Свържи се с нас

Новини

Пламен Стоев пробяга маратона в Бостън с още трима българи

Published

on

Пламен Стоев пробяга успешно трудното трасе на най-стария маратон в света – Бостънския, и стана първият габровец, участвал в култовото американско събитие. 127-то издание на надпреварата привлече повече от 30 000 души от над 100 държави.

Състезанието се проведе на 17 април, в Деня на Патриотa, и съвпадна с десегодишнината от бомбенитe атентати, извършени близо до финалната линия на маратона, които убиха трима и раниха най-малко 260 човека. В тазгодишното мащабно събитие участваха четирима българи – Борис Мечков, Николай Мутовин, Пламен Стоев и националната рекордьорка на България Милица Мирчева. 28-годишната Милица завърши на 32-о място с 2:35:57 часа, което я превърна в първия български професионален атлет, участник на Мейджър Маратон. Сред участниците има още едно българско име – лекоатлетката Йорданка Щилянова, но тя бяга за САЩ.

Пламен Стоев стартира с първата вълна и финишира с 03:03:53. „Това е добро време, каза вчера лекоатлетът за „100 вести“, нямах очаквания за личен рекорд в Бостън. Трасето е доста трудно, най-вече заради четирите хълма Нютън Хиллс. Те не са големи, но са сериозно изпитание в продължение на десетина километра. Започват от 26-ия километър. При първия има 23 метра качване за около километър разстояние. Вторият беше по-труден – пак същото качване, но за 500 метра. Третият е с по-малко изкачване. Последният хълм се нарича Heartbreaker Hill и оправдава напълно името си – сърцеразбивач. Височината е 29 метра, но за разстояние от 700 метра. Намира се след 32-ия километър – в тази част от маратона, когато вече умората оказва силно влияние. След това има спускане, което също не е лесно. Това е мястото, на което отпадат най-много участници. Дори видях повече хора, които ходят на спускането след хълма, отколкото на изкачването. За целия маратон може би нямаше и 500 метра, които да са равни, с изключение на финала. Това е оригиналното трасе от 1924 година, а маратонът е от 1897 година – най-старият в света. Бях планирал, когато има изкачване, да бягам с една идея по-бавно от хората, които са около мен. Разбира се, без да изоставам. А когато има спускане, да бягам малко по-бързо от тях. И мисля, че тази стратегия ми помогна много. Бях правил и такива тренировки, които симулират това трасе – със спускания и изкачвания. Бостън е сериозно състезание, той е един от шестте мейджър маратона, които се провеждат в Берлин, Чикаго, Лондон, Ню Йорк, Токио и се приемат за елитни. Около половин милион зрители имаше по цялото трасе, а през последната миля шумът от зрителите беше неописуем. Почти на финала видях българското знаме, лицето на Миглена, която ме подкрепя на всеки маратон. Това е огромна емоция. Когато завършиш, ти окичват медал – всеки финиширал получава, после ти го гравират с времето, което си постигнал, и името. До финала достигнаха 26 600 от 32 000 регистрирани, макар някои да не са се явили. Също бях силно впечатлен от организацията на цялото събитие!“

За Пламен Стоев това е шестият маратон в спортната му кариера. Първите три са: Флоренция 2015, Пиза 2018 и Сан Себастиан 2019. Два пъти пробяга испанския Валенсия – през 2021 и 2022 г.

Пламен разказва, че Бостън ще остане като голямо преживяване за него и семейството му. На една от сутрешните тренировки успял да се срещне с Елиуд Кипчоге, който е световен рекордьор и двукратен олимпийски шампион в маратона и тази година бяга за първи път в Бостън. „Всички спират, снимат го, но никой не го закача. Когато се разминахме за втори път, аз също го снимах. Това е двадесетият му маратон, но има неочаквано по-слабо време – завърши шести. После четох, че имал проблем с левия крак след 30-ия километър.“

След маратона заедно с Миглена успели да посетят известния Харвардски университет, да седнат в истинския бар „Наздраве“, където се развива действието на едноименния сериал. Пламен не успял да гледа НБА екшъна на 18 април – мач от плейофите на „Бостън Селтикс“, който е един от фаворитите за достигане до финал на конференцията. Но пък в края на мача посетил фен шопа на баскетболния тим, за да си купи сувенири и да сподели емоцията на поддръжниците на „Селтикс“. Миглена с усмивка добавя, че от удоволствията, които предлага Бостън, каквото е баскетболният мач, са пропуснали да посетят и ресторанта на Гордън Рамзи, който се намира точно до финала на маратона. Но пък купили чорапи на Пламен за 20 долара. Буквално минути след като Пламен финиширал, се излял проливен дъжд, който измокрил до кости участниците, а в резервните дрехи на Стоев имало всичко с изключение на чорапи за преобуване. „Две-три минути след като минах финала, се изсипа голям порой. А беше и студено. Бях спрял да бягам и започвах да измръзвам. Докато изляза от огражденията и стигна до Миглена, устните ми бяха посинели и усещах зъбите ми буквално как тракат от студ. Така че и 200 долара да ми бяха поискали за чорапи, сигурно пак щях да ги дам:)“

Любопитното в подготовката за изпитанието в Бостън е, че този път Пламен изключва месото от менюто си. „Миналата година за първи път постих за Великден и тази година реших да го съчетая с маратона. Набавях си протеините основно с риба – лаврак, ципура, сьомга, морски храни, яйца, извара. Кафе, да, пия по едно или две на ден. Това, което най-добре ми се отразява, е 1 лъжица чия, половин лимон, лъжица мед и половин литър вода. Това го консумирам в продължение на целия ден. Другото, което много ям, са броколи и хайвер, червен хайвер. Салати винаги, банани. В Кипър се подготвях на терен, който да наподобява трасето в Бостън, с изкачванията. Тичам, Миглена кара след мен с колата и от време на време ми дава банан и вода. Стремя се да си набавям протеини, но да свалям килограми за самото състезание. Хляб ям, но сухари или черен. Може да си купя кроасан на улицата, но рядко. Много обичам баница, мога цяла тава да изям (смее се). В Кипър например картофите са много вкусни, има много плодове. Сега след маратона ще се храня по-разнообразно, старая се по- малко сладко. Не спазвам строг режим – мога да изпия една бира или чаша вино, докато се подготвям за състезание, и продължавам да тренирам.“

Следващите 42 километра и 195 метра, които Стоев планира от Мейджър Маратоните, са London Marathon през следващия април, който също е в лигата на най-престижните (World Marathon Majors). Мечтата на 44-годишния габровец, който живее и работи в Кипър, е да пробяга и шестте и да стане четвъртият българин с шестзвезден медал от World Marathon Majors.

Вероятно тази година ще направя още един маратон – в началото на декември съм регистриран отново за Валенсия, но може да го променя, споделя плановете си Стоев.

*Статията е публикувана във вестник „100 Вести“ на 24 април 2023, брой 76.
Автор: Бояна Пенчева
Снимки: Личен архив.

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица