Свържи се с нас

Любопитно

Женско самодивско хоро се изви във водите на река Тревненска на Еньовден

Published

on

По традиция, всяка година, на 24 юни в сутрешните часове на деня се берат билки и лековити треви, чийто брой задължително трябва да бъде седемдесет и седем и половина. Вярва се, че всички болести са именно точно толкова като за всяка болка си има цяр, даже и за половината, незнайната, болест. Възрожденска Трявна и тази година отпразнува Еньовден с единственото у нас женско самодивско хоро, което бе поведено от кмета Силвия Кръстева и завърши във водите на река Тревненска.

Под музикалния съпровод на гайда и тъпан, кулминацията на празника разигра десетки жители и гости на града, които с голямо настроение и емоция се хванаха на хорото, тръгвайки от площад „Капитан дядо Никола“ до студените води на реката. Нагазвайки в огряната от слънцето вода, девойките се „окъпаха“ най-вече за здраве през цялата година.

Празничната програма започна точно в 10.00 ч на старинния площад пред емблематичната за Трявна Часовникова кула, чийто възрожденски дух допълни обособен битов кът с дървена каручка, голям еньовски венец, аромат на билков чай и ръчно изработените бижута от мед на майстор Златомира Иванова.

Организатор на събитието бе Община Трявна, която тази година подготви празника съвместно с местен семеен хотел, Социалните услуги в общността към Община Трявна и съдействието на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна.

В своето празнично обръщение кметът на Община Трявна подчерта магичната сила на днешния Еньовден и свързаните с него поверия и предания и пожела на десетките присъстващи да бъдат най-вече здрави и благословени.

„За мен е удоволствие и тази година да Ви поздравя по случай един от прекрасните български празници – Празникът на билките. Днес още църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител, наречен още Предтеча. В този ред на мисли, днес, наистина може да кажем, че имаме няколко празника, които може да отбележим, защото на днешния ден има много именници. Искам да им пожелая да са здрави, щастливи и благословени. Но нека не забравяме и едно от поверията на Еньовден – това е, че билките наистина са много лековити, че за всичките 77 болести и половина има лек, а за половината лекът е разковниче, което се бере със затворени очи и само малцина имат късмета да го откъснат. Освен това слънцето се къпе във водите на реките. Затова ние днес ще пресъздадем и този обичай. Ще се изкъпем във водите на река Тревненска за здраве и благоденствие. Честит празник на всички! Бъдете здрави!“, завърши г-жа Силвия Кръстева при откриването на днешния празник на площад „Капитан дядо Никола“.

Открай време магията на Еньовден се свързва още с красотата и силата на българската жена. Да бъдат горди от този факт пожела на всички присъстващи дами г-н Петър Манолов – собственик на семейния хотел, който също поздрави жителите и гостите на града по случай отбелязването на празника.

„Честит празник и от мен! Честит Еньовден! Денят на билките или както започваше едно стихотворение „любов от билки, билки на любов..“. Преди 20 години в сградата зад мен, Славейковото школо, в старите книги открих едни послания за силата, за красотата на българката. Тя е била изключително силна и корава жена, мъжете са били на гурбет, а тя се е грижила за всичко. И мили жени, с гордост навсякъде, където сте по света може да кажете „Аз съм българка!“.

Този празник е празник за всички, които носят в сърцата си духовното, възвисеното, чистото и аз вярвам, че то ще пребъде! Ще пребъдем във формата на тези дни, в които сме тук – във водата, мълчаната, силната вода, където след малко ще нагазят момичетата, за да изиграят самодивското хоро. Честит празник, бъдете благословени!“, заяви още Манолов.

И докато гостите опитваха от ароматния билков чай с мед, похапваха от вкусната еньовска питка и свиваха своите венчета с билки и лековити треви за здраве, на място бе разиграна и викторина с въпроси, свързани с традициите и обичаите на Еньовден.

Знанията на малки и големи провери кметът Силвия Кръстева, която награди с автентични сувенири всички познали с пожелание отново да бъдат здрави и благословени. Раздадени бяха и авторски книги, издадени от г-н Петър Манолов.

За настроението и празничната атмосфера на всички се погрижиха малките сладури от Детска градина „Калина“ – гр. Трявна, които изпълниха стихчета и песни за Еньовден. Българският фолклор докосна душите и сърцата на хората с несравнимите звуци на гайда и тъпан, изсвирени от Николай Желев и Иван Карагьозов.

Празникът завърши с традиционното преминаване през големия Еньовски венец и извиване на кръшни хора на площад „Капитан дядо Никола“, които за пореден път доказаха, че българинът обича и пази своите традиции и обичаи, съхранили ни през вековете като народ.

Икономика

Как да увеличите производителността на вашия лаптоп?

Published

on

Производителността на лаптопа ви е от съществено значение, независимо дали го използвате за работа или за гейминг. В днешно време компютрите са ни все по-необходими и това налага да бъдат максимално ефективни.

Когато става въпрос за избор на бюджетен лаптоп, важно е да знаете какви характеристики да търсите. По-евтините и употребяваните преносими компютри също е възможно да бъдат ефективни, но трябва да се уверите, че избирате модел с достатъчно процесорна мощ, допълнително RAM и добра видеокарта. Тези спецификации ще ви осигурят висока производителност.

 1. Оптимизиране на операционната система
  Операционната система (ОС) е ключов елемент за производителността на устройството ви. Възможно е редовните обновления и изчистването на ненужни файлове и приложения значително да ускорят вашата система. Проверявайте за обновления редовно и избягвайте инсталирането на ненужни програми на компютъра.
 2. Ускоряване чрез допълнителна памет
  Добавянето на още RAM памет често е един от най-ефективните начини за ускоряване на бюджетния лаптоп. Всички модели трябва имат слотове за допълнителна памет, което позволява лесно ъпгрейдване.
 3. Актуализация на процесора и графичната карта
  Ако устройството позволява, може да се опитате да смените процесора или графичната карта за по-мощните бюджетни модели. Това често може да донесе значително подобрение в скоростта, особено при игри или графични приложения.
 4. Редовно почистване на лаптопа
  Прахът и мръсотията могат да причинят прегряване на компонентите на всеки лаптоп. Редовното почистване на вентилаторите и другите части може да предотврати този проблем и да удължи живота най-вече на бюджетните модели.
 5. Използване периферия
  Има случаи, когато бюджетният лаптоп просто няма достатъчно добри характеристики за определена задача. В такива моменти външни устройства като твърди дискове, графични станции или допълнителни монитори ще предоставят нужния ви ресурс.

Дори бюджетните лаптопи могат да бъдат производителни и ефективни с правилните оптимизации. От ключово значение е да се обръща внимание на основните компоненти като операционната система, процесора и паметта, както и да се поддържа устройството чисто и актуализирано. Вашият преносим компютър може да функционира бързо дори и при най-тежките задачи, ако се грижите добре за него.

Зареди още

Любопитно

25 екипажа застанаха на старта на Петото издание на „Мама е добър шофьор“

Published

on

25 екипажа застанаха на старта в петото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Надпреварата се проведе в парк „Градинката с мечето“ и бе сред инициативите за Европейската седмица на мобилността (16 до 22 септември).

На импровизирания мотополигон умения по майсторско управление на бебешка количка показаха 22 майки, две лели и един баща. За да усети тръпката от участието, трасето изпробва и кореспондентът на Българската национална телевизия за региона Зорница Илиева заедно със своя четириног любимец Лора. Сред пасажерите в колички се включиха 11 малки госпожици и 15 момченца.

Ентусиастите трябваше да преодолеят няколко препятствия – спринт в дисциплината „Слалом между конуси“, скоростна отсечка, 360-градусово завъртане, сменяне на памперс и повиване на бебе (кукла) в парка. Предизвикателство към участниците беше и ековикторината, в която трябваше да отговорят от какво се произвежда пластмасата, колко дървета се спасяват от един тон рециклирана хартия и какви са причините за изменението на климата.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, проходилки и двуместна количка. Част от бебетата проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха.

Най-добро време постигна Тереза Пенкова с Преслава на 1 г. и 6 м., които изминаха маршрута за 01:06 мин и се класираха на първото място. С резултат от 01:07 мин на второ място застана Ивелина Иванова с Александър на 1 г. и 8 м.

Третото място зае Гинка Христова с Михаил на 1 г. и 5 м. и постижение от 01:09 мин. Финалистите в челната тройка получиха грамоти и продукти от козметичната линия „Бебо“.

Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления като специални награди на Веселка Петрина с 3-месечния Ангел – за най-малък участник, на Севинар Садулова с Благовеста на 1 г. и 3 м. – за най-атрактивно участие, на Антоанета Кирова с близнаците Ивайла и Самуил на 1 г. и 3 м. – за участие „3 в 1“, на Ивелина Радулова с Антония на 1 г. – за оригиналност и на единствения баща Нено Башев с 5-месечния Калоян.

Подаръци направиха също Държавен куклен театър – Габрово и Община Габрово, а кметът Таня Христова връчи наградите и приветства присъстващите. Община Габрово благодари на спонсорите и поздравява всички участници, деца и родители за споделените емоции!

Зареди още

Любопитно

Габровци представят световна марка козметика на „Етно с куче под тепетата“

Published

on

Габровският професионален фризьор на четириноги домашни любимци Михаела Немигенчева, управител на „Сити Грууминг Студио Габрово“  (City Grooming Studio Gabrovo) и официален представител за България на световната марка „So Posh“ (в превод: Толкова шикозен), за втора поредна година ще участва на националната киноложка изложба „Етно с куче под тепетата“.

Форумът ще се проведе в периода от 23 до 24 септември в просторната зала „Колодрум“ в Пловдив.

Там, на щанд ще бъде представена професионалната козметика за всяка порода кучета и всеки вид козина. Стопаните на четириногите ще открият най-новите продукти на „So Posh“, шампоани за подсилване цвета на козината, сред които за червена и кафява, възстановяващи маски за козината, както и спрейове за разплитане, грижещи се за здравето и отличния външен вид на животните.

Професионалната козметика е подходяща, както за домашни кучета, така и за подготовката им за изложбени изяви. През август в Женева бе организирано световно кучешко шоу, като голяма част от участниците бяха подготвени именно със „So Posh“.

През последните месеци Михаела премина успешно редица семинари за повишаване на квалификацията, организирани от Българска Грууминг Асоциация. Сред тях са: „Йорки клип с фантазия“, „Пудели от А до Я“, „Шоу и петгруминг на померан“ и „Основи на стрипинга“.

В Пловдив Михаела Немигенчева ще представи и дизайнерски нагръдници, с бижута Сваровски. По време на националната киноложка изложба „Етно с куче под тепетата“ посетителите ще могат да се насладят на невероятната красота и елегантност на различни породи кучета. Да се запознаят с техните страхотни собственици, с които да обменят знания и опит, и най-вече да се забавляват.

За посетителите на изложбата ще бъде организирана богата развлекателна програма с много изненади и награди, както и вече традиционното изложение „Всичко за кучето“. Входът е свободен. Събитието е отворено за всички – както за собственици на кучета, така и за просто любопитни човеци на тези умни и верни същества.

„Сити Грууминг Студио Габрово“ се намира на ул.“Орловска“ 24 в Габрово и разполага с разработен специализиран сайт, на който можете да направите своята заявка за предпочитаната професионална козметика за вашия домашен любимец.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица