Свържи се с нас

Новини

Две контроли, две победи и 10 гола за „Янтра“

Published

on

„Янтра“ изигра две последователни проверки в 21-я ден от началото на лятната подготовка. На стадион „Христо Ботев“ избраниците на треньора Велислав Вуцов премериха сили със съставите на Академик (Свищов) и Спартак (Плевен) и реализираха общо 10 гола в двата мача.

Два различни състава играха в двете срещи. В контролата срещу третодивизионния тим Вили Вуцов заложи на Християн Василев, Божидар Томовски, Георги Върбанов, Мартин Ангелов, Георги Николов, Никола Ботев, Ивайло Енчев, Кристиян Димитров, Даниел Гаджев, Тони Иванов и Емил Колев. След почивката влязоха и Николай Мънчев, Симеон Милев и Виктор Тодоров.

„Янтра“ поведе още в 4-ата минута. След центриране от ъглов Никола Ботев върна топката към малкия пеналт, Емо Колев се размина с нея, но зад него Кристиян Димитров засече за 1:0. Гостите изравниха в 12-ата минута от дузпа, отсъдена за нарушение на Мартин Ангелов и реализирана от Кристиян Иванов. В 39-ата минута „Янтра“ също получи правото да изпълни 11-метров наказателен удар.

Юношата Ивайло Енчев беше фаулиран в наказателното поле, а Тони Иванов превърна дузпата в гол за 2:1. Десетката на „Янтра“ се разписа и за 3:1 в 69-ата минута с хубав удар от границата на наказателното поле, а крайното 4:1 оформи Емил Колев с добра индивидуална атака в 80-ата минута.

За двубоя със „Спартак“ (Плевен), „Янтра“ излезе в състав: Борис Груев, Петър Иванов, Валентин Цветанов, Константин Иванов, Цветомир Радев, Петър Вуцов, Ивайло Михайлов, Георги Недков, Петър Казаков, Иван Василев и Даниел Младенов. През втората част влязоха Николай Мънчев, Симеон Милев, Виктор Тодоров и Искрен Писаров.

Иван Василев се разписа с глава още във втората минута след великолепна атака и центриране на Петър Иванов. Петър Казаков удвои в 9-ата с хубав удар в горния десен ъгъл на вратата след асистенция на Георги Недков. В 40-ата минута Ивайло Михайлов се пребори за топката до тъча и намери на чиста позиция Дани Младенов, за когото не беше проблем да покачи на 3:0. Още пет гола паднаха след почивката. В 50-ата минута Иван Василев направи чудесна асистенция на Петър Вуцов, който реализира първото си попадение с екипа на „Янтра“, но осем минути по-късно Боримир Карамфилов върна един гол за „Спартак“.

Ново добро отиграване в атака на Иван Василев доведе до попадение на Искрен Писаров в 76-ата минута, а в 80-ата Виктор Тодоров асистира на капитана Петър Казаков, който простреля вратаря на плевенчани с плътен удар от границата на наказателното поле и покачи на 6:1.

В последните секунди на мача Стефан Христов отбеляза втори гол за „Спартак“ и фиксира крайното 6:2. Последната проверка на „Янтра“ преди началото на новия сезон ще бъде в събота, 8 юли, срещу състава на „Дунав“ в Русе.

Новини

Стартира кампания в детските градини за безопасност на движението

Published

on

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата стартира кампания в детските градини. Театрална постановка, викторина, състезания и игри на тема пътна безопасност зарадваха малчуганите от ДГ „Явор“. Събитието се проведе в двора на детското заведение, който бе изпъстрен с декори, знаци, пешеходни пътеки и конуси.

Организатор бе Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП) със съдействието на ОДМВР- Габрово, Държавен куклен театър- Габрово и РУО- Габрово. Това бе първата от поредица срещи в детските градини на тема пътна безопасност, а поводите са Деня без жертви на пътя- 20 септември и Дните на безопасността на пътя, които се провеждат между 16 и 22 септември, с мото: „Остани жив! Пази живота!“

Над 80 деца от 4 групи се включиха в разнообразната програма, като всички получиха подаръци от ОКБДП- светлооразителни мечета, връчени лично от заместник областния управител Даниела Маринова.

Маринова подчерта, че знанията за пътната безопасност трябва да се формират още в ранна възраст. „ Децата учат през преживявания, затова те ще имат възможност да гледат образователна постановка с викторина и да участват в игри, организирани от екипа на ДГ „Явор“. Целта е да задържим вниманието на малчуганите върху тази важна за цялото ни общество тема. Надявам се малки и големи да се забавляваме, докато обогатяваме знанията си.“, каза още заместник областният управител.

Екипът на Държавен куклен театър- Габрово представи интерактивната постановка „Приключения в парка“- съвременна история за правилата и безопасността за движение по пътя и телефон 112.

Съвместно с главния главния герой- полицай, който регулира преминаването през кръстовищата, децата се учиха да разпознават пътните знаци, предназначението на светофара и неговите цветове, както и правилата за движение. В представлението умело бе вплетена и викторина, а най-любознателните получиха награди от ОКБДП.

Театралите зарадваха малките зрители и с подаръци- топки, с които да играят в просторния двор на любимата детска градина. В оспорвана надпревара с тротинетки и колелета се впуснаха около 20 деца от предучилищните групи. Те демонстрираха майсторско управление и познания за правилата за движение, а за уменията си получиха грамоти и награди.

Малчуганите се срещнаха още с Деян Дойнов- старши експерт в РУО- Габрово, и с инсп. Христофор Божинов, който подари стоп палка и три светлоотразителни раници на директора на ДГ „Явор“ Вера Тихова.  

В края на срещата децата дариха гостите с рисунки.

Зареди още

Новини

Дряново се нуждае от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води

Published

on

Основни инфраструктурни обекти, приоритети за работа, проблеми, за които Областна администрация може да съдейства. Това бе темата на срещата между кмета на община Дряново Трифон Панчев, областния управител Мария Башева и заместник областния управител Даниела Маринова.

Като важен въпрос Трифон Панчев постави нуждата от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и подчерта, че Дряново е единствената община в областта, която все още не разполага с подобно съоръжение.

Казусът е обсъден и с управителя на „ВиК“ ООД-гр. Габрово – инж. Василев.

Изграждането на две подпорни стени в Дряново е следващият наложителен проблем за решаване.

Панчев информира, че едното съоръжение е финансирано на 50%, като ще се търсят средства за завършването му.

Зареди още

Новини

И новият областен в търсене на решение за проблемното кръстовище край Враниловци

Published

on

Областният управител Мария Башева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и до председателя на управителния съвет на Агенция„ Пътна инфраструктура“ (АПИ), във връзка с невралгичния участък при разклона за Враниловци.

В него се настоява за проектиране и изграждане на трета лента при кръстовището.

„Въпреки предприетите временни мерки с поставянето на светлоотразителни кабари по шосето, броят на възникналите пътно-транспортни произшествия не намалява. Това обстоятелство за пореден път потвърждава необходимостта от изграждането на допълнителна лента за завиване на ляво по посока на село Враниловци, както и в краткосрочен план да се предприемат мерки за монтиране на гъвкави ограничители.“

В писмото още се настоява „да разпоредите проектиране и изграждане на трета лента в този участък, която би била единствената работеща мярка за осигуряване на безпрепятствено завиване в това критично място. В допълнение Ви информирам за назряло голямо обществено недоволство във връзка с постоянните катастрофи там и искане за решаване на проблема.“

Мария Башева проведе и среща с директора на Областното пътно управление инж. Деян Георгиев, като настоя за допълнителни действия на критичния участък на кръстовището на Враниловци.

Директорът на ОПУ информира, че процесът е дълъг и сложен, свързан с отчуждаване на земя и изместване на инженерни мрежи – електропроводи, оптични кабели, също с необходимостта от спазване на изискванията за устойчивост на проекта, които продължават още 2 години.

Припомняме, че началото беше сложено още през май месец 2022 година, когато са проведени редица срещи, извършено бе преброяване на превозните средства, преминаващи през кръстовището, с цел да бъде доказана необходимостта от реконструкция и въвеждане на трета лента за ляво завиващи.

Обобщените данни от преброяването и предложенията са изпратени в АПИ, но на този етап няма развитие. Дотогава ще бъдат предприети нови допълнителни мерки чрез поставяне на делинеатори /гъвкави ограничители/ и маркировка.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица