Свържи се с нас

Новини

Здравната каса заплаща ежегоден профилактичен преглед за осигурените

Published

on

НЗОК заплаща един годишен профилактичен преглед за всички здравноосигурени лица над 18 г. възраст, който се извършва от избрания общопрактикуващ лекар. Този преглед е важен за ранното диагностициране и предотвратяване на усложненията на редица тежки социално значими заболявания и не бива да се пропуска.

През предходната, 2022-ра година, в областта са направени и заплатени от РЗОК 29 817 профилактични прегледи на здравноосигурени лица над 18 г., като за първото полугодие са били 13 418.

За първите шест месеца на 2023 г. 14 506 пациенти в област Габрово са се обърнали към своя личен лекар за да преминат полагащия им се годишен профилактичен преглед, което показва леко увеличение спрямо предходната година.

Най-много профилактични прегледи на здравноосигурените лица над 18 г. са направени от лекарските практики в община Севлиево – 6 304. В община Габрово те са 6 061. Общопрактикуващите лекари в община Трявна са осъществили такъв преглед на 1 527 свои пациенти, а в община Дряново – на 614.

Данните на РЗОК показват, че жените в областта са по-активни при профилактиката – 8 163 вече са си направили преглед през тази година, докато мъжете са 6 341. Този годишен профилактичен преглед за лица над 18г., заплащан от НЗОК, включва различни дейности и изследвания в зависимост от възрастта, пола на пациента и оценка на индивидуалния риск за развиване на определени заболявания.

За всички пациенти се прави изчисляване на индекс на телесна маса,  оценка на психичен статус;  изследване острота на зрение, измерване на артериално налягане, електрокардиограма,  изследване на урина с тест-ленти, а при наличие на рискови фактори – определяне на кръвна захар.  

За жените над 30г. се прави и мануално изследване на млечни жлези. Дейност, включена в обема на профилактичния преглед е „ехографско изследване на млечни жлези“ – веднъж на 2 години за жени от 30 до 50 години. За жени от 30 до 40 години – „Изследване на онкопрофилактична цитонамазка“, което първоначално се прави ежегодно, а при две негативни цитонамазки – веднъж на три години.

За жените между 50 и 69 г. в профилактичния преглед е включена мамография на млечните жлези, която се прави веднъж на 2 г. За мъже над 50 г. се прави тест PSA за рак на простатата – веднъж на 2 години. Част от годишния профилактичен преглед са и изследванията за диагностика на хепатити.

На здравноосигурените лица, съответно на възраст 40, 45, 50, 55 и 60 години, се правят „Определяне на повърхностен антиген на хепатит В (НВs Аg) с бърз тест“ и „Определяне на антитела срещу хепатит C (anti-HCV) с бърз тест“. За различните възрастови групи са предвидени и различни кръвни изследвания през определени периоди от време (някои ежегодно, а други веднъж на 5 години).

Изследването на общ холестерол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография, PSA, HDL-холестерол, LDL-холестерол, ако е направено по друг повод в рамките на предходните 12 месеца, не се провежда повторно по време на профилактичния преглед.

По преценка на общопрактикуващия лекар може да не се провежда повторно изследване пълна кръвна картина и урина, ако са правени през предходните 3 месеца. 2/2 При провеждането на профилактичния преглед лекарят определя рискови групи. В случай, че пациентът попада в определена рискова група (риск да се развият сърдечно- съдови заболявания, злокачествени заболявания или захарен диабет) и в зависимост от степента на риска, личният лекар може да насочи за консултация със специалист, както и да назначи допълнителни изследвания.

Целта е по този начин да бъдат открити и лекувани навреме социално значими и приоритетни за страната заболявания. Всеки общопрактикуващ лекар трябва да поставя на общодостъпно място графика си с посочени часове за промотивна и профилактична дейност.

Хората трябва да бъдат активни и да посетят лекаря си, за да се възползват от осигурения профилактичен преглед. Националната здравноосигурителна каса заплаща и за профилактиката на децата по специална програма „Детско здравеопазване“.

Подробна информация за съдържанието на годишния профилактичен преглед за лица над 18 г. при общопрактикуващия лекар е публикувана в Приложение 12а на действащия Национален рамков договор /НРД/ за медицинските дейности. Осигурените лица могат да го видят на официалния портал на НЗОК – www. nhif.bg, в рубриката НРД.

Новини

Стартира кампания в детските градини за безопасност на движението

Published

on

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата стартира кампания в детските градини. Театрална постановка, викторина, състезания и игри на тема пътна безопасност зарадваха малчуганите от ДГ „Явор“. Събитието се проведе в двора на детското заведение, който бе изпъстрен с декори, знаци, пешеходни пътеки и конуси.

Организатор бе Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП) със съдействието на ОДМВР- Габрово, Държавен куклен театър- Габрово и РУО- Габрово. Това бе първата от поредица срещи в детските градини на тема пътна безопасност, а поводите са Деня без жертви на пътя- 20 септември и Дните на безопасността на пътя, които се провеждат между 16 и 22 септември, с мото: „Остани жив! Пази живота!“

Над 80 деца от 4 групи се включиха в разнообразната програма, като всички получиха подаръци от ОКБДП- светлооразителни мечета, връчени лично от заместник областния управител Даниела Маринова.

Маринова подчерта, че знанията за пътната безопасност трябва да се формират още в ранна възраст. „ Децата учат през преживявания, затова те ще имат възможност да гледат образователна постановка с викторина и да участват в игри, организирани от екипа на ДГ „Явор“. Целта е да задържим вниманието на малчуганите върху тази важна за цялото ни общество тема. Надявам се малки и големи да се забавляваме, докато обогатяваме знанията си.“, каза още заместник областният управител.

Екипът на Държавен куклен театър- Габрово представи интерактивната постановка „Приключения в парка“- съвременна история за правилата и безопасността за движение по пътя и телефон 112.

Съвместно с главния главния герой- полицай, който регулира преминаването през кръстовищата, децата се учиха да разпознават пътните знаци, предназначението на светофара и неговите цветове, както и правилата за движение. В представлението умело бе вплетена и викторина, а най-любознателните получиха награди от ОКБДП.

Театралите зарадваха малките зрители и с подаръци- топки, с които да играят в просторния двор на любимата детска градина. В оспорвана надпревара с тротинетки и колелета се впуснаха около 20 деца от предучилищните групи. Те демонстрираха майсторско управление и познания за правилата за движение, а за уменията си получиха грамоти и награди.

Малчуганите се срещнаха още с Деян Дойнов- старши експерт в РУО- Габрово, и с инсп. Христофор Божинов, който подари стоп палка и три светлоотразителни раници на директора на ДГ „Явор“ Вера Тихова.  

В края на срещата децата дариха гостите с рисунки.

Зареди още

Новини

Дряново се нуждае от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води

Published

on

Основни инфраструктурни обекти, приоритети за работа, проблеми, за които Областна администрация може да съдейства. Това бе темата на срещата между кмета на община Дряново Трифон Панчев, областния управител Мария Башева и заместник областния управител Даниела Маринова.

Като важен въпрос Трифон Панчев постави нуждата от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и подчерта, че Дряново е единствената община в областта, която все още не разполага с подобно съоръжение.

Казусът е обсъден и с управителя на „ВиК“ ООД-гр. Габрово – инж. Василев.

Изграждането на две подпорни стени в Дряново е следващият наложителен проблем за решаване.

Панчев информира, че едното съоръжение е финансирано на 50%, като ще се търсят средства за завършването му.

Зареди още

Новини

И новият областен в търсене на решение за проблемното кръстовище край Враниловци

Published

on

Областният управител Мария Башева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и до председателя на управителния съвет на Агенция„ Пътна инфраструктура“ (АПИ), във връзка с невралгичния участък при разклона за Враниловци.

В него се настоява за проектиране и изграждане на трета лента при кръстовището.

„Въпреки предприетите временни мерки с поставянето на светлоотразителни кабари по шосето, броят на възникналите пътно-транспортни произшествия не намалява. Това обстоятелство за пореден път потвърждава необходимостта от изграждането на допълнителна лента за завиване на ляво по посока на село Враниловци, както и в краткосрочен план да се предприемат мерки за монтиране на гъвкави ограничители.“

В писмото още се настоява „да разпоредите проектиране и изграждане на трета лента в този участък, която би била единствената работеща мярка за осигуряване на безпрепятствено завиване в това критично място. В допълнение Ви информирам за назряло голямо обществено недоволство във връзка с постоянните катастрофи там и искане за решаване на проблема.“

Мария Башева проведе и среща с директора на Областното пътно управление инж. Деян Георгиев, като настоя за допълнителни действия на критичния участък на кръстовището на Враниловци.

Директорът на ОПУ информира, че процесът е дълъг и сложен, свързан с отчуждаване на земя и изместване на инженерни мрежи – електропроводи, оптични кабели, също с необходимостта от спазване на изискванията за устойчивост на проекта, които продължават още 2 години.

Припомняме, че началото беше сложено още през май месец 2022 година, когато са проведени редица срещи, извършено бе преброяване на превозните средства, преминаващи през кръстовището, с цел да бъде доказана необходимостта от реконструкция и въвеждане на трета лента за ляво завиващи.

Обобщените данни от преброяването и предложенията са изпратени в АПИ, но на този етап няма развитие. Дотогава ще бъдат предприети нови допълнителни мерки чрез поставяне на делинеатори /гъвкави ограничители/ и маркировка.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица