Свържи се с нас

Икономика

ЛЕОНИ България се включва в кариерни събития в Габрово и Русе

Published

on

Относителният дял на незаетите и неучастващи в образование и обучение между 15 и 29 навършени години е 15%, сочат данни на Националния статистически институт.  Средно 23 години е възрастта на най-ефективно и интензивно усвояване на специфични познания, умения и професионални качества за производство, свързано с автомобилостроенето, каквото е това на ЛЕОНИ България, показват наблюдения на експерти в Обучителния център на завода в Плевен.

Нови знания и качества като прецизност, трудова дисциплина и устойчивост се развиват най- пълноценно именно във възрастта, която попада в тази тревожна според нас статистика. На по-късен етап професионалните качества също се развиват, но това е основата, необходима за целта, допълват от „Човешки ресурси“ в завода.

Компанията е сред най-големите индустриални работодатели в Северна България. Постигането на пълен производствен капацитет на немския завод за кабелни системи, базиран в Плевен, е планирано за тази година.

Привличането на подходящи кадри за производството е с фокус Плевен и региона. Имаме традиции в партньорство по дуална форма на обучение, подкрепяме и колеги, които успешно продължават във висша образователна степен, ако сферата на обучение съответства на производствените ни специфики.

Весислава Вълчева е една от тях. Предстои ѝ да се дипломира по специалност „Индустриален мениджмънт“ в Русенския университет, а амбицията ѝ е да продължи с магистърска степен, при това – без да прекъсва работата си.

„Истинско предизвикателство е да комбинираш работа с учене, като се стремиш да си успешен и в двете области. Да се реша на тази крачка, ме мотивираха колегите в завода. Непрекъснатото личностно развитие се отплаща“, смята тя.

Две от кариерните събития, в които ще се включи ЛЕОНИ България през април, са Национални дни на кариерата 2023 в Технически университет – Габрово и в Русенския университет.

Специалисти по подбор на персонал в завода коментират предстоящите срещи на живо:„Непосредственият контакт с потенциални колеги, включително и такива в зората на професионалното им развитие е ценен начин да научим повече за специалистите, които ще искаме да привлечем в завода.“

LEONI стартира дейността си в България през 2018 г. Утвърденият контакт с останалите заводи от групата на ЛЕОНИ по света дават възможност за професионално сътрудничество на служителите тук с колегите от групата LEONI по света.

LEONI е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за управление на енергия и данни в автомобилната индустрия. Гамата от продукти включва стандартизирани кабели, специални кабели, кабели за данни, високотехнологични кабелни системи, както и свързани с тях компоненти. Като иновативен партньор и доставчик на решения с отличително развитие и системна експертиза, ЛЕОНИ подкрепя партньорите си към нарастващо устойчиви и свързани мобилни концепции – от автономно до алтернативни задвижвания и системи за зареждане. ЛЕОНИ разработва кабелни системи от ново поколение, които редуцират комплексността и позволяват висока степен на автоматизация, например чрез зонална архитектура.

Групата от компании, регистрирани на фондовата борса, наброява около 100,000 служители в 28 страни, а консолидираните продажби са в размер на 5.1 млрд. евро през 2021.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Фермерски пазар на Карнавала в Габрово пред Дечковата къща

Published

on

На 18 май в унисон с карнавала, Фермерски пазар „ОТ БГ” ще бъде разноцветен. От 10.00 до 19.00 часа на улица „Опълченска” (пред Дечковата къща) ще намерите ярки цветя, бяло и рубинено вино, шарени сладкиши и дребни сладки, бяло сиренце, жълт кашкавал, пъстри билки, био яйца и много, много истински мед. А нектарите и сладката? Те са чиста фантазия, радост за ценителите.

Във времето Фермерски пазар „ОТ БГ” доказа, че предлаганите на него стоки и продукти от български производители, са с високо качество и неповторим вкус. Всички те са плод на труда на български фермери и земеделци, които работят от сутрин до мрак, за да достигнат до Вашите трапези.

Честит празник, габровци! Заповядайте пред Дечковата къща на 18 май, за да подкрепите българските фермери и земеделци и напазарувайте качествени български продукти, с които да почерпите себе си и семействата си!па

Зареди още

Икономика

До 15 май български компании могат да кандидатстват за разработване на иновации

Published

on

Остава една седмица, в която български компании могат да кандидатстват по процедурата „Разработване на иновации в предприятията“ с бюджет 127 млн. лв. от програмата „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) по линия на Министерството на иновациите и растежа. Документите се подават изцяло електронно през системата ИСУН 2020 ( https://shorturl.at/awTW6 ) до 16:30 ч. на 15 май 2024 г.

От безвъзмездна помощ ще могат да се възползват микро-, малки и средни фирми (МСП), малки дружества със средна пазарна капитализация с до 499 служители и големи компании в партньорство с МСП.

Минималният размер на финансирането по процедурата е 50 000 лв., а максималният зависи от големината на фирмите. За микро- предприятията е 250 000 лв., за малките – 400 000 лв., а за останалите – 500 000 лв.

Съфинансирането е от 25% до 60% спрямо категорията на дружествата. Проектите на фирмите трябва да са насочени към разработване на иновация, която попада в една от подобластите на някоя от петте тематични области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) 2021-2027 – „Информатика и ИКТ“, „Мехатроника и микроелектроника“, „Индустрия за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии“, „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“ и „Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика“.

Допустимо ще бъде разработване на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите, насочени към производство на стоки и предоставяне на услуги в различни области, напр.: машиностроене и уредостроене, изкуствен интелект, методи за чисто производство, съхранение, преработка и достигане до крайния потребител на специфични български продукти, разработване на иновативни устойчиви технологии за интегриране на водород в промишлени процеси и др.

Подкрепа ще получат иновативни решения на национално и световно ниво, но и такива представляващи новост на ниво предприятие.

Със средства по процедурата ще се финансират дейности по извършване на изследвания, изпитвания, измервания и валидиране; създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, както и дейности по защита правата по индустриална собственост на национално и международно равнище на разработваната по проекта иновация.

Зареди още

Икономика

ГТПП успешно изпълни проект за намаляване на въглеродния отпечатък на МСП

Published

on

В последната една година Габровската търговско-промишлена палата, в партньорство с Prios Kompetense AS Норвегия, изпълни проект, насочен към повишаване на енергийната ефективност, а оттам – към намаляване на въглеродния отпечатък на МСП в Габровска област, с цел постигане на климатична неутралност.

На заключителната конференция представители на фирмите и обществеността в Габровска област имаха възможност да се запознаят с изпълнените дейности по проекта, както и с добри практики в България и Норвегия.

Участниците бяха приветствани от Христо Башев, главен експерт „Екология и опазване на околната среда“ в Областна администрация – Габрово. Невена Пеева-Тодорова, експерт в Prios Kompetense AS Норвегия, представи Разработения консултантски пакет, а доц. д-р Пламен Цанков – инструментите за изчисляване на въглеродния отпечатък и анализ на въвежданите мерки за икономическа ефективност.

Участниците се запознаха и с резултатите от проекта на Клинтех България, насочен към отчитането съгласно изискванията на ESG (Обща рамка за въздействието на компанията върху околната среда, обществото и качеството й на корпоративно управление) и изготвеното от тях практическо ръководство за фирмите.

Интерес предизвикаха и добрите практики на Общините от България и Норвегия. Тодор Попов от Община Габрово представи създадената за пръв път в България Енергийна общност и предимствата, които има.

От Община Берген в Норвегия представиха как в центъра на града няма контейнери и всички отпадъци се събират с вакуум през изградена подземна инфраструктура.

Преди началото на конференцията се проведе среща между български и норвежки фирми за създаване на сътрудничество между тях. На гости в Габрово бяха представители на норвежкия партньор и още две норвежки фирми.

Участниците се договориха да продължат комуникацията помежду си, както и да се установят връзки между Габровската Търговско-промишлена палата и две норвежки палати.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица