Свържи се с нас

Култура

Семейният фестивал „Лятно театро 2023“ идва в Дряново

Published

on

На 15 юли от 17.00 ч на Ларгото в Дряново отново идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Входът е напълно безплатен, а гостуването е по покана на община Дряново.

Забавленията започват в 17 ч с най-доброто от репертоара на „Малка театрална компания“ – компилация от най-веселите игри на открито „Лятна игротека“, работилницата за кукли от дървени пръчици „Супергерои“ и ателието за рисуване върху лице „Шарени муцунки“.

Празникът продължава с хитовия куклен спектакъл за малки и големи „Прахоляшка“ на Георги Тенев и Мануела Саркисян, който разказва за любопитството, непримиримия дух и заслепяващата алчност.

Следва невероятното шоу „Сапунени фантазии“ на властелините на сапунените балони от „Мале мале“, а веселата програма завършва със стендъл комедията „Всички го правят“ на Флаш – един от най-забавните артисти в България. През целия ден на разположение на зрителите е арт инсталацията с разширена реалност „Тайник на чудатостите“, в която чрез магията на най-новите технологии деца и родители откриват скритите тайни на виртуален скрин, пълен с вълшебства.

Тази година като съпътстващо събитие към „Лятно театро“ се провежда първото изложение на дряновските пчелари „Медени срещи“, в което пчеларите предлагат първия мед за годината и разнообразие от други продукти. Ще бъде разиграна и бърза викторина с награди за посетителите.

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по- бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 

Тазгодишното турне обхваща 18 малки общини, а след Дряново „Лятно театро“ гостува на Царево (17 юли), Угърчин (24 юли), Шабла (26 юли) и Каварна (27-28 юли). На 26 август фестивалът гостува на празника на Девня, а на 27-и е в Димитровград. „Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства.

Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации.

Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.    

Пълната програма ще откриете на страницата на „Лятно театро“ във фейсбук: https://fb.me/e/2YlEdH5oG

Фестивалът „Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, община Дряново и любимите на децата Кубети.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица