Свържи се с нас

Новини

Отлично представяне на ДЮФК „Янтра 2013“ на силен футболен турнир

Published

on

Спортните постижения на ДЮФК „Янтра2013“ са повод за гордост и радост за Габрово. В периода от 24 до 27 август, клубът заслужено събра вниманието и уважението на публиката, изкарвайки великолепен успех на турнира „Tryavna Championship“.

На този престижен футболен турнир, младите футболисти на клуба показаха висока класа, ангажираност и страст към играта. А резултатите говорят сами за себе си: призови места във всички възрастови групи – постижение, което подчертава качествата на тези млади таланти и уменията при работа с тях на треньорите.

С много емоции и спортен дух, момчетата завоюваха 1 първо, 2 втори и 2 трети места в различните възрастови групи. Впечатляващо е, че дори в силно конкурентна среда, те успяха да изкарат на преден план таланта си и да се изправят срещу силни опоненти.

Треньорите на различните гарнитури – Станислав Станчев, Пламен Ацаров, Георги Гатев, Даниел Христов, както и треньорът на вратарите Недко Недков, заслужават огромни поздравления за своята отдаденост и професионализъм. Техните усилия и подкрепа спомогнаха за постигането на този изключителен успех.

Индивидуалните награди, които младите футболисти от ДЮФК „Янтра 2013“ спечелиха, са допълнително признание за техния труд и ангажираност. Голмайстори, най-добри вратари и най-ценни играчи – всички те заслужават аплодисменти за своето представяне и принос към успеха на отборите.

Младите футболисти на треньора Станислав Станчев от Набор 2015 г спечелиха трето място. Възпитаниците на треньора Пламен Ацаров от Набор 2014 г се класираха втори на турнира, след като загубиха на финала след дузпи. Футболните надежди на треньор Георги Гатев от Набор 2013 г също заеха втората позиция, след като отстъпиха във финалната среща след дузпи.

При Набор 2012 г двата отбора: отбор „А“, с треньор Даниел Христов, спечели първо място, а отбор „Б“, с треньор Пламен Ацаров, се класира трети в крайното класиране.

Младите футболисти спечелиха индивидуални награди. Голмайстор при Набор 2012 г стана Ростислав Андреев, а „Най-добър вратар“ Борис Джонджоров. За „Най-добър футболист“ при родените 2013 г бе определен Давид Петков, а при набор 2014 г за „Най-добър вратар“ бе избран Лъчезар Маринов. В същата възрастова група признание за „Най-полезен футболист“ получи Денис Велков, а за „Най-добър защитник“ при Набор 2015 награда отиде при Александър Рудевски.

Този турнир е още едно доказателство, че ДЮФК „Янтра 2013“ не само развива футболни умения, но и грижи за формирането на добри характери, екипен дух и спортна дисциплина у своите играчи. Можем да бъдем горди с това, което постигнаха тези млади спортисти и с нетърпение очакваме следващите им успехи.

Новини

Празник за „Европейския ден на спорта“ в Габрово

Published

on

Със спортен празник, под надслов „Спортуваме заедно“, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Габрово се включи в инициативата „Европейски ден на спорта“.

Инициативата беше реализирана съвместно с ДЮФК „Янтра-2013“, които предоставиха своето тренировъчно игрище „Малките вълчета“ в местността Градище за празника.

Малките футболисти на треньора Георги Гатев с изключително търпение, показваха на специалните деца от Регионалния център различни футболни техники, подкрепяха ги в спортните състезания и игри, забавлявайки се с тях.

Специалната изненада на спортния празник беше световният шампион по мотоциклетизъм Теодор Кабакчиев, който остави децата без дъх със своите умения с мотоциклета, мотивира ги в игрите, запозна се с всяко едно от тях и им подари подаръчета.

Зареди още

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Новини

Приеха новата Областна здравна карта

Published

on

Новата Областна здравна карта бе единодушно приета от Областна комисия за регион Габрово, създадена със Заповед на Министъра на здравеопазването. Основната цел на стратегическия документ е да се повиши ефективността на здравната система, като на гражданите се осигури равнопоставеност и достъп до своевременна, достатъчна по обем и качествена медицинска помощ.

Чрез него се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ. Област Габрово включва 4 здравни района, които съвпадат с териториалните граници на съответните общини.

В тях към м. август 2023г. г. са регистрирани 58 лекарски практики за първична медицинска помощ, две от които групови. Броят на общопрактикуващите лекари е 72-ма. В градовете работят 56 практики, а в селата 2.

Към настоящия момент за област Габрово един лекар обслужва 1523 души население. Няма населени места, които да не са осигурени с първична извънболнична медицинска помощ.

В специализираната извънболична помощ в областта са регистрирани: – 57 индивидуални практики и 2 групови за медицинска помощ – 14 медицински, 1 дентален и 3 диагностично-консултативни центъра – 2 медико-диагностични лаборатории и 20 медико-технически.

В областта има Център за спешна медицинска помощ с разкрити четири филиала- по един във всяка община. Броят на спешните екипи е 10- 7 мобилни и 3 стационарни.

Приетата Областна здравна карта ще бъде изпратена до Министъра на здравеопазването с мотивирано предложение от областния управител Мария Башева.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица