Свържи се с нас

Икономика

Магарето Марко също може да “гради” като Дянков

Въпреки декларациите за новия бюджет, управляващите от ГЕРБ товарят българския народ с лихви, които ще плаща до изнемога

Published

on

Премиерът Борисов и вицето Дянков, уж, мислят като управляват държавата, а всъщност само товарят българския народ като магарето Марко с лихви за плащане. СНИМКА: ИВАН СТОИМЕНОВ

Как ни управлява правителството на ГЕРБ? Най-очевидният отговор на този въпрос е: “В постоянно състояние на хаос”. Особено след “перфектната” хаотична организация на изборите “2 в1″, проведени само  дни. Когато ГЕРБ успя да върже като магарето Марко целият български народ да виси на нескончаеми опашки пред тъмната стаичка…

Също толкова тъмно и мрачно, но дни преди изборите, агенция Ройтерс отбеляза, че нещата в България не вървят към добро. “Строителството не успя да ускори възстановяването на икономиката”. Само това изречение на агенцията, подпъхнато в пространния анализ от София, говори толкова много. То казва:

“Градите България, ама не съвсем”

За да не е голословно това твърдение на Ройтерс, Сметната палата пусна доклад за извършен одит на държавния и държавногарантирания дълг и използване на дълговите инструменти през 2010 година. Този доклад е прелюбопитен дори за хора, които не са икономисти, защото доста неща в него са очевадни. Първо, че ни управляват чрез трупане на лихви и второ, че Сметната палта намира това за нормално.

От фактите в доклада става ясно, че страната ни има проблем основно с натрупване на вътрешен дълг, но в заключенията на одиторите думата проблем изобщо не е спомената. Няма и как да я споменат, защото тенденцията да се строи на кредит ще продължи не само догодина.

Правителството дофинансира недостига в бюджета чрез емитиране на държавни ценни книжа (ДЦК). Това прикрива некадърната работа на Симеон Дянков и подопечните му ведомства – НАП и агенция “Митници”, които трябва да съберат достатъчно приходи в хазната, но не могат. Защо, така и не се чу ясно по време на цялата пушилка около изборите. Един кандидат говореше за някакви контрабандни канали, но Цветан Цветанов и Симеон Дянков отвръщаха с песен на Веселин Маринов “За Теб Българийо”, в която патетично повтарят: “И в теб се кълнем”.

Могат да се кълнат, в който и колкото си искат, но в доклада на Сметната палата пише, че “в резултат на емитираните през 2010 година ДЦК лихвените плащания до 2020 година се повишават с около 100 милиона лева годишно”. За 10 години това прави

един милиард лева само за лихви

Схемата за дофинансиране на бюджетния дефицит е проста – вземам от някой 100 лева, обещавам да му върна 120 или 150 и с тези 100 лева правя някакви добрини. След това обаче тези добрини излизат твърде скъпо на този, комуто съм ги сторил. Защото сметката я плаща самият той или децата му. Според доклада през 2010 година от емитираните държавни ценни книжа са получени фактически 1 439 131 830 лева, или 182.71 на сто от планирания в закона за държавния бюджет за 2010 година. През 2010-а нетното вътрешно финансиране е в размер на 849.9 милиона лева, при заложени 198.4 милиона лева в актуализацията на бюджета за 2010 година, което е повече с 651.5 милиона лева спрямо предвижданията (428.4 на сто от планираното в ЗИД на ЗДБРБ), пише още в доклада.

Към края на 2010 г страната ни има натрупан вътрешен дълг от 3 934 160 000 лева, по който са платени лихви в размер на 1 240 810 000 лева. От структурата на този вътрешен дълг става ясно, че основната тежест е за погасяване на лихви по държавни ценни книжа, емитирани за финансиране на бюджета – над 3,6 милиарда лева. От тези данни става ясно, че Дянков не открива топлата вода, а наследява тази практика. При такава лихвена тежест обаче е редно

да се  намаляват вътрешните заеми, а не да се увеличават,

както смята да постъпи ГЕРБ с проекта си за следващата година.

Още две констатации от одитния доклад на Сметната палата заслужават внимание. “За 2010 година съотношението външен дълг/брутен вътрешен продукт (БВП) не се променя от стойностите за последните 2 години, докато съотношението вътрешен дълг/БВП се повишава”. Другата е: “Увеличението на размера на държавния дълг в края на 2010 година е в резултат на вътрешното дългово финансиране”.

При това положение хвалебственият извод, че “за 2010 година се отбелязва подобряване на планирането на лихвените разходи, изразяващо се в намаляване на разликата между план и отчет” олеква. Правителството, може би, разчита на това, че подобни доклади не се четат от електората, а и да ги четат, няма нищо да разберат. През 2010 година правителството е похарчило милиард и половина лева от фискалния резерв. “Не се отчита повишаване на риска за стабилността на валутния борд”, рапортуват от Сметната палата.

При това положение – с приход от около 3 милиарда лева и магарето Марко да сложим на мястото на Дянков, то все ще построи нещо и ще направи добро впечатление. В случая магарето Марко е българският народ, защото политиците го товарят с лихви, а до 2020 година има да се плаща, да се плаща, до изнемога…Това означава, че от Ройтерс с право са скептични, че икономиката ни скоро няма да се възстанови, защото каруцата затъва в блатото, а каруците на съседни държави като Гърция, които контролират 30% от банковата ни система – също затъват.

автор: Вероника Георгиева

АргументиБГ

Икономика

Зам.-кметът Дончев: Община Габрово е търсен партньор от бизнеса!

Published

on

Заместник-кметът по строителство, инфраструктура и екология инж. Деян Дончев участва в регионална среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово“, която се проведе вчера – 30 юни, в старата столица, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация.

Инж. Дончев коментира приоритетите в транспортната инфраструктура на Габрово, индустриалните зони и потенциала за иновации в енергийна ефективност, възобновяеми източници и екопроекти. По думите му едно от най-големите предизвикателства пред бизнеса е инфраструктурата.

„Намеренията за разширяване на индустриалните зони са в посока Севлиево, което има връзка и с изграждането на тунела под Шипка и автомагистрала „Хемус“, за да се преодолее дисбалансът между Северна и Южна България – отбеляза Деян Дончев. – По периферията на републиканския път Габрово – Севлиево продължава да се променя предназначението на земята, създават се локални платна и пътни връзки, издаваме доста разрешения за строеж на инвеститори за обслужваща и производствена дейност.“, каза заместник-кметът.

Той подчерта, че Северната индустриална зона в Габрово е добре развита, но уличната мрежа се нуждае от сериозно обновяване, както и от допълнителни електрически мощности.

„Имаме предпроектни проучвания за инфраструктурни подобрения. Поддържаме добра комуникация с бизнеса и вече реализирахме няколко публично-частни партньорства. Предстои да изградим съвместно с фирми една пътна връзка, както и рехабилитация на канализация, за което Общината е изготвила проект“, съобщи инж. Дончев.

Той съобщи, че по европроект в момента се прави проучване сред 40 фирми в Северната индустриална зона за намиране на техническо решение за енергийна независимост.

Областният управител на Габрово Ралица Манолова определи Общината като иновативна и перспективна по отношение на устойчивото развитие и комуникацията с институциите. „Трябва да имаме добър синхрон в плановете на общините и плановете на държавата за транспортното строителство. Създали сме условия за координационни срещи между всички дружества, защото общата ни цел е да живеем в по-добра среда“, подчерта Манолова.

Инж. Деян Дончев припомни, че Община Габрово е реализирала първия етап от обновяването на транспортната инфраструктура със закупуването на 14 екологични автобуса, реконструкция на кръстовища и информационна система на 104 автобусни спирки. „По отношение на републиканските пътища на нашата територия Община Габрово има сключено споразумение с Агенция пътна инфраструктура да ги поддържа, за което получаваме финансови компенсации“, обясни зам.-кметът.

В рамките на събитието с коментар за ролята на културния сектор в подобряването на градската среда се включи директорът на Музей „Дом на хумора и сатирата“ Маргарита Доровска.

Според нея основен двигател за промяна в градовете са общностите от хора. Тя даде пример с дейностите по развитието на квартал „Шести участък“ чрез предприемачески и творчески активности.

„Събития като карнавала, биеналето на хумора, екологичния фестивал на Узана трябва да стават все повече. Искаме да създадем център „Кристо и Жан-Клод“ и очакваме скоро Община Габрово да придобие от държавата сградата на бившия текстилен техникум, за да започне същинската работа по този мащабен проект“, отбеляза Доровска.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Има сериозен финансов ресурс за сектор „Земеделие“, заяви аграрният министър в Габрово

Published

on

За сектор „Земеделие“ има заделен сериозен финансов ресурс и до края на годината той трябва да бъде разпределен. Средствата ще бъдат приоритетно насочени към малки и средни стопанства. Приключи актуализацията на Бюджета и парите, които Народното събрание гласува, ще стигнат до всеки производител. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с представители на бранша в Габрово.

В дискусията участваха Ралица Манолова, областен управител на Габрово, Даниел Бурмов, директор на областната дирекция по „Земеделие“- Габрово и експерти от министерството.

Министърът допълни, че в одобрения бюджет са заложени повече средства от първоначално предвидените и одобрени от Министерството на финансите – 168 млн. лв По думите му отпуснати са допълнителни 300 млн. лв, които ще бъдат разпределени към всички фермери.

Д-р Иванов посочи, че се работи по три механизма за преодоляване на последиците от войната в Украйна. Единият е т. нар. кризисен резерв от ЕС, от който за България са предвидени 10,6 млн. евро и може да бъде увеличен с до 200%, за което има осигурени необходимите средства и ще бъдат предоставени общо 30 млн. евро.

„Част от тях ще бъдат отпуснати целево на секторите птицевъдство и свиневъдство“, уточни министърът. Той информира още, че до края на месеца се очаква ЕК да вземе решение за механизма за предоставяне на до 5% от бюджета на Програма за развитие на селските райони (за 2021 и 2022 г.), в размер на 33 млн. евро, които ще бъдат използвани за подпомагане на уязвими сектори.

Аграрният министър подчерта, че финансирането се отпуска с цел те да останат жизнеспособни, защото производството на български продукти е жизнено важно, особено с оглед международната ситуация. Пред участниците министър Иванов отново открои значението и необходимостта от работещ парламент в следващите месеци, като посочи, че, за да започне да действа Стратегическият план, трябва да бъдат направени промени в два закона и един нов да бъде приет.

„По отношение на бележките, които сме получили, трябва да обявим твърди позиции пред ЕК, тъй като той се готви от 3 години, а ние сме 4-ото правителство, което работи по този важен стратегически документ“, коментира министърът.

По думите му следващите два месеца е много важно да отстояваме позициите си, защото планът трябва да е финално готов до края на септември. „Разбира се, в зависимост от политическата обстановка той трябва да бъде завършен, одобрен и съответно на 1-ви януари 2023 година да заработи и да бъде от полза на българските земеделци“, каза д-р Иванов.

Той припомни, че успяхме, благодарение на колегите от министерството, да защитим пред Министерство на финансите по Втори стълб да бъде увеличено съфинансирането от 15% на 60%, което означава, че държавата се намесва активно в този сектор.

„През първите 6 месеца осигурихме 143 млн. лв на земеделците по КОВИД – мярката“, съобщи министърът. Според него ефектът от нея вече се вижда, защото голяма част от българската продукция е с по-ниска цена.

Аграрният министър посочи още, че в момента Държавен фонд „Земеделие“ е изключително натоварен. През 2020 и 2021 година почти не са разглеждани проектни предложения, заради това имаме сериозно забавяне по мерки 4.1 и 4.2.

„Сега работим и търсим механизъм, за да не се загубят евросредства“, заяви д-р Иванов, уточнявайки, че постъпилите предложения не са актуални, предвид промяната в икономическите условия, по темата работи координационно звено. „Имаме визия и се надяваме да се вземе добро решение“, каза министърът на земеделието.

Съобщено беше, че е готов и Законът за браншовите организации, като предстои следващите дни да бъде представен. До края на месеца трябва да бъде финализирано разглеждането му.

„Заложили сме в този законопроект максимално представителство, максимална членска маса и нейното доказване всяка година“, обясни министърът.

„Моят апел е да се работи напълно прозрачно и да имате открита комуникация с производителите“, каза министърът. Той подчерта, че ще бъде проверена всяка една общинска служба и областна дирекция по „Земеделие“. Относно казуса в ОСЗ- Петрич, д-р Иванов коментира, че това е петно за всеки един служител. Той беше категоричен, че „случаят ще се преследва с цялата силна за закона и ще бъдем абсолютно безкомпромисни“.

По време на дискусията представителите на сектора поставиха въпроси, свързани с подпомагането с евросредства на птицевъди и свиневъди. Министър Иванов обясни, че проблемът не е в България.

По думите му Европейската комисия не счита, че отглеждането на свине и птици трябва да влиза в секторите, които се подпомагат с европейски средства. Той коментира, че ЕК никога няма да разреши да се подпомагат свиневъди и птицевъди, защото индустриалното отглеждане на животни не се подпомага.

„Единственият вариант е да получат средства от държавния бюджет и тази година ще бъдат отпуснати 25 млн. лв., като предстои нотификация и обявяване на прием“, заяви той. Тема на разговорите бе и проблемът на животновъдите с пасищата и мерите.

Аграрният министър уточни, че има сформирана работна група, за да се изчистят проблемите, възникнали при ползването им, като тя трябва да приключи работа си до края на юли. „Предложенията, които ще бъдат направени, ще преминат обществено обсъждане, като крайните решения ще се вземат на база на становищата на заинтересованите страни“, разясни д-р Иванов.

Други въпроси, които поставиха участниците, бяха свързани със засилване на контрола в област Габрово и Общинската служба по земеделие – Севлиево. Бяха поставени и проблеми с чертожниците, идентификацията на животните, както и стопанисването на язовирите в района.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Съветниците на Габрово единодушно подкрепиха ПИРО

Published

on

Местният парламент единодушно прие Плана за интегрирано развитие на община Габрово /ПИРО/за периода 2021-2027г. Документът обвързва сравнителните предимства и потенциал за развитие на местно ниво с ясно определена визия, цели и приоритети за развитие, свързани общо от стремежа към по-висок жизнен стандарт на хората в общината и устойчиво развитие на територията.

ПИРО обединява резултатите от проведените изследвания и консултации с граждани, НПО, бизнес и образователни, спортни и културни организации. Мнението на заинтересованите страни бе консултирано чрез срещи и дискусии на създадените 14 фокус групи, както и чрез анкетното проучване в различни тематични области.

С цел максимална прозрачност и достъпност на информацията бе създадена специална интернет платформа, на която бяха публикувани Проектът на ПИРО Габрово и неговите приложения.

В интернет платформата бе обособено меню „Анкета“, чрез което всички заинтересовани страни имаха възможност да изпратят свои мнения, предложения и коментари към разработения проект на документа.

Съдържателната част на Плана извежда визията за развитие на общината: „Габрово – зелена, иновативна и достъпна община, със силна икономика, богато културно наследство и устойчив туризъм, отворена към хората“.

Териториалният аспект на ПИРО Габрово е представен чрез няколко зони на въздействие: Зони за отдих и рекреация, Крайречна зона, Индустриални зони, Зона Център, Зона Малки населени места, Зона Квартали.

Индикативният финансов ресурс, необходим за изпълнението на заложените мерки възлиза на 804 880 хил. лв. и включва собствено финансиране на общината, средства от ЕС, държавен бюджет и други източници на финансиране.

Одобреният План за интегрирано развитие на община Габрово за периода 2021-2027 г. следва да бъде представен пред Областния съвет за развитие – Габрово, в срок до три месеца от приемането му от Общинския съвет.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица