Свържи се с нас

Култура

„Фото Академика 2023” гостува в Севлиево

Published

on

„Фото Академика 2023” – националният ежегоден преглед на фотографското изкуство в България, гостува в Севлиево. Откриването на изложбата с финалистите от 24-то поредно издание на форума ще се състои на 5 юли, от 18.00 ч., в Народно читалище „Развитие-1870”.

Председателят на Националното сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева” Юрий Трейман ще е специален гост на събитието. Забележителен успех и отличия за Фотоклуб „Севлиево” в тазгодишния преглед на българската фотография. С бронзов медал в категория „Артистична” за кадъра „Докосване” бе удостоена Валя Андонова.

Почетна лента в категория „Аерофотография” заслужи снимката „Покриви” на Стойо Стоев. Достойно място с фотографии във финалната селекция на изложбата заемат Дарина Петкова и Петя Пастухова. Значимо присъствие на севлиевската фотогилдия във „Фото Академика 2023”, което успешно заявява, че гостуването на ТОП фото селекцията точно в центъра на Северна България, след официалната изложба с откриването и награждаването, е безспорно с традиции на правилното място.

Припомняме, че поводът „Фото Академика 2022” с кадрите на миналогодишните финалисти да бъде представена именно в Севлиево беше златният медал на Божидар Генков за фотоса „Двамата късметлии за кръста” в категория „Репортажна фотография”.

Прецедент и начало на ежегодните изложения на „Фото Академика” и съорганизирането на интересни фотографски събития, скрепено с декрет – символ на партньорството между Народно читалище „Развитие-1870” и Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева”. 84 са най-добрите кадъра на 38 автора за изложбата: 39 кадъра в „Артистична фотография”; 34 – в „Репортажна фотография”, и 13 – в „Аерофотография”. Селекцията е дело на петчленното жури в състав: ф.х. Явор Попов, ф.х. Нaдежда Чипева, Нaдежда Павлова, Величка Тодорова и Валери Христов.

Избраните са от постъпилите в трите раздела на „Фото Академика 2023” 444 фотографии от 65 автора: 218 кадъра от 59 автора в раздел „Артистична фотография”; 185 кадъра от 49 автори в раздел „Репортажна фотография” и 41 кадъра от 12 автора в раздел „Аерофотография”. Номинираните (по азбучен ред) и включени в изложбата са Александър Иванов, EFIAP, QPSA; Антон Даскалов; Антон Савов, EFIAP, ESFIAP; Валя Андонова; Ваньо Димитров; Ваня Йорданова; Генчо Петков, EFIAP, ф.х., м.ф., HonAPB; Дарина Петкова; Десислава Игнатова; Деян Узунов; Димитрина Андреева, EFIAP; Димитър Костов; Димитър Узунов; Ивелина Берова; ф.х. Иво Бобев, EFIAP; Иво Орешков; Ира Генчева; Костадин Маджаров, AFIAP; Красимир Кънев, EFIAP; Любомир Аргиров, ЕFIAP; Мартина Атанасова; ф.х. Милан Христев, AFIAP; Минко Михайлов, EFIAP/s; Михаил Дамянов; Нончо Иванов; Петя Василева, AFIAP; Петя Пастухова; Радослав Свирецов, EFIAP; Радостин Димитров; Самуил Младенов; Стефан Каменов; Стойо Стоев; Христо Димитров, AFIAP; ф.х. Цончо Балканджиев, EFIAP; Юлий Василев, EFIAP/s; Явор Мичев, EFIAP; Яни Христов; Ясен Велчев. Конкурсът „Фото Академика 2023” е част от официалната програма на 14-ия „Европейски месец на фотографията”, който е с финансовата подкрепа на НФ „Култура”.

Изложбата ще може да бъде разгледана в залите на НЧ „Развитие-1870” до 4 август.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица