Свържи се с нас

Новини

Кой е Явор Божанков?

Published

on

Броени часове преди извънредните парламентарни избори на 2-ри април 33-годишният водач на листата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ отговаря на серия лични въпроси в блиц интервю за радио „Бумеранг“.

Бихте ли емигрирали?
Не, живял съм навън. Не бих го направил отново.

На какво Ви учат синовете Ви (големият Румен е на 10, а Борил ще навърши 2 и половина в неделя бел.ред.)?
На всеотдайност, на постоянство, на търпение. Децата са щастие, но и голяма отговорност.

На каква тема са разногласията със съпругата Ви?
Въздиша многозначително. Добър отговор, г-н Божанков… Понякога спорим за дестинацията на предстоящо пътуване. А при ремонт – за това какви цветове да изберем и как да ги съчетаем. Аз съм далтонист, затова съпругата ми винаги е права… Поне си признавате, когато не сте прав, а тя е… Истината е, че рядко имаме противоречия…

Имате ли детска мечта, която още преследвате?
Честно казано, аз се чувствам щастлив със семейството си и живота, който имам. И това, може би, е истинското щастие: да осъзнаваме и да ценим това, което имаме. Сега, а не, когато го загубим. Защото съм губил близък човек и зная, че, когато това се случи, изпадаме в ситуация на „колко моменти още можех да преживея с него…“, „колко неща можехме да свършим заедно…“. Но времето не се връща. Да ценим днешния момент е много ценно качество.

Куче или котка?
Имаме и кучета, и котки у дома.

Мисля, че така ще звучи и следващият отговор: Море или планина?
Да… всъщност – не: все пак предпочитам планината.

Голям динамичен град или живот на село?
Живот на село! Аз живея на село.

Скок с парашут или гмуркане?
Скок с парашут.

Вашите думи в края на кампанията?
Да гласуваме! Теорията, че изборите не решават нищо, не е вярна. Ако беше вярна, нямаше да имаме избори на всеки 3 месеца. Теорията, че наказваме някого, когато не гласуваме, също не е вярна: контролираният вот гласува, зависимите хора гласуват и техният глас тежи колкото нашия. Не трябва да оставяме друг да решава нашето бъдеще. Трябва ние да упражним нашия вот.

Моят избор е ясен: номер 12!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица