Свържи се с нас

Новини

Томислав Дончев: Държавата трябва да си върне рефлекса да създава, изгубен през последните 2 години

Published

on

Държавата трябва да си върне рефлекса да създава. За това трябва мъдрост и потъпкване на политическото его. В политиката се е настанил един много опасен вирус – да бъдеш срещу някой друг, да мразиш политическите опоненти, но това не стига. Може би стига за някой да се изкачи до Народното събрание, но не стига на правиш и постигаш за страната. Когато се излекуваме от това заболяване, ще и възможно сформирането на мнозинство. Без стабилно мнозинство какви мерки би взел някой и в икономиката, и в образованието, и в здравеопазването. Това коментира в Габрово водачът на листата на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев пред представители на медии.

Той беше категоричен, че когато ГЕРБ подготвя програмата си за управление не се фокусира върху това, което ще погали очите на хората, а след консултации сикономисти се планира това, което ще е правилно, за да има стабилност в страната. „Сред множеството послания и обещани, при своя избор гражданите трябва да направят преглед на качеството на управление на политическите сили, защото без една, всички са управлявали през последните години под една или друга форма. Едно е какво някой обещава, друго е какво може да произведе, когато носи отговорността за управлението“, каза още Томислав Дончев.

Той подчерта, че България трябва да продължи първите добри стъпки, които бяха започнати преди години за една нова индустриална политика, което включва и създаването индустриални зони, една от които на територията на област Габрово. „За да се разгърне индустрията, трябва целенасочена политика и в образованието, което да генерира качествени кадри“, каза още Томислав Дончев.

Той беше категоричен, че когато се говори за доходи на хората е важна не номиналната стойност, а покупателната способност, затова на първо място е важно овладяването на инфлацията. „Има добри мерки, които бяха взети от предишното Народно събрание, най-вече компенсация на цените на енергоносителите, но за съжаление безкрайно закъснели. Ако подобно решение беше взето месеци по-рано, когато го предлагахме ние, инфлацията би могла да е по-ниска и по-близка до средноевропейската“, обясни Дончев.

Той се срещна с жители на Трявна и Дряново. Доизграждането на питейния язовир „Нейковци“ край Трявна е сред водещите приоритети в програмата на ГЕРБ. В последния мандат на ГЕРБ е изготвен инвестиционен проект, готов е Подробният устройствен план, извършени са процедурите по отчуждаването, остава да се реализира самото строителство, за което са необходими около 30 млн. лв. Важен приоритет е и цялостна рехабилитация на пътя Дряново-Севлиево, стана ясно от разговорите с жителите на населените места.

Томислав Дончев се срещна и с представители на животновъдите и зърнопроизводителите в габровска област, които обясниха, че секторите им са пред унищожаване. „Държавата има механизми и инструменти за регулация, но от 2 години няма държава“, обясниха те. „ Каквото зависи от нас, ще го направим, за да има стабилно правителство и управление“, категоричен беше Томислав Дончев.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „ГЕРБ“ във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. „ГЕРБ – СДС“ е под номер 2 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Крими

Прокуратурата поиска да освободи от наказателна отговорност софиянеца, застрелял домашно куче

Published

on

Районна прокуратура – Габрово внесе в Районен съд – Дряново постановление, с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишния мъж от София за убито куче.

Софиянецът, с инициали П.А, е обвинен в това, че на 26 април, в Дряново, като проявил жестокост към куче от мъжки пол, собственост на дряновец, му причинил незаконно смърт – прострелял го с пневматична пушка „GAMO REPLAY – 10 IGT“, като деянието е извършено по начин и със средства, опасни за живота на хора и животни – престъпление по чл.325б ал.2 т.2 пр.1, вр. ал.1 от НК.

Животното било около 6-годишно и не принадлежало към конкретна порода. То било отглеждано в дома на стопанина си, било регистрирано в Община Дряново, имало издаден паспорт и било чипирано.

Животното ежедневно се разхождало на обособена оградена тераса над нивото на пътя срещу дома на обвиняемия П.А. и често лаело.

На 26 април, около 16.00 часа, животното отново било на терасата. Обвиняемият бил в дома си, изнервил се от непрестанния лай на кучето и решил да го застреля със законно притежаваната и регистрирана от него пневматична пушка с оптика и боеприпаси за нея.

В изпълнение на решението си отворил леко вратата на терасата на жилището си, от където имал пряка видимост към животното и стрелял веднъж в областта на главата му, след което се прибрал и затворил вратата.

Кучето било наранено в шийната област и около час по-късно починало от кръвозагуба, се посочва в аргументите за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на 47-годишен мъж за убито куче на габровската районна прокуратурата.

Зареди още

Новини

Празник за „Европейския ден на спорта“ в Габрово

Published

on

Със спортен празник, под надслов „Спортуваме заедно“, Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Габрово се включи в инициативата „Европейски ден на спорта“.

Инициативата беше реализирана съвместно с ДЮФК „Янтра-2013“, които предоставиха своето тренировъчно игрище „Малките вълчета“ в местността Градище за празника.

Малките футболисти на треньора Георги Гатев с изключително търпение, показваха на специалните деца от Регионалния център различни футболни техники, подкрепяха ги в спортните състезания и игри, забавлявайки се с тях.

Специалната изненада на спортния празник беше световният шампион по мотоциклетизъм Теодор Кабакчиев, който остави децата без дъх със своите умения с мотоциклета, мотивира ги в игрите, запозна се с всяко едно от тях и им подари подаръчета.

Зареди още

Новини

Близо 1500 пациенти са преминали през отделението по Кардиология от началото на годината

Published

on

Представяме ви екипа медици, които се грижат за сърцата на хората в цялата област. Това са специалистите от Кардиологичното отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. 11 лекари, 21 медицински сестри лекуват пациентите целогодишно. Работата им се подпомага от 9 санитари и 2-ма технически секретари.

Близо 1 500 са болните, преминали през отделението от началото на годината, каза д-р Венелин Караколев, началник на отделението. Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за намаляването на качеството и продължителността на живота, както в света, така и в България, обясни д-р Мирослав Стоянов – инвазивен кардиолог.

По данни на областната болница, през настоящата година се наблюдава ръст на миокардните инфаркти, случаите на белодробна емболия, ритъмни и проводни нарушения и сърдечна недостатъчност.

Въпреки това смъртните случаи намаляват, благодарение на съвременната апаратура и навременната реакция на специалистите в отделението. Кардиологията е с 3-то ниво на компетентност и осъществява дейност по обща кардиология, интензивно лечение на сърдечно- съдовите усложнения и контрол върху критични нарушения на хемодинамиката, неинвазивна диагностика и инвазивна кардиология.

Отделението е и база за следдипломно обучение на лекари, като понастоящем има 1 специализант. Тази година бе открита реновираната катетеризационна лаборатория. Доставена е нова ангиографска система с целеви средства на Министерството на здравеопазването на стойност 1 150 342,80 лв. с ДДС, която позволява по- прецизна диагностика и оценка от медицинския екип при извършване на интервенция.

Първата катетеризационната лаборатория бе открита през 2009 година с дарение на ангиограф от Частната кралска болница в гр. Аалст, Белгия, с която областната болница има дългогодишни партньорски отношения. Кардиологичното отделение е реновирано, болничните стаи са със самостоятелни санитарни възли, поддържа се високо ниво на хигиена, поясни д-р Минко Михов, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Старанието на екипа е все повече пациенти да излизат удовлетворени от лечението и диагностиката в отделението, от отношението към тях и получената информация.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица