Свържи се с нас

Икономика

Магарето Марко също може да “гради” като Дянков

Въпреки декларациите за новия бюджет, управляващите от ГЕРБ товарят българския народ с лихви, които ще плаща до изнемога

Published

on

Премиерът Борисов и вицето Дянков, уж, мислят като управляват държавата, а всъщност само товарят българския народ като магарето Марко с лихви за плащане. СНИМКА: ИВАН СТОИМЕНОВ

Как ни управлява правителството на ГЕРБ? Най-очевидният отговор на този въпрос е: “В постоянно състояние на хаос”. Особено след “перфектната” хаотична организация на изборите “2 в1″, проведени само  дни. Когато ГЕРБ успя да върже като магарето Марко целият български народ да виси на нескончаеми опашки пред тъмната стаичка…

Също толкова тъмно и мрачно, но дни преди изборите, агенция Ройтерс отбеляза, че нещата в България не вървят към добро. “Строителството не успя да ускори възстановяването на икономиката”. Само това изречение на агенцията, подпъхнато в пространния анализ от София, говори толкова много. То казва:

“Градите България, ама не съвсем”

За да не е голословно това твърдение на Ройтерс, Сметната палата пусна доклад за извършен одит на държавния и държавногарантирания дълг и използване на дълговите инструменти през 2010 година. Този доклад е прелюбопитен дори за хора, които не са икономисти, защото доста неща в него са очевадни. Първо, че ни управляват чрез трупане на лихви и второ, че Сметната палта намира това за нормално.

От фактите в доклада става ясно, че страната ни има проблем основно с натрупване на вътрешен дълг, но в заключенията на одиторите думата проблем изобщо не е спомената. Няма и как да я споменат, защото тенденцията да се строи на кредит ще продължи не само догодина.

Правителството дофинансира недостига в бюджета чрез емитиране на държавни ценни книжа (ДЦК). Това прикрива некадърната работа на Симеон Дянков и подопечните му ведомства – НАП и агенция “Митници”, които трябва да съберат достатъчно приходи в хазната, но не могат. Защо, така и не се чу ясно по време на цялата пушилка около изборите. Един кандидат говореше за някакви контрабандни канали, но Цветан Цветанов и Симеон Дянков отвръщаха с песен на Веселин Маринов “За Теб Българийо”, в която патетично повтарят: “И в теб се кълнем”.

Могат да се кълнат, в който и колкото си искат, но в доклада на Сметната палата пише, че “в резултат на емитираните през 2010 година ДЦК лихвените плащания до 2020 година се повишават с около 100 милиона лева годишно”. За 10 години това прави

един милиард лева само за лихви

Схемата за дофинансиране на бюджетния дефицит е проста – вземам от някой 100 лева, обещавам да му върна 120 или 150 и с тези 100 лева правя някакви добрини. След това обаче тези добрини излизат твърде скъпо на този, комуто съм ги сторил. Защото сметката я плаща самият той или децата му. Според доклада през 2010 година от емитираните държавни ценни книжа са получени фактически 1 439 131 830 лева, или 182.71 на сто от планирания в закона за държавния бюджет за 2010 година. През 2010-а нетното вътрешно финансиране е в размер на 849.9 милиона лева, при заложени 198.4 милиона лева в актуализацията на бюджета за 2010 година, което е повече с 651.5 милиона лева спрямо предвижданията (428.4 на сто от планираното в ЗИД на ЗДБРБ), пише още в доклада.

Към края на 2010 г страната ни има натрупан вътрешен дълг от 3 934 160 000 лева, по който са платени лихви в размер на 1 240 810 000 лева. От структурата на този вътрешен дълг става ясно, че основната тежест е за погасяване на лихви по държавни ценни книжа, емитирани за финансиране на бюджета – над 3,6 милиарда лева. От тези данни става ясно, че Дянков не открива топлата вода, а наследява тази практика. При такава лихвена тежест обаче е редно

да се  намаляват вътрешните заеми, а не да се увеличават,

както смята да постъпи ГЕРБ с проекта си за следващата година.

Още две констатации от одитния доклад на Сметната палата заслужават внимание. “За 2010 година съотношението външен дълг/брутен вътрешен продукт (БВП) не се променя от стойностите за последните 2 години, докато съотношението вътрешен дълг/БВП се повишава”. Другата е: “Увеличението на размера на държавния дълг в края на 2010 година е в резултат на вътрешното дългово финансиране”.

При това положение хвалебственият извод, че “за 2010 година се отбелязва подобряване на планирането на лихвените разходи, изразяващо се в намаляване на разликата между план и отчет” олеква. Правителството, може би, разчита на това, че подобни доклади не се четат от електората, а и да ги четат, няма нищо да разберат. През 2010 година правителството е похарчило милиард и половина лева от фискалния резерв. “Не се отчита повишаване на риска за стабилността на валутния борд”, рапортуват от Сметната палата.

При това положение – с приход от около 3 милиарда лева и магарето Марко да сложим на мястото на Дянков, то все ще построи нещо и ще направи добро впечатление. В случая магарето Марко е българският народ, защото политиците го товарят с лихви, а до 2020 година има да се плаща, да се плаща, до изнемога…Това означава, че от Ройтерс с право са скептични, че икономиката ни скоро няма да се възстанови, защото каруцата затъва в блатото, а каруците на съседни държави като Гърция, които контролират 30% от банковата ни система – също затъват.

автор: Вероника Георгиева

АргументиБГ

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Икономика

Постигнете успех с подкрепата на Visa Бизнес Хъб и специалните оферти за собствениците на МСП

Published

on

Известни с богатата си индустриална история и занаятчийство Габрово и областта приютяват както големи промишлени компании, така и малки и средни предприятия на които се падат над ¾ от заетостта.

За собствениците на малки и средни предприятия (МСП) времето е ограничено и ценно. Те са заети с управлението на всичко – от операциите на бизнеса до привличането на клиенти и грижата за служителите. В тази така динамична обстановка, търсенето на възможности за спестяване на време и финанси, е от съществено значение. За да подпомогне МСП в тяхното развитие на помощ идва Visa Бизнес Хъб, платформата, на която предприемачите ще открият най-добрите оферти и намаления, без да губят време в търсене.

С Visa Бизнес Хъб фирмите могат да се възползват от широка гама от специални оферти и отстъпки, които обхващат всичко – от рекламни кампании и обновяване на офисното пространство, през покупки книги, до грижа за бизнес пътуванията. Платформата е създадена така, че да спести време и усилия на бизнес собствениците, като им предоставя лесен и удобен начин за намиране на най- добрите предложения.

За всеки предприемач най-важен е успехът. За да го постигане е от ключово значение да има ефективни рекламни кампании. Etarget предлага разнообразие от възможности за достигане до целевите аудитории чрез различни рекламни формати. Експертното планиране и управление на кампании дава възможност да се създаде значимо присъствие онлайн, да се увеличи разпознаваемостта и да се постигнат желаните резултати. Всеки нов клиент, който плаща с Visa Business карта, ще получи 20% бонус към заредения кредит.

Ключов фактор за успеха на един бизнес е и удовлетворението на служителите от работата им. За тази цел от съществено значение е работното им пространство да е удобно и функционално, както и да не липсват необходимите консумативи и оборудване, за да бъдат могат лесно и бързо да бъдат свършени възложените задачи. Заедно с Office 1, Visa предоставя възможността на всички Visa Business и Visa Business Premium картодържатели да получат 12% отстъпка на печатни и рекламни услуги, мебели и столове, съвместими консумативи и канцеларски материали.

Друга съществена съставка за успех е знанието. За предприемачите, които непрестанно търсят начини да подобрят своите умения и да развият своите бизнеси, четенето на книги е един от най-мощните инструменти. Книгите, обвързани с бизнес развитие, биха могли да помогнат на собствениците на МСП Visa Confidential2 да се обогатят с нови знания, да разширят своето разбиране за процесите и да придобият ценни умения, които могат да приложат в собствените си предприятия. Visa и Ozone.bg имат специална оферта към всички Visa Business картодържатели – 15% отстъпка за книги, които покриват широк спектър от теми, включително бизнес етикет, кариера и HR, комуникация, коучинг, лидерство, маркетинг, мениджмънт, предприемачество и самоусъвършенстване.

За да разшири обхвата на своя успех, е необходимо предприемачът да разшири и мащаба на своя бизнес и в това пътуванията играят ключова роля. Самолетните полети са важни за установяването на нови контакти и изграждането на стратегически партньорства назависимо дали става въпрос за участие в изложения, или среща с потенциален бизнес партньор. Air Refund е тук, за да осигури спокойствие и сигурност по време на бизнес пътуванията, като се грижи за получаване на обезщетение при отменени полети или закъснения. За всички притежатели на Visa Business карта, компанията предлага до 25% отстъпка от цената на комисиона.

Всички специални оферти, които платформата Visa Бизнес Хъб предлага, могат да се разгледат на обособената за тях страница.

Зареди още

Икономика

Декларация до 1 април с 5% отстъпка от данъка

Published

on

Остават броени дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация, информират от офиса на НАП -Габрово.

За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 1 април, защото 31 март е неделя, да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

От началото на кампанията, досега в габровския офис на НАП са приети общо 3 599 декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ. От тях по интернет с ПИК са били подадени 1 940, на хартиен носител 1 316, в офиса на НАП – 1 287, а чрез български пощи – 16. Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП безплатно, или квалифициран електронен подпис (КЕП).

Потребителите могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2023 година доходи. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, след което да я изпратят, съветват от НАП.

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне е 30 април 2024 г.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в салона за обслужване на клиенти на ул. „Радецка“ №11 или в някои пощенски станции в Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица