Свържи се с нас

Култура

Излезе антология „Сцена на деца“, представяща габровски автори

Published

on

Антологията „Сцена за деца“ е съвместно издание на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово и Института за литература при БАН и включва първи издания на драматически и поетически текстове за деца и юноши на седем автори, родом от Габрово, Дряново и Севлиево.

Идеята се роди от желанието на двете институции да възвърнат в националната ни литературно-историческа памет делото на някои слабо познати днес, но активни и популярни в своето време творци, редактори, педагози, общественици. Цел на антологията е и да разшири знанието за богатия културен живот в Габровска област в междувоенния период. Като включва и текстове от самото начало на миналия век, изданието допринася за проучването на етапите в историята на детската ни драма. Към текстовете са добавени бележки под линия, които запознават със съвременното значение на остарели или диалектни думи.

Антологията „Сцена за деца“ включва и няколко приложения с биографични данни за авторите, както и дигитални копия на кориците на първите издания на пиесите. Ценни са и автографите с автентичен почерк и подпис, с които творците са дарявали екземпляри на Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов“.

Целта на антологията е да популяризира непознати автори, да запознае с представителни тенденции в българската литература за деца и юноши от първите десетилетия на XX в. насам, да бъде полезна за литературоведи, педагози, психолози, драматурзи, преподаватели, изследователи и ценители от различни възрасти.

И не на последно място, амбиция на антологията е да върне включените творби на съвременната ни детско-юношeска сцена, чрез което не само да обнови репертоара, но и да „преподаде“ по автентичен начин, чрез присъщата на сцената изразност, чрез битовата и езикова атмосфера, знанието за онези много трудни, но и много продуктивни за културата ни десетилетия от началото на XX в.

Проектното предложение предвижда изданието да бъде в хартиен и електронен вариант. Антологията е качена сайта на Издателски център „Боян Пенев“

Автори: Александра Антонова, Институт за литература при Българска академия на науките
Савина Цонева, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово.

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица