Свържи се с нас

Любопитно

Карнавалът в Габрово ще бъде на 20 май (Програма)

Published

on

Дългоочаквана и много търсена новина бе съобщена от Община Габрово. Без излишно бавене и повече ненужен съспенс от администрацията на кмета обявиха официалната програма за най-специалния ни ден в годината – карнавалния 20 май.

Засега новината ще бъде разпространена от уста на уста и от пост на пост, по всякакви медии – социални и конвенционални, а много скоро сами ще забележите и ярките плакати и флаери навсякъде.

Очакват ни много часове изпълнени със смях, настроение, изяви на таланти, танци, музика и забавление. Ще има за всяка възраст по нещо от 0 до 100+.

Следете всичките канали, защото много скоро ще споделим и програмата за цялата карнавална седмица, но засега вниманието се насочва само към съботния ден – Деня на карнавала.

ПРОГРАМА 20 МАЙ

11:00 ч. „НАЦИОНАЛЕН КАРНАВАЛ РЕВЮ НА КОТКИ – РОЗМАРИ КАЗАСОВА“
СПОРТНА ЗАЛА „ОРЛОВЕЦ“

11:00 ч. ДЕТСКО ШЕСТВИЕ „КАРНАВАЛНА УЛИЧКА НА ЧУДЕСАТА“
УЛ. „РАДЕЦКА“

13:00 ч. ДЕТСКИ МИНИ КАРНАВАЛ
ГРАДИНКАТА С МЕЧЕТО

13:00 ч. ДЕТСКА КАРНАВАЛНА СЦЕНА – с участието на АнИматорС, Куклен театър Габрово, Бабъл шоу
ГРАДСКА ГРАДИНА „ ГЛИНЕНИ ГЪРНЕТА“

18:00 ч. КАРНАВАЛНО ШЕСТВИЕ

20:30 ч. КОНЦЕРТ – QUEEN TRIBUT,

22:00 ч. ФОЙЕРВЕРК ШОУ

22:30 ч. ICE MC & VALENTINA DUCROS, 2 UNLIMITED, DJ Party с MC КАМЕН И БАЛЕТ НОВА.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

6 популярни спорта, които (все още) не са част от Олимпийските игри

Published

on

Олимпийските игри са най-значимото състезание на международната спортна сцена, на което се представят най-добрите спортисти от цял свят. Въпреки широкия спектър от спортове, включени в Олимпийските игри, все още има много популярни дисциплини, които не са получили възможността да станат част от състезанието. Ето кои са 6 от най-обсъжданите игри, които все още очакват това признание, някои от които ще видим съвсем скоро на олимпийската сцена.  

Крикет
Крикетът е британски спорт, който се практикува професионално основно в страни като Индия, Пакистан, Австралия и разбира се Обединеното кралство. Той е и един от най-гледаните спортове с огромна фенска маса по цял свят, а единствената му поява на Олимпиада до момента е още в първото издание на модерните игри през 1896 г. Впоследствие състезанието по крикет бива оттеглено от списъка спортове на Олимпийските игри, тъй като все още не разполага с достатъчно участници и професионални състезатели. Сега, повече от век след първата му поява, крикетът ще стане официална част от програмата на Игрите на изданието в Лос Анджелис през 2028 г. 

Покер
Сред най-дискутираните дисциплини, които все още не са част от Олимпийските игри, е покерът. Въпреки че не се счита за спорт в класическия смисъл на думата, покерът е игра, която изисква високо ниво на умения, включително отлични познания в силата на покер ръцете и правилата, но също така редица качества като дисциплина, търпение и емоционален контрол, които са присъщи за всеки спорт. 

Включването на покера в Игрите изисква да се разшири виждането и дефиницията на олимпийските спортове, за да обхване състезателни дейности, които разчитат повече на умствени умения, отколкото на физическа подготовка. Въпреки тези предизвикателства огромната популярност на покера, уменията, необходими за състезанията на високо ниво, и глобалната му популярност гарантират, че дискусиите за мястото му в Олимпийските игри ще продължат.

Шах
Друга изключително популярна мисловна игра, която все още изчаква реда си, за да стане Олимпийска дисциплина, е шахът. За разлика от покера обаче, шахматът е официално признат за спорт от Международния олимпийски комитет още през 2000 г. и получава широка подкрепа от Международния комитет FIDE. Това означава, че в близко бъдеще играта може да получи статута на официален олимпийски спорт. 

Боулинг
Произходът на боулинга може да се проследи хиляди години назад, като форми на играта се появяват в Древен Египет и Рим. В днешни дни на играта се наслаждават милиони хора по света, както за развлечение, така и в състезания на професионално ниво. Боулингът е въведен временно в олимпийските игри като демонстрационен спорт на летните игри в Сеул. В него обаче участват само 20 държави и оттогава този спорт не се е появявал отново.

Скуош 
Скуошът е скоростен ракетен спорт, известен със своята интензивност, изискващ бързи рефлекси, ловкост, стратегическо мислене и високи нива на физическа подготовка. Дисциплината е била кандидат за включване в Олимпийските игри няколко пъти, но никога не е попадала в официалния списък. Около 17 милиона души по света играят скуош, но въпреки това кандидатурите му за участие в Олимпийските игри многократно са били отхвърляни. Това обаче се промени в последния кръг на гласуването и, подобно на крикета, скуошът ще се играе на Олимпийските игри през 2028 г.

Поло
Поло е още един спорт с история в Олимпийските игри. Той е част от програмата през 1900, 1908, 1920, 1924 и 1936 г., но така и не успява да привлече голям брой състезаващи се нации, поради което отпада от следващите издания на Игрите. Полото често се възприема като по-елитарен и скъп спорт, който не е предназначен за световна публика, а има последователи само в конкретни държави. Въпреки това през последните години спортът се радва на повече фенове и състезатели, което означава, че връщането му на Олимпийската сцена не е невъзможно. 

Въпреки своята популярност и състезателен характер тези спортове остават извън Олимпийските игри по различни причини. Все пак благодарение на динамичния характер на игрите списъкът с олимпийски дисциплини постоянно се увеличава и става все по-разнообразен и интересен. Тази година на летните Олимпийски игри в Париж ще станем свидетели и на появата на няколко нови попълнения, сред които сърф, скейтборд и брейк денсинг.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Любопитно

Рибарник „Кметовци“ открива новия сезон на 1 май

Published

on

На 1 май Рибарник „Кметовци“ отваря врати за Вашите празници, чествания, събития или срещи с приятели на открито всеки уикенд, почивни или празнични дни.

Сред събитията, които любимото място за отдих и забавление в природата ще приеме през настоящия сезон, са „Вечер на руската музика с Борислав Недев“, която ще се проведе на 6 юли. В разгара на лятото, на 20 юли, там ще се проведе десетото юбилейно издание на Националния фолклорен събор „Андъка пее и танцува“, със специалното участие на Пепи Христозова. В края на лятото Рибарник „Кметовци“ ще посрещне тематична сръбска вечер, за която ще пристигне Слободан Величкович-Коби.

За Вашия специален ден, за вашите лични или фирмени празници, тържества, рождени дни, другарски срещи, фолклорни събори и фестивали, коктейли и други мероприятия на открито сред природата, Рибарник „Кметовци“ Ви предлага изнесени ритуали и декорация на зеленото пространство по Ваш вкус.

Любезните домакини могат да съдействат за кетъринг, хотелско настаняване, шатри, оформяне на сцена, дансинг, DJ, фотограф.

Работното време в всяка събота и неделя, празнични и почивни дни. През останалото време – с предварителна заявка! Телефони за контакт: 0888 000 965.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица