Свържи се с нас

Новини

Благотворителен базар и кампания за лечението на 3-годишната Мони от Габрово

Published

on

Имало едно време едно лъчезарно момиченце, наречено Симона. Тя била винаги усмихната, много щура, дива, обичала да рисува, да играе с водата и да лови рибки. Това не е приказка… Това е историята на 3-годишната Симона Пенковска от Габрово, която от септември 2022 година се бори като истински герой с тежката диагноза медуобластом /тумор в малкия мозък/ и обструктивна цефалия.

На 25 септември през нощта Симона получава гърч и е приета в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след скенер се установява наличието на образувание. Пренасочена е към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Следват 2 операции- на 26 септември и на 28 септември заради обструктивната цефалия и за премахване на 4- сантиметровия тумор. А после идва и третата… След операциите Мони не може да стои изправена на крачетата си, а иска да прави крачки, да тича и да играе като всяко друго дете.

Към момента Симона е преминала 10 курса химиотерапия, а животът ѝ е разпокъсан между Габрово и София за контролни прегледи и лечение. Всяка седмица е в болницата за изследване или терапия. Показателите ѝ се променят, налага се кръвопреливане заради ниския хемоглобин.

Въпреки това се усмихва и има желание да играе с връстниците си, но това обикновено наглед действие за нея остава несбъдната мечта. Рисковете от контакт с други малчугани са твърде много.

Операцията за премахване на тумора в малкия мозък е сложна манипулация и в 90% от случаите е неуспешна. Симона обаче успява да се пребори с помощта на лекарите. При ядрено магнитен резонанс, направен преди 2 седмици, се установява, че образуванието е премахнато напълно и няма разсейки.

Но борбата за Мони тепърва започва. Остават ѝ още 2 курса химиотерапия в България. След това има нужда от допълнително лечение в Германия- имунотерапия, протонотерапия или поддържаща.

Първоначалната сума е 110 хиляди евро- разход, непосилен за семейството ѝ. За да подпомогнат Мони, децата и колективът на Детска градина „Перуника“ организират благотворителен базар на 23 май.

Изделията, които ще бъдат предложени на него, са изработени в „Работилнички на доброто“ от малчуганите и родителите им. Събраните средствата ще бъдат дарени за лечението на Симона Пенковска.

В часовете между 11.00 и 17.30 часа, изделията ще бъдат изложени пред зала „Възраждане“, а от 17.30 ч до 19.00 -във фоайето на залата.

Желаещите да помогнат на Симона могат да направят дарение и на банковата сметка, която е посочена по-долу.

„Моята мечта е детето ми да продължи да се усмихва, да играе с връстниците си, да тича и да се радва на любимите си занимания- това е смисълът на живота ми.“, сподели Йоана Пенковска, майката на малката героиня.

Тя разясни, че е проучила възможностите за лечение в България, но към момента голяма част от съвременните методи все още не се прилагат в страната. Опциите за финансиране на терапията също не са много- „Има фонд, който подпомага болни деца, но покрива само първоначално лечение без да осигурява средства в случай на усложнения или при нужда от допълни манипулации.

Надеждата ни са хората с добри сърца, които ще чуят нашата най- гореща молитва- да видим детето си здраво! Ще Ви бъда безкрайно благодарна, ако ни подкрепите в тази тежка за нас битка“ , разказа Йоана.

Дарителска сметка :
титуляр – майка Йоана Христова-Пенковска
IBAN: BG09 FINV 9150 1317 684533
BIC FINVBGSF
Първа Инвестициона Банка

PAY PAL
Yoana Stoyanova Hristova
ioana17779@gmail.com
BG63BPBI79311028600101
Йоана Стоянова Христова
Пощенска банка

Любопитно

Още едно вълшебно лято предстои в габровската библиотека

Published

on

За поредна година, в дните от 1 юни до 1 септември, екипът на РБ „Априлов-Палаузов“, заедно със своите доброволци и партньори, е подготвил лятна ваканционна програма за децата и тийнейджърите на Габрово и региона.

Специално на 1 юни – Международния ден на детето, ще има забавни образователни игри и надпревари на открито под мотото „Това го знае всяко хлапе“– в централен градски парк до библиотеката, от 10.00 до 12.00 ч., а в по-късните часове на празничния ден, от 17.00 ч. започва „Габровчетата празнуват” с „Комплекс за социално – здравни услуги” на Община Габрово .

Инициативите от 1 юни поставят началото на забавното лято 2023 – „Летни приключения“ в Габровската регионална библиотека. Във всеки ден от седмицата, от 10.00 до 12.00 ч., до края на август са организирани ателиета, четения, игри :

 • Всеки понеделник – „Приказки в картинки“ – занимания за най-малките (от 4 до 6 години). Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.;
 • Всеки вторник – „Приказна броеница“ – четене на приказки. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.;
 • Всяка сряда – „Цветна магия” – четения, игри и забавления на открито в парка зад библиотеката.;
 • Всеки четвъртък – Работилничка за вълшебства – творчески ателиета. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.;
 • Всеки петък – „Деца – доброволци в ролята на помощникбиблиотекари“. Детски отдел, 10:00 – 12:00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица