Свържи се с нас

Новини

Организират футболен турнир в чест на Пенчо Семов в Габрово

Published

on

В Габрово ще бъде организиран футболен турнир с отбори от различни места, който е посветен на големия български индустриалец Пенчо Семов, наричан още „Българският Рокфелер“ и известен на всички истински габровци.

В този футболен турнир участие взима отборът на „9-та Плевенска Дивизия“, който е създаден през 2021 година и вече имат опит с тематични спортни турнири. Името на тима „9-та Плевенска Дивизия“, е свързано с битките при Дойран през Първата Световна война, когато славната Девета плевенска пехотна дивизия на ген. Владимир Вазов успява да извоюва победа.

В този ред на мисли отборът обича да посвещава участията си в турнири, които са свързани с важни исторически събития и големи личности.

Кой е индустриалецът и велик българин Пенчо Семов?
Пенчо Семов е роден в село Цвятковци в Габрово през 1873 година. Това е един от най-успешните български предприемачи, който не е завършил чужди и престижни университети, но силният му дух спомага да се превърне в голям индустриалец с благородна душа. Пенчо Семов е наречен от журналистите „Българския Рокфелер“, заради успешния му път в живота. Той участва дейно в управата на 4 банки, 2 застрахователни дружества и е акционер в двайсет и осем дружества. Семов е завършил 4-ти клас, но страстта му към търговията унаследява от баща си, който още на 14 години му поверява фамилния дюкян, в който се продават различни стоки. Малкият Пенчо възприема европейската култура и заменя селските, с модерни дрехи. Той се учи от останалите големи търговци и свиква с техния стил на живот и обличане. Няма да е пресилено, ако се каже, че Пенчо Семов променя облика не само на Габрово, но и на цяла България.

През годините той участва активно в различни индустрии и се грижи за своя персонал, като за негови собствени деца, като това не е пресилено, а самата истина. Заможният мъж построява къщи на работниците, инвестира в образованието на децата им и прави всичко, за да им помогне. В един момент работната ръка иска да върне заемите, а той казва: „Когато Бог на вас, тогава вие на мен“ и думите му ще се запомнят за цял живот.

Пенчо Семов изпитва интерес към благотворителността, който идва от църквата и житейската му съдба. Още като млад мъж той губи съпругата си и двете си деца, които умират от туберкулоза. От този момент нататък вярата му в Бог става по-силна. Индустриалецът дарява пари за България, създава манастири и църкви, подпомага книжовността и литературата, особено що се касае до изследванията в областите на медицината и технологиите. Той е финансирал гимназии, училища и др. учебни заведения.

На 9 септември 1944 година, дошлата комунистическата власт конфискува неговото имущество и присвоява всичките му фабрики и натрупани средства, които възлизат на близо 1.9 млрд. лева. Голямата утеха идва от факта, че Семов не става свидетел на тези събития, тъй като не е сред живите. Не успява да види как отнемат материалното, нито пък мечтите му.

Какво се очаква от футболния турнир посветен на Пенчо Семов? Този турнир става възможен благодарение на Scatter.bg и Община Габрово. Един от организаторите на събитието – Илия Пацев изразява благодарността си както към собствениците на едноименния уебсайт, така и към местната управа на града, без които нямаше да бъде възможно да се проведе възпоменателната спортна надпревара в чест на великия българин Пенчо Семов. От скатер бг съдействаха за спортните екипи и транспортните разходи на отбора на „9-та Плевенска Дивизия“, която ще покаже футболно майсторство и съпричастност към историята на България. Брандът успя да помогне за сътворяването на истинско шоу, тъй като осигурява и награди за публиката на трибуните.

Очакват се много хора да гледат мачовете и макар че те са на аматьорско ниво, със сигурност хората ще се забавляват и ще има какво да видят. Илия Пацев, който най-дейно работи за осъществяването на турнира, не крие факта, че общината също съдейства, изцяло с каквото може. Той казва „За този турнир, не бихме се справили, без намесата на Община Габрово“.

Футболният турнир в чест на Пенчо Семов в Габрово наближава, а вече има стотици хора, които нямат търпение да видят, как ще се представят младите спортисти и какъв е техният потенциал. Очаква се да станем свидетели на много голове, шоу за публиката, интересни награди и най-вече усмивки.

Турнирът ще се проведе на 22 и 23 април на спортен комплекс „Христо Ботев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Костадинов: Референдум за запазване на българския лев ще има

Published

on

„На път сме да направим най-големия пробив от 30 год. насам. България е на път да каже НЕ на няколко велики сили за еврозоната.“, каза пред журналисти в БТА председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той добави, че с изтичането на единадесетата седмица от началото на подписката за провеждане на референдум за запазване на българския лев са събрани 501 хиляди подписа.

„За последната непълна седмица, тоест вместо за седем, за шест дни, са събрани 34 хиляди подписа. Имаме още 12 дни до края на подписката, защото срокът ни изтича на 10 април. Ние, разбира се, няма да чакаме до последния възможен момент, за да не се окаже по някаква случайна причина, че Народното събрание точно в този ден няма да работи – току виж някой се обадил като в бургаските, софийските и варненските училища и кажат, че има сигнал за бомба и няма да ни приемат в деловодството. Така че ще отидем може би два или три дена преди това. Разбира се, ще ви пуснем съобщения, за да можете да видите момента, в който внасяме цялата документация.“, коментира още Костадинов пред представителите на медиите.

От „Възраждане‘ още казаха, че информацията продължава да се обработва, подписите продължават да пристигат и че са сигурни, че с тези темпове на събиране на подписи от порядъка вече на 30-40 хиляди на седмица и с пристигащите подписи всеки ден от страната и чужбина вероятно подписката ще нарасне от порядъка на около 550 хиляди горна граница.

„При всички положения сме уверени към настоящия момент, че референдум ще има, защото успоредно със събирането на подписите, ние вече и ги въвеждаме в електронен вариант, тъй като такова е изискването на закона. Към настоящия момент процентът на подписите, които не отговарят на изискванията, тоест или нямат пълно ЕГН, или нямат пълен адрес, е по-малко от 10 процента – колебае се между 8 и 10 процента. Което означава, че от тези 501 хиляди подписа, валидните до момента са 450 – над необходимата граница от 400 хиляди подписа, за да стане референдумът задължителен. Така че референдум ще има – кога ще бъде той вече зависи единствено и само от волята на президента, защото той е човекът, който решава.“, коментира още Костадинов.

Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината на изборите на 2 април 2023 г.! Избери свободата! Възраждане е с номер 3 в бюлетината! Купуването и продаването на гласове е престъпление!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Възраждане“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Възраждане“ е под номер 3 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Култура

Лазарки ще пресъздадат обичая на Чаршията в Трявна

Published

on

Лазаровден спокойно може да се нарече най-хубавият, най-красивият и най-нежният пролетен празник в българския народен календар. Отбелязва се съботата преди Великден и се свързва с любовно-женитбения ритуал при младите, неомъжени девойки. Участват момичета над 16 години, които облечени в традиционни български носии, обикалят полето, къщите, играят и наричат за здраве и берекет на стопаните.

Тази година празнуваме Лазаровден на 8 април, събота, като за втора поредна такава Община Трявна ще пресъздаде обичая на чаршията във възрожденския ни град. Инициативата се реализира съвместно с „Училището за лазарки“ на Музей „Етър“ – Габрово и се провежда в Трявна със съдействието на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна, НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна и НЧ „Съединение 1933“ – с. Кисийците.

Участие в празника ще вземат 15 гиздави девойки от СУ „Петко Р. Славейков“, които пременени в красиви народни носии ще огласят старинната чаршия в Трявна в ранните зори на 8 април. Момичетата ще бъдат водени от кумицата на групата, 16-годишната Василена Николова, чието венче миналата година бе първо във водите на р. Тревненска.

Обичаят ще започне точно в 09.30 часа, в двора на Музей „Даскалова къща“, където лазарките ще започнат да изплитат своите венчета от върбови клонки и да вплитат в тях нежни пролетни цветя, както традицията повелява.

С песни и танци девойките ще поздравят стопаните в лицето на ръководството и екипа на СМРЗИ – Трявна, след което ще се отправят по старинната улица и към останалите възрожденски дюкянчета, работилници и търговски обекти.

Символиката на празника, тревненските лазарки ще пресъздадат и при стопаните на гостилница „Балабановата къща“; Възрожденско кафене на пясък; магазин за бижута и аксесоари „Габи“; магазин „Етно Дюкянъ“; магазин за парфюмерия и козметика „Escape“; магазин „Шареното копче“; магазин за сувенири при Драго и Искра; Дърворезбарска работилница „Тревненско слънце“ и магазин за сувенири „Далия“, които от своя страна ще ги дарят с яйца, козунаци, плодове и най-различни дарове в знак на благодарност.

И тази година, обичаят ще завърши на Кивгирения мост в Трявна, откъдето момичетата смело ще хвърлят своите венчета в реката, за да разберат коя ще се омъжи първа сред тях.

Тревненските лазарки ще се включат в пресъздаването на обичая и в Габрово, който ще се проведе от 12.30 ч. на чаршията в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“. Заповядайте и станате част от магията на най-красивият и нежен пролетен празник Лазаровден!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Откриват автобусна линия от Габрово до Пловдив и обратно

Published

on

Областната транспортна комисия проведе редовно заседание под председателството на заместник – областния управител Андрей Николов. В заседанието бяха обсъдени предложения на общините Габрово и Севлиево. Комисията подкрепи единодушно това на Община Габрово за разкриване на директна автобусна линия Габрово-Пловдив-Габрово от Републиканската транспортна схема от квотата на община Габрово.

Същата линия вече е преминала съгласувателна процедура от кмета на Община Пловдив и областния управител на област Пловдив.

В разписанието е предвидено автобусите да тръгват в 06.30 часа от Габрово и да пристигат в Пловдив в 09.00 часа. От Пловдив часът на отпътуване е 17.30, като се очаква пътниците да са в Габрово в 20.00 часа.

Следваща стъпка, за да бъде разкрита линията, е тя да бъде утвърдена от Министъра на транспорта и съобщенията, като за целта областният управител на Габрово ще изпрати мотивирано предложение до Министерството.

По настоящем няма директна линия по това направление, а пътникопотокът се поема от преминаващи автобуси по маршрут Горна Оряховица-Пловдив. Обсъдено бе и предложението за промяна на маршрутното разписание на линията Севлиево-Априлци, подадено от Община Севлиево, като същото бе прието с пълно единодушие.

Промяната предвижда първият автобус от Севлиево до Априлци да тръгва в 08.50 часа, а не както досега в 07.20 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица