Свържи се с нас

Новини

Габрово отличи личностите и институциите с принос за развитието на града

Published

on

По повод 163 години от обявяването на Габрово за град, на празнична церемония в зала „Възраждане,“ бяха тържествено обявени и връчени почетните отличия на Община Габрово за принос към развитието на града за 2023 година.

В началото на своето обръщение, председателят на Общинския съвет Климент Кунев припомни на присъстващите, че имената на всички габровци, получили почетни звания се пазят в красива голяма книга с кожена подвързия, чрез която всъщност можеш да види развитието на Габрово от преди Освобождението до днешния ден.

Той пожела на габровци да живеят в мир, здраве и разбирателство, а книгата с отличия да нараства и да се нуждае от още празни страници, защото в Габрово растат прекрасни млади хора, които ще добавят още стойност към неговата история.

Кметът на града Таня Христова подчерта, че точно празникът на Габрово е моментът, в който трябва да се поздравим за успехите, за радостите, за неспирните стремежи, за съхранения борбен и просветителски дух.

Тя добави: „163 години – достатъчно голям отрязък от време, в който историята помни различни периоди, хора, достижения и една обща цел, запазена до днес – прогресът на Габрово. Вероятно с течение на времето визията става по-смела, по-амбициозна, може би и по-предизвикателна, но аз вярвам, в успеха на Габрово. Увереност ми дават амбициозните и талантливи млади хора, изпълнени с енергия и новаторство. И най-важното дават ми надежда, защото са част от нашето голямо семейство – Габрово и показват на всички нас, че духът на Габрово е жив. Вярвам, че всеки има своя роля и всички можем да допринесем още много за развитието на нашето Габрово по пътя към постигане на важните за нашето съвремие цели –екологично развитие, силна икономика, умни решения за развитието на бизнес и иновационната екосистема. Но преди всичко нека заедно правим така, че Габрово да продължава да се развива като прекрасно място за живот, за наука и образование, за реализиране на мечти.“

В рамките на церемонията посмъртно със званието „Почетен гражданин на Габрово“, бяха удостоени 270 поборници от Габрово и околните села – участници в различни националноосвободителни прояви през втората половина на XIX век.

„Сигурно никой от тях не си е представял, че толкова години по-късно ние, техните потомци, ще сме тук и ще четем историите им, събрани в специално проучване, направено от Даниела Цонева за Общински съвет – Габрово. Със сигурност са вярвали обаче, че ще имаме привилегията да вземаме решенията за своя живот сами, че този живот ще е спокоен, съзидателен, изпълнен с творчество и амбиции, равен на този на останалите европейски държави“, подчерта преди отличаването им Климент Кунев.

Връчени бяха и три отличия „Почетен знак на Габрово“.

Носител на знака стана Музей „Дом на хумора и сатирата“ за издигане на националния и международния авторитет на град Габрово и във връзка с 50 години от създаването му. От 1972 г. досега, тази единствена по рода си институция, събира и показва образци на световното хумористично изкуство и карикатурата. Освен с богатия си художествен фонд, Музеят е известен с организирането и провеждането на престижни международни конкурси, като Международното биенале на хумора и сатирата, с издаването на многоезични печатни издания. В наши дни той е утвърдена и динамично развиваща се институция, със смели планове и много амбиция и хъс, за да ги осъществи. Наградата на Музей „Дом на хумора и сатирата“ получи неговия директор Маргарита Доровска.

С „Почетен знак на Габрово“ беше отличена също Виктория Петрова, за дългогодишен принос за развитието на децата и младежите в община Габрово в областта на културата и образованието, и 80-годишния ѝ юбилей. Повече от 50 години тя работи с деца и младежи на град Габрово за тяхното обучение и развитие в областта на изкуството, традициите на града. По неин модел се организира и първи детски фестивал „Малкият Смехурко“ в последствие преименуван в „Габровски смехоранчета“, който е вече на 21 години и се реализира без прекъсване, съвместно с община Габрово. В него са участвали над 6000 деца от цялата страна.

Носител на „Почетния знак на Габрово“ вече е и Иван Минчев – сценарист и режисьор на карнавала от 2014 година. Визионерската му мисъл и богатия му опит способстват за обогатяването на това събитие, за неговото развитие, за организирането и провеждането му по нов и по-впечатляващ начин. В годините той помага за организирането на много културни събития, които носят престиж и разнообразяват културния календар на града. Едно от тези събития е провеждането на джаз фестивала „Жълтите павета“. Благодарение на неговите усилия, този фестивал излиза от пределите на столицата и първото му издание извън София се случва именно в Габрово. Иван Минчев и неговата съпруга Ваня Грашкина – Минчева са сред най – големите дарители на РБ „Априлов – Палаузов”. Само през последните две години са дарили 130 тома актуална и търсена съвременна литература от български и чуждестранни автори.

Специален поздрав за Иван Минчев поднесе виртуозният музикант Теодоси Спасов.

Архиерейският наместник на Габровска духовна околия отец Руслан Личев поздрави всички пристъващи на церемонията по връчване на почетните отличия на Община Габрово за 2023-та година.

Според него за хората, които са останали в историята на града и за тези, които сега живеят в него, Габрово не е само място, а състояние на духа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Тежка катастрофа в района на Соколово

Published

on

Тежка катастрофа стана днес, 6 юни, в часовете преди обед, в района на кръстовището за дряновското Соколово, на пътя свързващ Габрово и Велико Търново, научи „Габрово Нюз“. За пътния инцидент потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Произшествието е настъпило около 10.00 часа. Сблъскали са се лек автомобил „БМВ“ и камион. Ударът между тях е бил толкова силен, че товарният автомобил се е обърнал на едната си страна.

Немският автомобил е бил управляван от 18-годишен младеж от Трявна, който е пострадал и веднага след катастрофата бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, със счупен крак. Движел се е в посока от Габрово към Велико Търново. Заедно с него в колата е била и 41-годишна жена, която също е транспортирана в габровската болница за преглед. Зад волана на камиона е бил 46-годишен мъж, предприел завиване.

По първоначална информация причината за тежката катастрофа е предприето неправилно изпреварване в зоната на кръстовището от страна на младия водач, но това тепърва ще бъде установено. В момента протича оглед на местопроизшествието.

Предстои да бъдат взети проби за алкохол и наркотици на участниците в пътния инцидент.

Пътят между Габрово и Велико Търново не е затворен за движение, останалите участници се пропускат да преминат през мястото на катастрофата в едната лента на пътното платно, докато протичат процесуално – следствените действия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Градско състезание по плуване се проведе в ПМГ – Габрово

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ “ Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово се проведе градско състезание по плуване за всички възрасти. С широко отворени врати и празнична обстановка спортното съоръжение посрещна публиката и 40 плувци, заявили желание за участие в надпреварата.

Спортното мероприятие бе организирано и финансирано от СКППС „Синкевица“ – гр.Габрово и ПМГ „ Акад. Иван Гюзелев“. Спортната проява протече при много добра организация.

Състезателите бяха разпределени по пол в 5 възрастови групи. За някои от децата това бе първо състезание по плуване. В група А ( род. 2015 – 2016 год.) под овациите на публиката в дисциплината 25 м свободен стил стартираха най-малките участници. При момичетата златното отличие стана притежание на Милена Тодорова, а нейни подгласнички за разпределение на медалите останаха Никол Василева и Лора Налбантова. При момчетата първи финишира Християн Илиев, а след него бе Стефан Христов.

Вълнуващи бяха и стартовете в група В ( род. 2013 – 2014 год.). В същата дисциплина при момичетата, след отлично плуване, категорично победи Катерина Христова. Мая Цветкова заслужи сребърен медал, а бронзовото отличие зарадва Александра Петкова. При момчетата първото място в силна конкуренция заслужи Ивайло Пенчев, следван от Камен Каменов и Кристиян Белев.

За останалите групи в състезателната програма бе предвидена дисциплината 50 м свободен стил. Състезанието продължи много оспорвано и в група С ( род. 2011 – 2012 год.) При момичетата, с много добро плуване и постижение победи, Анна Христова в конкуренцията на Михаела Александрова, която заслужено се окичи със сребърен медал, а Тея Христова отнесе бронзовото отличие.

Оспорвано бяха разпределени отличията при момчетата от същата група. Първи финишира Кристиян Кънев в конкуренцията Теодор Налбантов и Явор Вълчев.

С отлично плуване при девойките в група D ( род. 2009 – 2010 г.) очаквано победи Яна Петкова в конкуренцията на Магдалена Войнова.

При юношите, с много силно плуване и най-добър личен резултат, заслужено победи Момчил Баев. Притежател на сребърното отличие стана Виктор Вълчев, а Борис Фичев стана бронзов медалист.

Много оспорвано протече плуването за разпределението на медалите при юношите от група Е ( род. 2008 г. и преди това). Със стойностни постижения Александър Кунев и Георги Пенчев спечелиха съответно златното и сребърно отличие, а бронза заслужи Христо Илиев.

При девойките с много добро плуване победи Теодора Христова. Състезателите бяха наградени с удоволствие от представители на семействата на победителите.

Първите трима от възрастова група и пол получиха медали, а всички състезатели бяха наградени с грамота и нещо друго. Състезанието остави положителни емоции на всички присъстващи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Завърши укрепването на свлачището на пътя между Севлиево и Велико Търново

Published

on

С издаване на разрешение за ползване завърши укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път I-4 Микре – Севлиево – Велико Търново, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. Инвестицията е за над 2,8 млн. лева.

На ремонтираната отсечка е възстановена пътната настилка и е спряно разрушителното действие на свлачищния процес, възникнал от дестабилизирането на откоса от високото ниво на река Росица и не доброто отводняване на пътя.

На обекта са изградени две силови укрепителни пилотни системи, а отводняването е възстановено чрез нови окопи и дренажна система. Участъкът е с нова настилка, хоризонтална маркировка и ограничителни системи, с които се повишава безопасността на движение.

Изпълнител на строителството е ДЗЗД „СЕЛВИОВО 2020“, в което участват: „ПСТ Груп“ ЕАД и „ПСТ София“ ЕООД. Договорът им е на стойност 2 762 698.5 лв. с ДДС.

Строителният надзор е осъществен на „СНИК“ ЕООД – 79 560 лв. с ДДС. Авторският надзор е на ДЗЗД „Геотехника-Пътпроект 2000“ и е за 2 400 лв. с ДДС. Обектът се реализира по проект „Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа – Фаза 2“ по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г., по който ще бъдат възстановени общо 5 обекта. Общата стойност на проекта е 17 815 006,80 лв. с ДДС.

Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755,78 лв. с ДДС, а националното съфинансиране е 2 672 251,02 лв. с ДДС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица