Свържи се с нас

Новини

Президентът ще участва в честванията на Шипченската епопея

Published

on

На 19 август, събота, президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на 146-ата годишнина от Шипченската епопея. Националното честване се провежда под патронажа на държавния глава.

В 11.00 часа на връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на представителните роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Около 11.20 часа Румен Радев ще произнесе слово по случай годишнината. Държавният глава ще поднесе венец пред Паметника на свободата и ще отдаде почит пред паметта на загиналите за Освобождението на България.

Тържествата за 146-ата годишнина от Шипченската епопея ще започнат още на 17 август в Габрово с представяне на изложбата „Участието на българи от Бесарабия в Българското опълчение в Освободителната руско-турска война“ . Нейното официално откриване ще е от 17:30 часа в ХГ „Христо Цокев.

За музикалното оформление ще допринесе оркестър „Възраждане“- един от най-старите в Молдова, който от създаването си през 1982 г насам съхранява и предава от поколение на поколение българския дух. Музикантите от единствения молдовски духов оркестър, който изпълнява българска музика, ще изпълнят известни маршове и валсове. Очакват Ви и изпълнения на певеца Сергей Беров – бесарабски българин заслужил артист на Молдова. За събитието от побратимения Район Тараклия в Молдова пристига председателят на Районен съвет Тараклия Иван Паслар. Тараклия е известна като регионът, населяван от най-много българи в чужбина, включително и такива, участвали в освобождението на Родината. Заедно с Областния управител Мария Башева те ще дадат старт на поредната инициатива, представяща в 18 табла историята на бесарабски българи, жертвали живота си в боевете на Шипка.

Преди това изложбата бе експонирана в Народното събрание на Република България. Ден по-късно, на 18 август, деца и младежи ще се впуснат в състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата. Над 100 участници от 4 области ще се впуснат в надпреварата, която е ежегодна част от честванията. По традиция, след награждаването е ред на открития урок по история, като тази година младежите ще се срещнат с екипа на „Българска история“. Екипът на най-посещаваната историческа платформа в България ще се срещне с младежите в Мултимедийната зала към Паметника на свободата, където ще им представи образователен филм, посветен на Шипченската епопея. Всички видеа Сдружението са адаптирани за ученици и представят събитията по достъпен начин.

Отново в петъчния 18 август ще се проведе и най-официалната част от Национално честване Шипченска епопея – тържествената заря – проверка, която ще започне в 20.40 часа на площад „Възраждане“.

В съботния 19 август, любителите на пешеходните преходи ще могат да се включат в един от трите маршрута към Паметника на свободата. Началните точки са м. Узана, Соколски манастир и гр. Шипка. Походите, инициирани от Ротари, ще Ви отведат направо на славния връх, където ще Ви очаква и Националната гвардейска част.

Церемонията по поднасяне на венци и цветя е начален час 11.00, а минути по- късно на Паметника на свободата ще бъде открита изложбата на НПМ „Шипка- Бузлуджа“ „Свобода без граници“.

Експозицията ще бъде подредена източно от Паметника на свободата. Тя представя свързващата ниша между Шипка- символа на Свободата, и Космоса. Шепа пръст от свещената земя на върха полита и в Космоса, носена от първия български космонавт. Няколко години по-късно проектът, изпратил втория български космонавт в звездното пространство, отново е наречен с името Шипка. От 1978 г. подвигът на българските опълченци и руските воини остава завинаги отбелязан и на космическите карти – с името на Астероид 2530, наречен Шипка.

Целта на изложбата е да представи богатия снимков материал, който се съхранява в музейните фондове и е свързан с посещенията на космонавти на Шипка и Бузлуджа. Включени са посещенията на над 15 души, полетели в Космоса. Отделено е място на откриването на астероида Шипка и на научно-техническата програма „Шипка“.

Програмата продължава в 12.00 часа с едно от най-очакваните събития – възстановка на боевете от Национално Дружество „Традиция“, които през тази година ще представят две живи картини- битката при Орлово гнездо и ден трети от боевете, увековечен от Иван Вазов в одата „ Опълченците на Шипка“.

На славния връх ще пристигне и кампанията „ Бъди войник“. Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните операции ще представят въоръжение, комуникационни средства, парашутно оборудване, алпийско оборудване и автомобилна техника.

Седемте символа на Свободата ще обединят различни организации, за да подарят на габровци и гостите на града едно различно и споделено събитие 20 август от 11.00 часа на Градище. Проявата е част от съпътстващите събития на Националното честване на Шипченската епопея. Организатори са Фонадция „ОТ БГ“ съвместно с културни институции от областта и с помощта на Областна администрация- Габрово.

На 21 август от 17.30 в РБ „Априлов-Палаузов“ ще е представянето на книгата на Вера Бонева „Васил Левски: да възкръсне България с пълна свобода“. В последния ден от Честванията, 25 август от 17.30 в Градинката пред „Глинените гърнета“, в рамките на Творческа асамблея „Празнични докосвания в цвят и коприна“ , ще се проведат 4 творчески ателиета – за рисуване върху коприна, керамика, стъкло и за карнавални маски.

В отделен ден ще се проведат и 3 арт-ателиета в Дневния център за деца и младежи с увреждания. Организатор на проявите е Школа за приложни изкуства- Ива Пенчева.

Областна администрация- Габрово осигурява безплатен транспорт за тържествата за 146-годишнината от Шипченска епопея на 19 август от Габрово до връх Шипка. Автобусите ще тръгват от пл.„Възраждане“ със следното разписание:
1. За туристическите походи:
– 07.00 часа пл. „Възраждане“- м. Узана
– 07.15 часа пл. „Възраждане“- Соколски манастир

2. За тържествата:
– 09.00 часа пл. „Възраждане“ – вр. Шипка
– 14.00 часа вр. Шипка – пл. „Възраждане“.

Новини

Днес е Лазаровден!

Published

on

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие. Лазар е бил приятел на Иисус Христос (Йоан, гл. 11:1 – 45). Когато умира, четири дни след неговата смърт той въскръсва. Бог казва – „Лазаре излез вън!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си.

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии.

Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение както от участничките, така и от жителите и гостите на селата и градовете. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Източник: Уикипедия.

Зареди още

Новини

Засякоха шофьор с почти 4 промила алкохол за волана

Published

on

54-годишен мъж от Трявна бе установен зад волана да шофира след солидни количества изпит алкохол.

Пияният водач, освен с шофьорската си книжка, се раздели и с автомобила си.

Нарушителят бил хванат снощи, 25 април, около 20.20 часа, в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Полицейски екип отбил за проверка криволичещ по платното лек автомобил “Опел Астра“, управляван от 54-годишния местен жител.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като техническото средство отчело умопомрачителните 3.75 промила.

Мъжът се явил в кръвния център, за да даде проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

ГЕРБ: Опозицията отхвърли проект за канализация в кв.“Русевци“ и водоснабдяване на 5 квартала

ГЕРБ-Габрово: Опозицията в Общински съвет Габрово отхвърли проект за канализация в кв. „Русевци“ и захранване на 5 квартала от язовир „Христо Смирненски“.

Published

on

Опозицията в Общински съвет не подкрепи изграждането на канализация в кв. „Русевци“ и на захранващ водопровод за кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“, „Радецки“ за водоснабдяването им от язовир „Христо Смирненски“.

Това заявиха с позиция от медиите от местната структура на ПП „ГЕРБ“. В писмото се изтъква мотивът, че това са само част от инвестициите във водопроводна и канализационна мрежа, които съветниците от ПП-ДБ, Възраждане, „БСП за България“ и „Будно Габрово“ не подкрепиха на заседание на Общински съвет, на което трябваше да бъде упълномощен представителят на Община Габрово – кметът на Община, да гласува със „за“ и да даде съгласието си ВиК да кандидатства по програма „Околна среда“ с проект за реконструкция и модернизация на ВиК мрежи и съоръжения на територията на област Габрово.

Проектът предвижда водоснабдяването от язовир „Христо Смирненски“ на кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“ да стане чрез реконструкция на участък от довеждащ водопровод от язовира до пречиствателна станция „Киселчова могила“, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, изграждане на нова помпена станция и захранващ водопровод за кварталите.

Той предвижда и рехабилитация и доизграждане на част от канализационна мрежа в Габрово и инвестиции за подобряване на водоснабдяването в Севлиево.

„В този случай, заради гласовете на опозицията, представителят на Община Габрово в Общото събрание на ВиК няма да има право да подкрепи предвидените инвестиции за изграждане на водопроводи и подобряване на водоснабдяването в габровски квартали. Надяваме се, че общинските съветници в останалите общини съдружници са гласували с повече разум и отговорност към жителите на областта за разлика от опозицията в Габрово.

Призоваваме общинските съветници от опозицията да не се държат като Коалиция Анти Габрово и си дадат сметка, че с подобни гласувания възпрепятстват важни инвестиции във водоснабдяването, очаквани от жителите на областта, и уронват престижа на Габрово пред останалите съдружници във ВиК“, категорични са от ГЕРБ-Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица