Свържи се с нас

Новини

Що е това медийна осведоменост?

Published

on

56 младежи от осем европейски държави, сред които България, Гърция, Турция, Румъния, Хърватска, Италия, Испания и Латвия, посетиха Община Трявна като част от дейностите си по проект „Медийната грамотност като щит срещу инфопандемията и към пристрастяването с алкохол и наркотици“ по програма „Еразъм +“.

Гостите бяха любезно посрещнати от кмета на община Трявна Силвия Кръстева, която изрази своята радост, че възрожденска Трявна отново е притегателен център за млади хора и пожела успех в бъдещото им професионално развитие.

Темата за медийната осведоменост и спецификите на журналистиката бе представена подробно пред младежите от Пиар специалиста на Община Трявна Юлияна Цанева и управителя и главен редактор на вестник „Тревненска седмица“ Марина Гашпарова.

„В края на месец април тази година имахме възможността да бъдем част от консорциума в одобрен проект по програма „Еразъм +“ в Ключова дейност 1, Сектор „Младеж“ с наименование „Медийната грамотност като щит срещу инфопандемията и към пристрастяването с алкохол и наркотици“ с бенефициент сдружение „Младежки Сенат България“ и да посетим Община Трявна, а след това да организираме и втора работна среща, в края на месец юни, с 30 ученици от СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна. Радвам се, че младежите се запознаха отблизо с реални примери, които експертите представиха и научиха повече за това какво е то медийна осведоменост и качествена журналистика. Благодаря за съдействието и гостоприемството както на кмета и Пиара на Община Трявна, така и на управителя на в. „Тревненска седмица.“, сподели след проведените работни срещи Мартин Недев, който е председател на Сдружение „Младежки Сенат България“.

Пиарът на Община Трявна и управителят на вестник „Тревненска седмица“ споделиха по време на двете визити примери от своята професионална реализация и натрупан опит през годините в сферата на журналистиката.

Дамите детайлно запознаха младите хора със спецификите на качествените медии, разликите им с фалшивите новини и възможните начини за борба с тях. Паралелно с предоставената информация, председателят на Сдружение „Младежки Сенат България“ запозна отблизо младите хора и с кампанията „Не на насилието“, тормоза в кибер пространството и рисковете, които крие интернет мрежата, последиците от употребата на алкохол и цигари и уязвимостта на подрастващото поколение към тях.

„Радвам се, че имах възможност да бъда част от тези две срещи с млади и амбициозни хора, на които, надявам се, успях да предам част от своите знания в сферата на журналистиката и да ги насоча как най-правилно и лесно да различават „истинските“ от „фалшивите, жълтите“ новини. С г-жа Гашпарова, с която сме работили заедно преди години, дадохме доста примери за това как се пише една новина, каква е разликата между дейността на един Пиар и един журналист, защо е важно двете направления успешно да сътрудничат помежду си и какво е за нас професията „Журналист“. Благодаря на г-н Недев за поканата и се надявам наистина да сме били вдъхновяващ пример за младежите. Пожелавам на всички тях здраве и успех в сферата, която са избрали за свое бъдещо развитие“, коментира своето участие Пиар специалистът на Община Трявна Юлияна Цанева.

По време на работните срещи с чуждестранните младежи по програма „Еразъм +“ и учениците от СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна бе засегната още и темата за настъпилата инфопандемия като последица от „Covid-19“ и как подрастващите да се справят със съпътстващата апатия. Под формата на отворен диалог се обсъдиха проблемите във всяка една от партньорските държави, както и възможните решения за справяне с тях.

Ползотворната среща завърши с редица примери и идеи за развитие на дигиталната идентичност на младите хора при работа в уеб пространството.

Крими

Двама млади пострадаха след падане в шахта на Гергьовден

Published

on

23-годишен мъж е с избити зъби и счупен нос, а 22-годишна дама със счупен нос, след като пострадаха при инцидент с електрическа тротинетка, с която паднаха в шахта.

Пътнотранспортното произшествие е настъпило на Гергьовден – 6 май, в Севлиево на ул.“Лозарска“ около 00.30 часа, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Пристигналият на място полицейски екип установил, че 23-годишният мъж, управлявайки индивидуалното електрическо превозно средство, изгубил контрол, излязъл извън пътното платно и паднал в шахта.

Водачът и 22-годишната жена, возила се зад него, били откарани в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

При прегледа медиците установили, че мъжът си счупил три зъба и носа, а жената – нос. И двамата са без опасност за живота.

Зареди още

Новини

Петър Волгин и Даниел Проданов ще гостуват в Габрово

Published

on

По покана на народния представител Даниел Петров в Габрово ще гостуват кандидатите за евродепутати от листата на ПП „Възраждане“ Петър Волгин и Даниел Проданов.

Отворената среща ще се проведе на 9 май, четвъртък, от 18.00 часа в Художествената галерия “Христо Цокев” – Габрово

По време на събитието ще бъдат обсъдени приоритетите на „Възраждане“ и предстоящите избори.

Зареди още

Новини

Девойките на НАГ станаха шампиони по хандбал на страната

Published

on

Девойките от Национална Априловска гимназия (НАГ) триумфираха във финала на Ученическите игри по хандбал за 11-ти и 12-ти клас. Под ръководството на треньора Нено Башев, те се изправиха срещу най-добрите отбори от цялата страна и заслужено завоюваха златото.

Състезанието, което се проведе в Спортна зала „Орловец“ от 2-ри до 4-ти май, беше изпълнено с много заряд и високо ниво на съревнование. Девойките на НАГ демонстрираха не само техническо майсторство, но и висок дух на отборна работа и добър стратегически подход.

В първия си мач от финалите, те постигнаха много важна победа срещу силния отбор на ПГ „Проф. д-р. Асен Златаров“ от Велико Търново. Следващите две срещи също завършиха с успех за девойките на НАГ, които подчиниха ПГССИ „Христо Ботев“ от Свиленград и АЕГ „Гео Милев“ от Русе.

Голмайстор на турнира стана Даяна Петрова от НАГ, която с впечатляващите си умения вкара редица важни голове за отбора.

Поздравления за момичетата, треньора и НАГ за този невероятен успех! Техният труд и ангажимент са били наградени със заслужената им победа във високо конкурентно състезание.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица