Свържи се с нас

Култура

Отново международен куклен фестивал в Габрово

Published

on

От 10 до 13 август Габрово отново ще се превърне в куклена сцена, където среща ще си дадат участниците от Международния фестивал „Рачо и Дешка“. Той се реализира от Фондация „ОТ БГ“ по програма Култура на Община Габрово, Приоритет „Утвърдени фестивали и творчески инициативи“. Фестивалът стъпва на добрата традиция, която тази година е надградена и ще го превърне в събитие не само за деца, но и за възрастни.

В рамките на четирите дни на голямата сцена на площад „Възраждане“ ще бъдат представени образци на съвременното куклено изкуство и класически произведения от жанра, подходящи за деца и възрастни, допълнени от съпътстващи прояви за малки и големи.  

Една от целите, които си поставя фестивалът за своите посетители е да учат нови неща, докато се забавляват. Четири творчески работилници ще сплотяват деца и родители и ще провокират креативността им.

В първия фестивален ден активна ще е работилница за изработка на пана с природни материали.

На 11 август, когато ще гостуват прекрасните музиканти от „Точка БГ“, вниманието ще е насочено и към музикалните инструменти с работилница за музика.  

В третия фестивален ден, разбира се, е предвидено време и за изработване на кукли за куклен театър. Фестивалът през настоящото издание ще засегне и една много важна тема, свързана с грижата за природата. В третия ден участниците в ателиетата заедно с представители на ПП „Българка“, ще работят като посланици на климата.

„От своето създаване до днес кукления фестивал „Рачо и Дешка“ винаги е предлагал на своята публика някакво творческо предизвикателство. Рабитилничките на фестивала се превърнаха в любимо занимание на малки и големи и винаги се очакват с нетърпение и голям интерес. Вярваме, че това, което сме ви подготвили тази година, истински ще ви хареса. Очакваме ви от 10 до 12 август на площад „Възраждане“ от 18.00 до 21.00 часа, а на 13 август, неделя – от 10.00 до 12.00 часа“, казват организаторите от Фондация „ОТ БГ“. 

Как ще изглежда фестивалът по дни и часовете, вижте:

10 август /четвъртък/
18:00 ч. – Фондация Арте Вива – София – „Хитранка Лисанка“
19.00 ч. – Работилница за изработка на пана с природни материали 
20.00 ч. – „Последна радост“ – моноспектакъл на Милен Димитров, по разкази на Йордан Йовков

11 август /петък/
18:00 ч. – Драматично – куклен театър Силистра- „Дракончето Драчко“
19.00 ч. – Работилница за музика, с музикантите от „Точка БГ”.
20.00 ч. – Концерт на „Точка БГ“

12 август / събота/
18:00 ч. – Държавен куклен театър Бургас – „Житената питка“
19.00 ч. – Работилница за изработка на кукли 
20:00 ч. – Cemal Fatih Polat Karagöz Theater – Istanbul, Turkey (Куклен театър Джемал Фатих Полат – Истанбул, Турция) – „World Stars Show“ („Шоу на световните звезди“)

13 август /неделя/
10.00 ч. – Работилница на ПП „Българка“ „Посланик на климата“
11:00 ч. – Театър ВЕСЕЛ-Велико Търново – „Празник по никое време“

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица