Свържи се с нас

Новини

Благотворително събитие на Градище, в подкрепа на 16-годишния Витомир

Published

on

„Състезавай се с кауза“ е името на благотворителното събитие, организирано от Младежки парламент – Габрово в събота, 24 юни, на поляната на Градище. Каузата – подпомагане на семейството на 16-годишния Витомир Станилов, който страда от Герминативно клетъчен тумор на ЦНС.

В края на месец август 2022 г. Витомир почувствал нарушение на зрението. Установява се, че проблемът не е в очите, а много по-сериозен – негерминомен герминативно-клетъчен тумор на ЦНС. Следват пет химиотерапии и 25 процедури по лъчелечение. Предстоят консултации в очна клиника, за да се уточнят изследванията за лечението, което да се проведе за очните нерви – частично увредени от притискането на тумора.

Преди химиотерапията и лъчелечението Витомир е бил напълно незрящ. В момента той вижда частично. Витомир се нуждае от постоянни контролни прегледи и изследвания, за да се проследява нарастването на тумора, който в момента е намалил размерите си.

По време на лечението му обаче се появява здравословен проблем и с малката му сестричка Габриела на 11 г. Без видима причина, в средата на месец декември 2022 г., тя се оплаква от болка в лявото бедро, която прераства в болки в кръста при ходене и сядане.

Установява се Спондилолистеза на ниво L5-S1. Габриела се насочва към детска неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за много сложна операция на гръбначния стълб. Операцията се провежда през месец март 2023 г. и протича успешно.

Предстоят контролни прегледи и рехабилитация. Родителите на двете деца се грижат за тях, като в момента са в болничен, а целта на младежите от Младежкия парламент е да помогнат на семейството в този тежък за тях период.

Събитието „Състезавай се с кауза“ ще се проведе в събота, 24 юни, на поляната на Градище. Входът е 10 лв. и дава достъп до 4 различни зони – зона „Спорт“, зона „Екология“, зона „Изкуство“, зона „Гаражна разпродажба“ и игра „Търсене на съкровище“.

Началото е в 10.30 часа и започва със състезание с колелета по маршрут от поляната на Градище до Телевизионната кула. За него се изисква предварително записване чрез формуляр, който можете да намерите в линка или в сайта на Младежки център – Габрово – Състезавай се с кауза (google.com).

Велосипедистите задължително трябва да бъдат с каска. Следват волейбол, народна топка, федербал, дърпане на въже. В зона „Екология“ желаещите ще могат да си изработят „Чичко-Тревичко“ и фигурки от кори за яйца. Зона „Изкуство“ е посветена на оригамите и изработката на декорации от стъклени буркани, в зона „Гаражна разпродажба“ всеки ще може да си купи нещо от базара, подготвен от младежите, и да добави сумата към кутиите за дарения.

В 12.00 часа е началото на състезанието „Treasure hunt“. То ще се проведе по екопътека „Градище“ и участниците ще трябва да преминат през поредица предизвикателства, за да стигнат до финала.

Заповядайте в събота, 24 юни, в 10.30 часа на поляната на Градище, където да подкрепим заедно Младежки парламент – Габрово в благородната им кауза и да помогнем на семейството на Витомир и Габриела да се преборят успешно с трудния период в своя живот.

Можете да подкрепите семейството и по банков път:
Христофор Иванов Станилов
„Алианц Банк България“ АД IBAN:BG77BUIN95611000700690

Новини

Стартира кампания в детските градини за безопасност на движението

Published

on

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата стартира кампания в детските градини. Театрална постановка, викторина, състезания и игри на тема пътна безопасност зарадваха малчуганите от ДГ „Явор“. Събитието се проведе в двора на детското заведение, който бе изпъстрен с декори, знаци, пешеходни пътеки и конуси.

Организатор бе Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП) със съдействието на ОДМВР- Габрово, Държавен куклен театър- Габрово и РУО- Габрово. Това бе първата от поредица срещи в детските градини на тема пътна безопасност, а поводите са Деня без жертви на пътя- 20 септември и Дните на безопасността на пътя, които се провеждат между 16 и 22 септември, с мото: „Остани жив! Пази живота!“

Над 80 деца от 4 групи се включиха в разнообразната програма, като всички получиха подаръци от ОКБДП- светлооразителни мечета, връчени лично от заместник областния управител Даниела Маринова.

Маринова подчерта, че знанията за пътната безопасност трябва да се формират още в ранна възраст. „ Децата учат през преживявания, затова те ще имат възможност да гледат образователна постановка с викторина и да участват в игри, организирани от екипа на ДГ „Явор“. Целта е да задържим вниманието на малчуганите върху тази важна за цялото ни общество тема. Надявам се малки и големи да се забавляваме, докато обогатяваме знанията си.“, каза още заместник областният управител.

Екипът на Държавен куклен театър- Габрово представи интерактивната постановка „Приключения в парка“- съвременна история за правилата и безопасността за движение по пътя и телефон 112.

Съвместно с главния главния герой- полицай, който регулира преминаването през кръстовищата, децата се учиха да разпознават пътните знаци, предназначението на светофара и неговите цветове, както и правилата за движение. В представлението умело бе вплетена и викторина, а най-любознателните получиха награди от ОКБДП.

Театралите зарадваха малките зрители и с подаръци- топки, с които да играят в просторния двор на любимата детска градина. В оспорвана надпревара с тротинетки и колелета се впуснаха около 20 деца от предучилищните групи. Те демонстрираха майсторско управление и познания за правилата за движение, а за уменията си получиха грамоти и награди.

Малчуганите се срещнаха още с Деян Дойнов- старши експерт в РУО- Габрово, и с инсп. Христофор Божинов, който подари стоп палка и три светлоотразителни раници на директора на ДГ „Явор“ Вера Тихова.  

В края на срещата децата дариха гостите с рисунки.

Зареди още

Новини

Дряново се нуждае от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води

Published

on

Основни инфраструктурни обекти, приоритети за работа, проблеми, за които Областна администрация може да съдейства. Това бе темата на срещата между кмета на община Дряново Трифон Панчев, областния управител Мария Башева и заместник областния управител Даниела Маринова.

Като важен въпрос Трифон Панчев постави нуждата от изграждане на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) и подчерта, че Дряново е единствената община в областта, която все още не разполага с подобно съоръжение.

Казусът е обсъден и с управителя на „ВиК“ ООД-гр. Габрово – инж. Василев.

Изграждането на две подпорни стени в Дряново е следващият наложителен проблем за решаване.

Панчев информира, че едното съоръжение е финансирано на 50%, като ще се търсят средства за завършването му.

Зареди още

Новини

И новият областен в търсене на решение за проблемното кръстовище край Враниловци

Published

on

Областният управител Мария Башева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и до председателя на управителния съвет на Агенция„ Пътна инфраструктура“ (АПИ), във връзка с невралгичния участък при разклона за Враниловци.

В него се настоява за проектиране и изграждане на трета лента при кръстовището.

„Въпреки предприетите временни мерки с поставянето на светлоотразителни кабари по шосето, броят на възникналите пътно-транспортни произшествия не намалява. Това обстоятелство за пореден път потвърждава необходимостта от изграждането на допълнителна лента за завиване на ляво по посока на село Враниловци, както и в краткосрочен план да се предприемат мерки за монтиране на гъвкави ограничители.“

В писмото още се настоява „да разпоредите проектиране и изграждане на трета лента в този участък, която би била единствената работеща мярка за осигуряване на безпрепятствено завиване в това критично място. В допълнение Ви информирам за назряло голямо обществено недоволство във връзка с постоянните катастрофи там и искане за решаване на проблема.“

Мария Башева проведе и среща с директора на Областното пътно управление инж. Деян Георгиев, като настоя за допълнителни действия на критичния участък на кръстовището на Враниловци.

Директорът на ОПУ информира, че процесът е дълъг и сложен, свързан с отчуждаване на земя и изместване на инженерни мрежи – електропроводи, оптични кабели, също с необходимостта от спазване на изискванията за устойчивост на проекта, които продължават още 2 години.

Припомняме, че началото беше сложено още през май месец 2022 година, когато са проведени редица срещи, извършено бе преброяване на превозните средства, преминаващи през кръстовището, с цел да бъде доказана необходимостта от реконструкция и въвеждане на трета лента за ляво завиващи.

Обобщените данни от преброяването и предложенията са изпратени в АПИ, но на този етап няма развитие. Дотогава ще бъдат предприети нови допълнителни мерки чрез поставяне на делинеатори /гъвкави ограничители/ и маркировка.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица