Свържи се с нас

Новини

Населението в област Габрово продължава да намалява и застарява

Published

on

Към 31 януари 2022 година, по данни на текущата демографска статистика населението на област Габрово наброява 95 957 души, което представлява 1.5% от населението на страната и 14.0% от населението на Северен централен район.

Тези данни обявиха от Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“. В сравнение с 2021 г. населението на областта намалява с 1 451 души или с 1.5% 1 .

Броят и структурата на населението към края на всяка година се изчислява на база данните от предходната година и данните за естественото и механичното движение на населението през текущата година.

Мъжете в областта са 45 500 (47.4%), а жените 50 457 (52.6%) или на 1 000 мъже се падат 1 109 жени. Броят на мъжете преобладава във възрастите до 51 години. С нарастване на възрастта се увеличава броя и относителният дял на жените от общото население на областта.

В края на 2022 г лицата на 65+ са 28 829 или 30.0% от населението в областта, като в сравнение с 2021 г. този дял нараства с 0.2 процентни пункта. По този показател областта заема първите места в страната заедно с област Видин (31.1%).

Децата до 15 години към края на 2022 г. в област Габрово наброяват 11 290 души или 11.8% от общия брой на населението в областта, като този дял е един от най-ниските в страната след Смолян (10.8%) и Видин (11.5%).

Към 31 декември м.г. общият коефициент на възрастова зависимост в областта е 71.8% или на всяко лице от зависимите възрасти се пада по-малко от две лица в активна възраст.

Застаряването на населението през годините води до повишаване на неговата средна възраст, която от 46.7 години в края на 2021 г. нараства до 49.1 години през 2022 г.

Променя се броят и относителният дял на населението в под, във и над трудоспособна възраст, като влияние оказват законодателната дейност 2 и застаряването.

Населението в трудоспособна възраст към 31.12.2022 г е 52 097 души или 54,3% от населението на областта, като мъжете са 27 565 души, а жените са 24 532 души.

Към края на 2022 г населението в надтрудоспособна възраст наброява 31.7 хиляди души или 33.0% от населението в областта.

Възпроизводството на населението се характеризира с коефициента на демографско заместване, който показва съотношението между броя на излизащите от трудоспособна възраст (60-64 години) и броят на влизащите (15-19 години). Към 31 декември коефициентът на демографско заместване е 55.9%.

През 2022 г в област Габрово са регистрирани 691 родени деца, като от тях живородените са 685 или 99.1%. В сравнение с 2021 г броят на живородените се увеличава със 75 или с 12,3%.

Коефициентът на обща раждаемост през 2022 г. е 7.1‰. В област Габрово починалите лица през 2022 г. са 2 411, а коефициентът на обща смъртност е 24.9‰, като по този показател областта е на първо място в страната заедно с областите Видин (27.9‰) и Монтана (24.6‰).

Въпреки че спрямо предходната година броят на починалите намалява с 504 (17.3%) нивото на обща смъртност продължава да е високо. Смъртността сред мъжете (26.1‰) е по-висока в сравнение със смъртността при жените (23.9‰).

Продължават силно изразените различия в смъртността сред градското и селско население. Коефициентът на смъртност в селата (35.3‰) е по-висок от този в градовете (22.3‰).

Сключените бракове в област Габрово през 2022 г са 329, като три четвърти от всички сключени бракове (266) са сключени в градовете. Средната възраст при сключване на първи брак за жените и мъжете е съответно 30.2 и 34.0 години. За 81.2% от мъжете и 78.1% от жените сключения граждански брак е първи.

Броят на разводите през 2022 г сред населението на област Габрово са 138. От всички прекратени бракове 83.3% са в градовете. Броят и структурата на населението се определят от размерите и интензивността на неговото естествено и механично движение.

Разликата между живородени и починали представлява естественият прираст на населението. След 1990 година демографското развитие на областта се характеризира с отрицателен естествен прираст. През 2022 г в резултат на отрицателния естествен прираст населението на област Габрово намалява с 1 726 души, а измерено чрез коефициента на естествен прираст това намаление е минус 17.8 ‰, което нарежда областта сред първите в страната по отрицателен естествен прираст.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Тежка катастрофа в района на Соколово

Published

on

Тежка катастрофа стана в часовете преди обед днес, 6 юни, в района на кръстовището за дряновското Соколово, на пътя свързващ Габрово и Велико Търново, научи от свои „Габрово Нюз“. За пътния инцидент потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Произшествието е настъпило около 10.00 часа. Сблъскали са се лек автомобил „БМВ“ и камион. Ударът между тях е бил толкова силен, че товарният автомобил се е обърнал на едната си страна.

Немският автомобил е бил управляван от 18-годишен младеж от Трявна, който е бил ранен и веднага след катастрофата бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, със счупен крак. Заедно с него в колата е била и 41-годишна жена, която също е била транспортирана в габровската болница за преглед. Зад волана на камиона е бил 46-годишен мъж.

По първоначална информация причината за тежката катастрофа е предприето неправилно изпреварване в зоната на кръстовището от страна на младия водач, но това тепърва ще бъде установено. В момента протича оглед на местопроизшествието.

Предстои да бъдат взети проби за алкохол и наркотици на участниците в пътния инцидент.

Пътят между Габрово и Велико Търново не е затворен за движение, останалите участници се пропускат да преминат през мястото на катастрофата в едната лента на пътното платно, докато протичат процесуално – следствените действия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Градско състезание по плуване се проведе в ПМГ – Габрово

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ “ Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово се проведе градско състезание по плуване за всички възрасти. С широко отворени врати и празнична обстановка спортното съоръжение посрещна публиката и 40 плувци, заявили желание за участие в надпреварата.

Спортното мероприятие бе организирано и финансирано от СКППС „Синкевица“ – гр.Габрово и ПМГ „ Акад. Иван Гюзелев“. Спортната проява протече при много добра организация.

Състезателите бяха разпределени по пол в 5 възрастови групи. За някои от децата това бе първо състезание по плуване. В група А ( род. 2015 – 2016 год.) под овациите на публиката в дисциплината 25 м свободен стил стартираха най-малките участници. При момичетата златното отличие стана притежание на Милена Тодорова, а нейни подгласнички за разпределение на медалите останаха Никол Василева и Лора Налбантова. При момчетата първи финишира Християн Илиев, а след него бе Стефан Христов.

Вълнуващи бяха и стартовете в група В ( род. 2013 – 2014 год.). В същата дисциплина при момичетата, след отлично плуване, категорично победи Катерина Христова. Мая Цветкова заслужи сребърен медал, а бронзовото отличие зарадва Александра Петкова. При момчетата първото място в силна конкуренция заслужи Ивайло Пенчев, следван от Камен Каменов и Кристиян Белев.

За останалите групи в състезателната програма бе предвидена дисциплината 50 м свободен стил. Състезанието продължи много оспорвано и в група С ( род. 2011 – 2012 год.) При момичетата, с много добро плуване и постижение победи, Анна Христова в конкуренцията на Михаела Александрова, която заслужено се окичи със сребърен медал, а Тея Христова отнесе бронзовото отличие.

Оспорвано бяха разпределени отличията при момчетата от същата група. Първи финишира Кристиян Кънев в конкуренцията Теодор Налбантов и Явор Вълчев.

С отлично плуване при девойките в група D ( род. 2009 – 2010 г.) очаквано победи Яна Петкова в конкуренцията на Магдалена Войнова.

При юношите, с много силно плуване и най-добър личен резултат, заслужено победи Момчил Баев. Притежател на сребърното отличие стана Виктор Вълчев, а Борис Фичев стана бронзов медалист.

Много оспорвано протече плуването за разпределението на медалите при юношите от група Е ( род. 2008 г. и преди това). Със стойностни постижения Александър Кунев и Георги Пенчев спечелиха съответно златното и сребърно отличие, а бронза заслужи Христо Илиев.

При девойките с много добро плуване победи Теодора Христова. Състезателите бяха наградени с удоволствие от представители на семействата на победителите.

Първите трима от възрастова група и пол получиха медали, а всички състезатели бяха наградени с грамота и нещо друго. Състезанието остави положителни емоции на всички присъстващи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Завърши укрепването на свлачището на пътя между Севлиево и Велико Търново

Published

on

С издаване на разрешение за ползване завърши укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път I-4 Микре – Севлиево – Велико Търново, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. Инвестицията е за над 2,8 млн. лева.

На ремонтираната отсечка е възстановена пътната настилка и е спряно разрушителното действие на свлачищния процес, възникнал от дестабилизирането на откоса от високото ниво на река Росица и не доброто отводняване на пътя.

На обекта са изградени две силови укрепителни пилотни системи, а отводняването е възстановено чрез нови окопи и дренажна система. Участъкът е с нова настилка, хоризонтална маркировка и ограничителни системи, с които се повишава безопасността на движение.

Изпълнител на строителството е ДЗЗД „СЕЛВИОВО 2020“, в което участват: „ПСТ Груп“ ЕАД и „ПСТ София“ ЕООД. Договорът им е на стойност 2 762 698.5 лв. с ДДС.

Строителният надзор е осъществен на „СНИК“ ЕООД – 79 560 лв. с ДДС. Авторският надзор е на ДЗЗД „Геотехника-Пътпроект 2000“ и е за 2 400 лв. с ДДС. Обектът се реализира по проект „Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа – Фаза 2“ по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г., по който ще бъдат възстановени общо 5 обекта. Общата стойност на проекта е 17 815 006,80 лв. с ДДС.

Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755,78 лв. с ДДС, а националното съфинансиране е 2 672 251,02 лв. с ДДС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица