Свържи се с нас

Новини

ИОУ „Христо Ботев“ – Габрово чества своята 161-ва годишнина

Published

on

На  2-ри юни Иновативно основно училище (ИОУ) „Христо Ботев“ – Габрово по традиция тържествено отбеляза своята 161-ва годишнина от основаването си с празнична програма „Живеем в земята на Ботев“.

В този ден всички учители, ученици и служители отново отдадоха своята почит пред живота и дейността на великия поет, публицист, революционер и патриот Христо Ботев. Смирено сведоха глави в знак на преклонение и уважение към всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата на България. За да я има родината – България – съвременна, древна и млада.

Честването на празника на училището беше достойно отбелязано с богата гама от инициативи в  „Седмица на Ботев“ от 26 май до 2 юни. Учениците от 5-ти до 7- ми клас написаха прекрасни есета на тема „Живеем в земята на Ботев“. Отличените есета бяха представени, в тържествената програма на 2-ри юни, от своите авторки: Виктория Ганева, Ралица Колева, Ростислава Пашова и Светлозара Андреева от 7-ми клас. Изработени бяха и рисунки, на тема “Достойни Ботевци“. Най- красивите от тях бяха подредени в едноименната изложба, организирана в централното фоайе на училището.

Във всички класни стаи, учениците изработиха и поставиха тематични табла за живота и делото на великия революционер Христо Ботев. Част от тях са поставени и във фоайетата на етажите на училището. 

По график, за всички класове, беше организирано и посещение на училищния музей, където учениците се запознаха с историята на училището. 

На 1-ви юни, в чест на патрона на училището Христо Ботев, бяха представени  презентациите „Биография и родословно дърво на Христо Ботев“, „Христо Ботев в борбата за свобода“ и „В памет на Христо Ботев“. Те също бяха изработени от учениците  с много старание и ентусиазъм.  

На 2-ри юни учениците от ИОУ „Христо Ботев“- Габрово отбелязаха патронния празник на училището. Тържествено слово, по случай Деня на Ботев и 161-вата годишнина от основаването на училището, поднесе директорът на училището Марияна Колева.

Честването продължи с прекрасна художествено-музикална програма с песни и стихове на  Христо Ботев. След нея бяха поднесени цветя пред паметните плочи на загиналите във войните през 1912- 1918 година и паметната плоча на патрона на училището Христо Ботев.

В 12.00 часа, едновременно със сирените, всички отдадоха своята почит с едноминутно мълчание в чест на великия поет, публицист, революционер и патриот Христо Ботев и  загиналите за Свободата на България. 

На 2-ри юни от 18.00 часа ИОУ „Христо Ботев“- Габрово ще вземе участие и в програмата  в зала „Възраждане“ и тържественото поклонение „Ден на Ботев и загиналите за свободата“, организирани с любезното съдействие на Община Габрово  и Регионален клон „Цанко Дюстабанов“.

Автор:
Божидара Георгиева – педагогически съветник.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Празник за „Европейския ден на спорта“ в Габрово

Published

on

Със спортен празник, под надслов „Спортуваме заедно“, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Габрово се включи в инициативата „Европейски ден на спорта“.

Инициативата беше реализирана съвместно с ДЮФК „Янтра-2013“, които предоставиха своето тренировъчно игрище „Малките вълчета“ в местността Градище за празника.

Малките футболисти на треньора Георги Гатев с изключително търпение, показваха на специалните деца от Регионалния център различни футболни техники, подкрепяха ги в спортните състезания и игри, забавлявайки се с тях.

Специалната изненада на спортния празник беше световният шампион по мотоциклетизъм Теодор Кабакчиев, който остави децата без дъх със своите умения с мотоциклета, мотивира ги в игрите, запозна се с всяко едно от тях и им подари подаръчета.

Зареди още

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Новини

Приеха новата Областна здравна карта

Published

on

Новата Областна здравна карта бе единодушно приета от Областна комисия за регион Габрово, създадена със Заповед на Министъра на здравеопазването. Основната цел на стратегическия документ е да се повиши ефективността на здравната система, като на гражданите се осигури равнопоставеност и достъп до своевременна, достатъчна по обем и качествена медицинска помощ.

Чрез него се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ. Област Габрово включва 4 здравни района, които съвпадат с териториалните граници на съответните общини.

В тях към м. август 2023г. г. са регистрирани 58 лекарски практики за първична медицинска помощ, две от които групови. Броят на общопрактикуващите лекари е 72-ма. В градовете работят 56 практики, а в селата 2.

Към настоящия момент за област Габрово един лекар обслужва 1523 души население. Няма населени места, които да не са осигурени с първична извънболнична медицинска помощ.

В специализираната извънболична помощ в областта са регистрирани: – 57 индивидуални практики и 2 групови за медицинска помощ – 14 медицински, 1 дентален и 3 диагностично-консултативни центъра – 2 медико-диагностични лаборатории и 20 медико-технически.

В областта има Център за спешна медицинска помощ с разкрити четири филиала- по един във всяка община. Броят на спешните екипи е 10- 7 мобилни и 3 стационарни.

Приетата Областна здравна карта ще бъде изпратена до Министъра на здравеопазването с мотивирано предложение от областния управител Мария Башева.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица