Свържи се с нас

Култура

Любителско творчество без граници и брегове

Published

on

Започнаха сценичните изяви на самодейците от НЧ ”Будителите 2017” по проект, финансиран по програмата за подкрепа на любителското творчество.

Художествените състави на Народно читалище „Будителите 2017” – Габрово усърдно се готвят за празник на смеха – голям концерт с участието на самодейците, който цели да покаже, че след пандемията настроението и радостта от съприконсновението с изкуството са се върнали в репетиционните зали и напират да излязат навън, за поредна среща с публиката и приятелите.

Програмата за възстановяване и развитие на организациите в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура” подкрепи художествените състави и школите по изкуства на читалището след критичните месеци, в които те ограничиха срещите си.

Припомняме, че проектът на читалището предвижда чрез различни творчески подходи и разнообразни по същество творчески и културни изяви, да утвърди хумора, който за жителите на Габрово е движеща сила. Да разкрие хумора в песните, танците и обичаите на предците и в същото време да представи съвременното хумористично творчество. И не на последно място да го утвърди като успешна визитка на града и негова реклама.

Като представители на „столицата на хумора“ самодейци от читалището представиха откъс от бъдещия концерт и хумористичното изкуство на габровци на сцената на ХV Национален събор на народните читалище в град Бяла, област Варна.

Читалището и неговите състави са редовен участник в събора от създаването си. По този повод от името на кмета на Община Бяла инж. Пенчо Ненов им бе връчен Поздравителен адрес, в който той отправя поздравления за участието им в това, петнайсто издание на фестивала. „Вие сте истински стожери на българската култура – се казва в поздравителния адрес. – Вашето самоотвержено творчество и преданост са изградили мостове между поколенията и са помогнали да се запази и прослави богатството на нашата национална идентичност.” Освен благодарности, смодейците получиха грамоти и златни медали за своето представяне и оценката, че изпълненията им впечатляват и вдъхновяват не само колегите им, самодейците от други читалища в страната, но и организаторите домакини.

Програмата на читалище „Будителите 2017” на сцената в крайморския град Бяла бе приветствана със смях и аплодисменти от публиката. Изпълнението на артистите-любители от Театрална студия „Гаргара” с ръководител Светослав Славчев показа ниво в сравнение с подобни участия, опит в интерпретацията и артистизъм в поднасянето на скечовете, подготвени на основата на популярните габровски анекдоти. Зрителите се забавляваха искрено, сякаш за пръв път чуваха как габровци слагат канелка на яйцето, или си разказват сватбените пътешествия, които са направили поотделно и на различни места. Не може да се каже, че автентичните изпълнения на Фолклорна вокалната група „Русина” с ръководител Дора Видева бяха чудесно допълнение към сюжета на „смешното театро”, защото сами по себе си те се възприемат като музикални бисери на сцената. Хумористичните народни песни, с каквито иначе българския фолклор изобилства, много по-рядко се изпълняват на сцена. Те изискват самочувствие и артистизъм, каквито не всички самодейци притежават в степен, каквато е присъща на изпълнителките от Вокална група „Русина”. А те показаха завидно вокално майсторство и сценично поведение. Не бива да се пренебрегва, че техните национални носии също бяха добре подбрани – пъстри, празнични, и най-вече оригинални, сътворени от ръцете на габровки отпреди поне 100 години. Освен сценична изява, Театрална студия „Гаргара” присъства на събора в Бяла с инсталация от неподвижни маскирани фигури, с които се забавляваха и деца и възрастни.

Участието на самодейците от читалището в Националния събор на народните читалища не е генерална репетиция за предстоящия концерт-спектакъл, който още през юли тръгва на мини-турне в четири малки населени места и квартали на общината, за да насърчи общуването и сближи артистите с тяхната публика, да популяризира читалищните форми и привлече нови участници в тях. Това представяне е един от примерите, че любитлското творчество е не по-малко творческо от професионалното, че съприкосновението с него е радост за публиката и удовлетворение за самодейците, че сцени има много и всяка от тях заслужава аплодисменти.

В дните, в които на брега на Черно море се провеждаше читалищният събор, на Адриатическото крайбрежие танцуваха самодейците от Работилничката за хора „Бяла българка” с ръководител Ралица Фурева към НЧ ”Будителите 2017”. Те участваха в XI Международен музикален и танцов фестивал „Durres music fest” в град Дуръс, Албания. За да популяризират красотата на българския танцов фолклор и да спечелят нови приятелства с любители-танцьори от другите балкански страни.

Така проектът бе популяризиран не само на национално, но и на международно ниво, за да бъде пример как за любовта към творчеството няма граници.

*Публикацията е по Програма за възстановяване и развитие на организациите в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура”.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица