Свържи се с нас

Култура

Музикален клуб „Весела“ с концерт в София

Published

on

На 18 юни, неделя, в залата с уникалните „Гигантски кристали” на Националния музей „Земята и хората” в София, Музикален клуб „Весела” изнесе 70-минутен самостоятелен концерт. В него участваха 11 възпитаници на клавирния педагог Весела Пенева на възраст от 6 – 18 години.

Освен добре познатите лауреати от музикални конкурси – Лилия Апостолова, Адриана Кънева, Полина Флориду, Ай Хасегава, Делиа Георгиева, Лорен Николова, и 6- годишната Невин Халил, в концертната програма се включиха още – Мира Русинова, Анна Новикова, Кристина Стефанова и Стела Дабевски.

В началото на концерта, композиторът Стефан Илиев произнесе кратко слово, с което откри XIX-я фестивал „Изкуствата за Земята”.

Във връзка с тематиката на фестивала, габровските пианисти представиха музикални заглавия за Природата и Земята, както и пиеси от различни поколения български композитори : А.Стоянов, Св.Обретенов, Д.Ненов, Ал. Райчев, П.Владигеров, Н.Стойков, Б.Танева, а от двата детски албума за пиано на композитора Стефан Илиев изпълниха 13 негови пиеси.

Представяне на всяко едно музикално произведение от програмата на концерта направи Весела Пенева, която сподели: „Преди около месец получих неочаквана и много мила покана от проф. Жени Захариева да направим концерт с децата в музея ”Земята и хората”.

Приех предложението на тази световно известна пианистка като израз на голямо доверие, изискващо изключителна отговорност…

И ето, че концертът вече е факт! Емоциите бяха на върха си! Толкова е хубаво, че сме удовлетворени и щастливи всички”.

За композитора Стефан Илиев много деца бяха донесли лично сътворени от тях подаръчета и картички с послания, които го разчувстваха !

За спомен от концерта в Музея, той подари на децата книжки с описание на скъпоценните камъни и кристали.“

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица