Свържи се с нас

Новини

Богословски лекции, театър, книги и фолклор през май на „Горски срещи на Градище“

Published

on

Сигурно няма габровец, който не е научил, че любимата поляна на Градище вече е място, където всеки уикенд се случва нещо интересно. Събитията стартираха през април и ще продължат до първите студове на есента, а целта е мястото да се превърне в споделено пространство за единение с природата, за срещи и дебати, за засилване на връзката ни като общност, за себепознание и запознаване с другите.

Програмата за месеца вече е готова и ще започне на 7 май с богословска беседа, посветена на св. Георги Победоносец. За най-малките е организирана работилница, в която ще направят агънца от пуканки, а тези, които се чувстват прекалено пораснали за работилницата, ще могат да се включат в състезанието „Млад огнеборец“, организирано от „Пожарна безопасност и защита на населението – Габрово“.

Следващата неделя, 14 май, е посветена на словото. Ще имаме възможност да чуем за създаването на първото в страната Дружество на писателите, което тази година навършва 50 години, да се запознаем с творчеството на габровските писатели и да получим автографи от тях, ще творим и ще четем приказки с Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, ще чуем откъс от пиесата „Суматоха“ на Йордан Радичков в изпълнение на Стелиян Генев, ще се запознаем с класа по народно пеене на ДФА Габровче.

Областна администрация – Габрово е подготвила игри и подаръци за децата – благодарим им за чудесното партньорство, а НЧ „Зора – 1872“ ще ни зарадват с изпълнения от сцената.

Точно неделя след това отново ви каним да сме заедно на Градище, с подкрепата на магазини 2+2. Уикендът е посветен на съседите – каним ви на първия в Габрово празник на съседа, така че ще ви приемем задължително с компанията от блока или къщата- близнак. Доведете ги и играйте като отбор за нашите награди-изненади. Концертът е на Юлиана Мур – поп и рок изпълнител, която ще сподели сцената с духовия оркестър на ПТГ „Никола Василиади“, а също и с актьорите от училището, които ще влязат в ролите на героите от „Крадецът на праскови“.

Месецът приключва с традиционния „Градищенски мегдан“, организиран от Сдружение „Общество за фолклор“. Всяка последна неделя на месеца то ви предлага пътешествие през българския фолклор с демонстрации на хора от различни фолклорни области, с гостуващи ансамбли и хореограф, който ще проведе майсторски клас – но не за майстори, а за тези, които искат тепърва да влязат в чудния свят на българските народни танци.

Цветелина Атанасова е името на хореографа, гостуващ на 28 май, а фолклорна танцова формация и танцов клуб „Боженци“ ще водят хорото. Събитията на Градище се организират от Фондация „От БГ“, с подкрепата на габровските институции, бизнес и приятели.

Началният час на всяка горска среща е 11.00, а подробности за програмата можете да следите във фейсбук страницата „Горски срещи на Градище“. Медиен партньор на събитията е Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Тежка катастрофа в района на Соколово

Published

on

Тежка катастрофа стана в часовете преди обед днес, 6 юни, в района на кръстовището за дряновското Соколово, на пътя свързващ Габрово и Велико Търново, научи от свои „Габрово Нюз“. За пътния инцидент потвърдиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Произшествието е настъпило около 10.00 часа. Сблъскали са се лек автомобил „БМВ“ и камион. Ударът между тях е бил толкова силен, че товарният автомобил се е обърнал на едната си страна.

Немският автомобил е бил управляван от 18-годишен младеж от Трявна, който е бил ранен и веднага след катастрофата бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, със счупен крак. Заедно с него в колата е била и 41-годишна жена, която също е била транспортирана в габровската болница за преглед. Зад волана на камиона е бил 46-годишен мъж.

По първоначална информация причината за тежката катастрофа е предприето неправилно изпреварване в зоната на кръстовището от страна на младия водач, но това тепърва ще бъде установено. В момента протича оглед на местопроизшествието.

Предстои да бъдат взети проби за алкохол и наркотици на участниците в пътния инцидент.

Пътят между Габрово и Велико Търново не е затворен за движение, останалите участници се пропускат да преминат през мястото на катастрофата в едната лента на пътното платно, докато протичат процесуално – следствените действия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Градско състезание по плуване се проведе в ПМГ – Габрово

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ “ Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово се проведе градско състезание по плуване за всички възрасти. С широко отворени врати и празнична обстановка спортното съоръжение посрещна публиката и 40 плувци, заявили желание за участие в надпреварата.

Спортното мероприятие бе организирано и финансирано от СКППС „Синкевица“ – гр.Габрово и ПМГ „ Акад. Иван Гюзелев“. Спортната проява протече при много добра организация.

Състезателите бяха разпределени по пол в 5 възрастови групи. За някои от децата това бе първо състезание по плуване. В група А ( род. 2015 – 2016 год.) под овациите на публиката в дисциплината 25 м свободен стил стартираха най-малките участници. При момичетата златното отличие стана притежание на Милена Тодорова, а нейни подгласнички за разпределение на медалите останаха Никол Василева и Лора Налбантова. При момчетата първи финишира Християн Илиев, а след него бе Стефан Христов.

Вълнуващи бяха и стартовете в група В ( род. 2013 – 2014 год.). В същата дисциплина при момичетата, след отлично плуване, категорично победи Катерина Христова. Мая Цветкова заслужи сребърен медал, а бронзовото отличие зарадва Александра Петкова. При момчетата първото място в силна конкуренция заслужи Ивайло Пенчев, следван от Камен Каменов и Кристиян Белев.

За останалите групи в състезателната програма бе предвидена дисциплината 50 м свободен стил. Състезанието продължи много оспорвано и в група С ( род. 2011 – 2012 год.) При момичетата, с много добро плуване и постижение победи, Анна Христова в конкуренцията на Михаела Александрова, която заслужено се окичи със сребърен медал, а Тея Христова отнесе бронзовото отличие.

Оспорвано бяха разпределени отличията при момчетата от същата група. Първи финишира Кристиян Кънев в конкуренцията Теодор Налбантов и Явор Вълчев.

С отлично плуване при девойките в група D ( род. 2009 – 2010 г.) очаквано победи Яна Петкова в конкуренцията на Магдалена Войнова.

При юношите, с много силно плуване и най-добър личен резултат, заслужено победи Момчил Баев. Притежател на сребърното отличие стана Виктор Вълчев, а Борис Фичев стана бронзов медалист.

Много оспорвано протече плуването за разпределението на медалите при юношите от група Е ( род. 2008 г. и преди това). Със стойностни постижения Александър Кунев и Георги Пенчев спечелиха съответно златното и сребърно отличие, а бронза заслужи Христо Илиев.

При девойките с много добро плуване победи Теодора Христова. Състезателите бяха наградени с удоволствие от представители на семействата на победителите.

Първите трима от възрастова група и пол получиха медали, а всички състезатели бяха наградени с грамота и нещо друго. Състезанието остави положителни емоции на всички присъстващи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Завърши укрепването на свлачището на пътя между Севлиево и Велико Търново

Published

on

С издаване на разрешение за ползване завърши укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път I-4 Микре – Севлиево – Велико Търново, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. Инвестицията е за над 2,8 млн. лева.

На ремонтираната отсечка е възстановена пътната настилка и е спряно разрушителното действие на свлачищния процес, възникнал от дестабилизирането на откоса от високото ниво на река Росица и не доброто отводняване на пътя.

На обекта са изградени две силови укрепителни пилотни системи, а отводняването е възстановено чрез нови окопи и дренажна система. Участъкът е с нова настилка, хоризонтална маркировка и ограничителни системи, с които се повишава безопасността на движение.

Изпълнител на строителството е ДЗЗД „СЕЛВИОВО 2020“, в което участват: „ПСТ Груп“ ЕАД и „ПСТ София“ ЕООД. Договорът им е на стойност 2 762 698.5 лв. с ДДС.

Строителният надзор е осъществен на „СНИК“ ЕООД – 79 560 лв. с ДДС. Авторският надзор е на ДЗЗД „Геотехника-Пътпроект 2000“ и е за 2 400 лв. с ДДС. Обектът се реализира по проект „Превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа – Фаза 2“ по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г., по който ще бъдат възстановени общо 5 обекта. Общата стойност на проекта е 17 815 006,80 лв. с ДДС.

Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755,78 лв. с ДДС, а националното съфинансиране е 2 672 251,02 лв. с ДДС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица