Свържи се с нас

Новини

В Трявна почетоха паметта на Белчо Белчев

Published

on

На днешната дата, 29 март, през 2008 година от този свят завинаги си отива Белчо Белчев – най-дългогодишният министър на финансите в България и почетен гражданин на Трявна.

Днес, 15 години по-късно, паметта му не е забравена. Точно в 10.00 ч пред паметната плоча на едноименната улица в града, кметът на пбщина Трявна и председателят на Общински съвет – Трявна поднесоха цветя и се преклониха пред паметта на видната личност на доц. Белчев.

Своята почит към заслугите и приноса за развитието на България и тревненската общественост, Силвия Кръстева отдаде и с изпращане на официално писмо до съпругата на Белчо Белчев – Мария Белчева.

Белчо Белчев е роден в с. Кръстинеци, община Трявна, на 5 ноември 1932 г. Средното си образование завършва в Тревненската гимназия, а висшето – във ВИИ „Карл Маркс” – сега УНСС – София. От 1965 до 1972 г. чете лекции във ВИИ „Карл Маркс”. Белчо Белчев е доцент, кандидат на икономическите науки. Автор е на шест монографии и на 25 статии. Народен представител в продължение на четири мандата, доц. Белчев активно участва в разработването и приемането на конституцията на Република България. Член на управлението на Международната инвестиционна банка в Москва. В продължение на 14 години е председател на Българо-югославската комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Избиран е за заместник-председател на Световния митнически съюз със седалище в Брюксел. През периода 1967–1990 г. /с малки прекъсвания/ той заема длъжностите: заместник-министър на финансите, първи зам.-министър на финансите и министър на финансите на Република България. Докато работи на тези високи държавни постове, г-н Белчо Белчев активно съдейства за изграждането на редица промишлени, търговски и културно-исторически обекти в общината през 70-те и 80-те години на миналия век: строителството на МЗ „Иван Йонков”-сега „Трема” АД, СЗ „Хан Аспарух”, ИЗ „ЗИНОР”, реконструкция на „Аврам Стоянов” – сега „Лотос” АД и ВТК „Ангел Кънчев” – „Ланатекс” АД, болница и поликлиника в гр. Трявна, нова сграда на пощата в гр. Плачковци, нов хлебозавод в Трявна, хотелите „Ралица” и „Трявна”, нова сграда на читалище „Пенчо Славейков”, реставрацията на Калинчева къща, реконструкцията на сградата на бившия параклис, където бе уреден музея на Тревненската иконописна школа, ОУ „Проф. П. Райков”. Където и да е бил, Белчо Белчев е помагал не само за развитието на Тревненския край, но и за решаването на някои лични проблеми на мнозина тревненци. За безспорните си заслуги към българската държава г-н Белчо Белчев е удостоен с орден „Стара планина” – най-високото държавно отличие. Носител е също на ордени ”Георги Димитров” – златен, ”Стара планина” – първа степен на Република България и орден „Югославската застава“ с лента на СФР Югославия. Израз на искрената признателност на неговите съграждани е удостояването му със званието „Почетен гражданин на Трявна” през 2002 г. „Отиде си от нас един човек, посветил живота си на развитието и изграждането на България. Човек, който никога не забрави родния си край, не загърби неговите нужди, а отзивчиво и последователно помагаше за решаването на редица проблеми в Тревненско. Добронамерен и сърдечен, с изключително богат професионален опит и мъдър поглед върху живота и хората – такъв ще запомнят Белчо Белчев всички, които имаха възможността да общуват с него.“. Поклон пред светлата му памет!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Новини

Празник за „Европейския ден на спорта“ в Габрово

Published

on

Със спортен празник, под надслов „Спортуваме заедно“, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Габрово се включи в инициативата „Европейски ден на спорта“.

Инициативата беше реализирана съвместно с ДЮФК „Янтра-2013“, които предоставиха своето тренировъчно игрище „Малките вълчета“ в местността Градище за празника.

Малките футболисти на треньора Георги Гатев с изключително търпение, показваха на специалните деца от Регионалния център различни футболни техники, подкрепяха ги в спортните състезания и игри, забавлявайки се с тях.

Специалната изненада на спортния празник беше световният шампион по мотоциклетизъм Теодор Кабакчиев, който остави децата без дъх със своите умения с мотоциклета, мотивира ги в игрите, запозна се с всяко едно от тях и им подари подаръчета.

Зареди още

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица