Свържи се с нас

Култура

С голям концерт „Анна-Фолкарт“ ще отбележи 10-та си годишнина

Published

on

На 24 юни в Дряново ще се проведе празничен концерт, по случай 10 години от основаването на сдружение „Анна-Фолкарт“. В него ще участват възпитаници на народната певица и вокален педагог Ана Борисова, Народен оркестър при Национално училище за фолклорни изкуства в Широка лъка и Танцова група „Гъмзовяни“ при НЧ „Трезвеност-1870“, гр. Сухиндол, с ръководител Теодора Костова.

Сцената за събитието ще бъде на пл. „Колю Фичето“, в старинния квартал на Дряново – „Гилей“. Възрожденската архитектура и българската народна музика и танци ще създадат прекрасна атмосфера за жителите и гостите на града навръх един от най- хубавите народни празници – Еньовден. Началният час е 18.00.

Сдружение „Анна-Фолкарт“ е създадено през 2013 г. от народната певица Ана Борисова. Неговата мисия е да предава от поколение на поколение българските народни песни. Към сдружението има Клас по народно пеене, в който се обучават деца от Дряново, както и Вокална фолклорна формация „Божуря“.

Една от основните цели е съхраняването и популяризирането на стари народни песни от дряновския край.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Библиотекари от Люблин на работно посещение в РБ „Априлов- Палаузов“

Published

on

В Габровската регионална библиотека гостуваха библиотекари от публичната библиотека в университетския град Люблин, административен център на Люблинското воеводство и най-голям град в пределите на Източна Полша.

Те пристигнаха от Велико Търново, водени от колеги от РНБ „П. Р. Славейков“. Посещението им е свързано с участието на полските и български колеги в Програма „Еразъм +”за споделяне на опит и добри практики.

Полските библиотекари посетиха всички отдели и се запознаха с организацията на библиотечните фондове и с цялостния процес по предоставяне на библиотечни услуги в публична библиотека от ранга на Габровската регионална библиотека. Бяха установени множество прилики в библиотечната работа с потребителите, общи цели и резултати.

Специален интерес за тях представляваше книговезкото ателие, създадено в РБ „Априлов-Палаузов“, програмируемите роботи-играчки за първи стъпки в програмирането за деца и тийнейджъри Вee Bot и Finch, 3D-принтерът и букскенерът в дигиталния център и машината за почистване на книги, закупена за дезинфекция по време на пандемията от КОВИД – 19.

Гостите споделиха, че и търновската, и габровската библиотека са съвременни библиотечни културни центрове, развиващи се в крак с изискванията на дигиталната епоха. Те се чувстват изключително заредени с позитивни емоции и полезни впечатления от гостуването си в България, която много им харесва, а Габрово според тях е чудесен град за работа и за живеене.

Зареди още

Култура

Кукленият театър открива новия сезон с „Червената шапчица“

Published

on

Зареди още

Култура

„От киноцентъра до музейната витрина“

Published

on

Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на пътуващата експозиция „От киноцентъра до музейната витрина” на Исторически музей – Попово. Тя представя автентични народни облекла, които са ползвани като реквизит при заснемането на хитовия телевизионен сериал „Капитан Петко войвода” през 80-те година на ХХ век.

Цялата колекция включва близо 300 елемента от облекла, изработени в края на XIX век. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доганхисар и др. Местното население предоставя семейни облекла, предмети и фотоси, голяма част от които са на над 200 години.

Първоначално колекцията е дарена от студиото за игрални филми „Бояна” на Тракийското дружество в село Светлен, Поповско. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието. По-късно Тракийското дружество я подарява на ИМ-Попово. Красотата на народните костюми, тяхната уникалност и самобитност днес приближават хората до емоцията около създаването на филма за капитан Петко войвода и до българите от онези времена.

Официалното откриване на изложбата ще бъде на 20 септември, от 17.30 ч. в Икономовата къща.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица