Свържи се с нас

Новини

Само за седмица „Благоустрояване“ почисти 7 нерегламентирани сметища

Published

on

Седем на брой са местата, попадащи в обхвата на общината, които служителите на отдел „Чистота“ към ОП „Благоустрояване“ почистиха в рамките на седмица служителите на ОП „Благоустрояване“ почистиха над 30 м³ отпадъци от нерагламентирани сметища на територията на община Габрово.

Седем на брой са местата, попадащи в обхвата на общината, които служителите на отдел „Чистота“ към ОП „Благоустрояване“ почистиха в периода 20-27 март.

Нерагламентирано изхвърляне на отпадъци е извършвано както на общински или прилежащи към общинска пътна мрежа терени, така и в речни легла и прилежащите им пространства.

По ската на р. Янтра в района на ул. „Генерал Николов“ са почистени 4 м³ отпадъци. В района на Жълтешка река са почистени и извозени около 3 м³ обемни отпадъци.

В района на село Гарван количеството събран битов отпадък е 5м³. В района на бул. „Могильов“, в урбанизираната част на Габрово, е почистено сметище с повече от 8 м³ смесени отпадъци.

Около 10 м³ отпадъци са отстранени от 2 нерегламентирани сметища в района на кв.Гачевци. 7 м³ е количеството отпадъци премахнато в района на местността Шенини.

Повечето терени, на които е констатирано нерагламентирано изхвърляне на отпадъци са установени от инспекторите към Регионално депо за неопасни отпадъци Габрово, има и такива, установени след подаден сигнал към инспектората.

За 2 от сметищата нарушителите са установени. За едно от тях има наложена глоба, а за другото предписание за премахване на отпадъците и извозването им до РДНО – Габрово. Предписанието вече е изпълнено.

В следващите седмици ОП „Благоустрояване“ има ангажимент да почисти още 6 терена, на които също е констатирано нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.

От ОП „Благоустрояване“ и РДНО – Габрово припомнят на жителите на общината, че при извършване на ремонтни дейности, отпадъците следва да бъдат разделени по видове и извозени до РДНО, където в този случай не се дължи такса за изхвърлянето им.

  • При необходимост от контейнер тип „лодка“ за изхвърляне на строителни отпадъци, такъв може да бъде заявен чрез сключване на договор с ОП „Благоустрояване“. Заявка за сключване на договор може да бъде изпратена на office@bkcgb.com Допълнителна информация може да бъде получена на тел. 066 801 435.
  • Старите и ненужни мебели габровци могат да предадат безплатно на място в РДНО.
  • Предаването на илязло от употреба електрическо оборудване се организира безплатно от Община Габрово след подаване на заявка на тел. 0800 14 100 или и-меил: order@makmetal.eu

Гражданите, които забележат нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, могат да сигнализират на Инспектората по управление на отпадъците към ОП „Регионално депо за неопасни отпадъци“ на тел. 066 985 029 и 0877 158 820. Санкциите за нарушителите са в размер от 300 до 1000 лв. за физически лица и от 1 400 до 4 000 лв за юридически лица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ЖБД „Майчина грижа“ с жест преди Великден към самотните възрастни

Published

on

Женско блоготворително дружество „Майчина грижа“ проведе Инициативата „Не сте сами“ – дарения на продукти от първа необходимост за Великденските празници на самотни възрастни хора, останали без грижи от страна на близки и роднини, в селата на Община Габрово.

Всеки пакет съдържаше брашно, ориз, олио, макарони, кори за баница, сирене, траен колбас, различни видове консерви и топъл козунак. Бяха подкрепени 56 души и 4 семейства с общо 9 деца в неравностойно социално положение от 14 населени места в Габровска община.

За закупуване на продуктите се използваха останалите средства от Коледната инициатива „Не сте сами“, както и от дарители. Топли козунаци дарихме и на 25 души, които получават храна от Църквата „Свето успение Богородично“ – Габрово и 2 семейства с деца в неравностойно социално положение.

„В тази Инициатива и ние не бяхме сами! Благодарим за подкрепата на Търговска верига „Лидл“, която ни предостави ваучери за закупуване на продукти на стойност 500 лв. Специални благодарности на г-жа Наталия Добрева – управител в магазин „Лидл“, която лично дари пакети със сладки лакомства за 9 деца! Благодарим и на г-жа Цветелина Маркова от Фирма „Тривър“, която ни дари опаковъчните материали за продуктите! Благодарим за логистичната подкрепа на Община Габрово, на кметовете и кметските наместници, които раздадоха пакетите на всички хора по изготвените списъци!

Надяваме се, че сме успели да подкрепим тези изоставени самотни хора, да стоплим сърцата и душите им и да повярват, че ДОБРОТО СЪЩЕСТВУВА! Следваща акция по Инициативата „Не сте сами“ ще проведем за Коледа. Пожелаваме Ви Светли Великденски празници! Нека бъдем по-добри и заедно!“, заявиха дамите от ЖБД „Майчина грижа“.

Зареди още

Икономика

ГТПП успешно изпълни проект за намаляване на въглеродния отпечатък на МСП

Published

on

В последната една година Габровската търговско-промишлена палата, в партньорство с Prios Kompetense AS Норвегия, изпълни проект, насочен към повишаване на енергийната ефективност, а оттам – към намаляване на въглеродния отпечатък на МСП в Габровска област, с цел постигане на климатична неутралност.

На заключителната конференция представители на фирмите и обществеността в Габровска област имаха възможност да се запознаят с изпълнените дейности по проекта, както и с добри практики в България и Норвегия.

Участниците бяха приветствани от Христо Башев, главен експерт „Екология и опазване на околната среда“ в Областна администрация – Габрово. Невена Пеева-Тодорова, експерт в Prios Kompetense AS Норвегия, представи Разработения консултантски пакет, а доц. д-р Пламен Цанков – инструментите за изчисляване на въглеродния отпечатък и анализ на въвежданите мерки за икономическа ефективност.

Участниците се запознаха и с резултатите от проекта на Клинтех България, насочен към отчитането съгласно изискванията на ESG (Обща рамка за въздействието на компанията върху околната среда, обществото и качеството й на корпоративно управление) и изготвеното от тях практическо ръководство за фирмите.

Интерес предизвикаха и добрите практики на Общините от България и Норвегия. Тодор Попов от Община Габрово представи създадената за пръв път в България Енергийна общност и предимствата, които има.

От Община Берген в Норвегия представиха как в центъра на града няма контейнери и всички отпадъци се събират с вакуум през изградена подземна инфраструктура.

Преди началото на конференцията се проведе среща между български и норвежки фирми за създаване на сътрудничество между тях. На гости в Габрово бяха представители на норвежкия партньор и още две норвежки фирми.

Участниците се договориха да продължат комуникацията помежду си, както и да се установят връзки между Габровската Търговско-промишлена палата и две норвежки палати.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България.

Зареди още

Новини

Днес е Велики Четвъртък – денят за багрене на яйца

Published

on

Днес е Велики четвъртък – денят от Страстната седмица, на който по традиция се боядисват великденските яйца.

Обредът изисква това да става рано сутринта, според някои – преди изгрев слънце.

Първото яйце задължително трябва да е червено – символ на пролятата кръв на Спасителя. Докато боята още не е изсъхнала с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им – за здраве.

Първото яйце се пази в къщата в продължение на година, за да носи успех и щастие на домакините. Второто яйце също се боядисва в червено. То ще бъде занесено и оставено в църквата след празничната литургия в полунощ на събота срещу неделя.

На Велики четвъртък се замесва и тестото за великденските козунаци. Най-често те се оформят като плитка, а в средата на мястото на усукването на тестото да се поставят шарени яйца.

За семействата, които не успеят да изпълнят ритуалите днес,  се дава втора възможност – да  боядисат яйцата и да омесят козунаците в събота. След въздържанието на Разпети петък, съботата е денят за довършване на подготовката за празника.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица