Свържи се с нас

Новини

Организират футболен турнир в чест на Пенчо Семов в Габрово

Published

on

В Габрово ще бъде организиран футболен турнир с отбори от различни места, който е посветен на големия български индустриалец Пенчо Семов, наричан още „Българският Рокфелер“ и известен на всички истински габровци.

В този футболен турнир участие взима отборът на „9-та Плевенска Дивизия“, който е създаден през 2021 година и вече имат опит с тематични спортни турнири. Името на тима „9-та Плевенска Дивизия“, е свързано с битките при Дойран през Първата Световна война, когато славната Девета плевенска пехотна дивизия на ген. Владимир Вазов успява да извоюва победа.

В този ред на мисли отборът обича да посвещава участията си в турнири, които са свързани с важни исторически събития и големи личности.

Кой е индустриалецът и велик българин Пенчо Семов?
Пенчо Семов е роден в село Цвятковци в Габрово през 1873 година. Това е един от най-успешните български предприемачи, който не е завършил чужди и престижни университети, но силният му дух спомага да се превърне в голям индустриалец с благородна душа. Пенчо Семов е наречен от журналистите „Българския Рокфелер“, заради успешния му път в живота. Той участва дейно в управата на 4 банки, 2 застрахователни дружества и е акционер в двайсет и осем дружества. Семов е завършил 4-ти клас, но страстта му към търговията унаследява от баща си, който още на 14 години му поверява фамилния дюкян, в който се продават различни стоки. Малкият Пенчо възприема европейската култура и заменя селските, с модерни дрехи. Той се учи от останалите големи търговци и свиква с техния стил на живот и обличане. Няма да е пресилено, ако се каже, че Пенчо Семов променя облика не само на Габрово, но и на цяла България.

През годините той участва активно в различни индустрии и се грижи за своя персонал, като за негови собствени деца, като това не е пресилено, а самата истина. Заможният мъж построява къщи на работниците, инвестира в образованието на децата им и прави всичко, за да им помогне. В един момент работната ръка иска да върне заемите, а той казва: „Когато Бог на вас, тогава вие на мен“ и думите му ще се запомнят за цял живот.

Пенчо Семов изпитва интерес към благотворителността, който идва от църквата и житейската му съдба. Още като млад мъж той губи съпругата си и двете си деца, които умират от туберкулоза. От този момент нататък вярата му в Бог става по-силна. Индустриалецът дарява пари за България, създава манастири и църкви, подпомага книжовността и литературата, особено що се касае до изследванията в областите на медицината и технологиите. Той е финансирал гимназии, училища и др. учебни заведения.

На 9 септември 1944 година, дошлата комунистическата власт конфискува неговото имущество и присвоява всичките му фабрики и натрупани средства, които възлизат на близо 1.9 млрд. лева. Голямата утеха идва от факта, че Семов не става свидетел на тези събития, тъй като не е сред живите. Не успява да види как отнемат материалното, нито пък мечтите му.

Какво се очаква от футболния турнир посветен на Пенчо Семов? Този турнир става възможен благодарение на Scatter.bg и Община Габрово. Един от организаторите на събитието – Илия Пацев изразява благодарността си както към собствениците на едноименния уебсайт, така и към местната управа на града, без които нямаше да бъде възможно да се проведе възпоменателната спортна надпревара в чест на великия българин Пенчо Семов. От скатер бг съдействаха за спортните екипи и транспортните разходи на отбора на „9-та Плевенска Дивизия“, която ще покаже футболно майсторство и съпричастност към историята на България. Брандът успя да помогне за сътворяването на истинско шоу, тъй като осигурява и награди за публиката на трибуните.

Очакват се много хора да гледат мачовете и макар че те са на аматьорско ниво, със сигурност хората ще се забавляват и ще има какво да видят. Илия Пацев, който най-дейно работи за осъществяването на турнира, не крие факта, че общината също съдейства, изцяло с каквото може. Той казва „За този турнир, не бихме се справили, без намесата на Община Габрово“.

Футболният турнир в чест на Пенчо Семов в Габрово наближава, а вече има стотици хора, които нямат търпение да видят, как ще се представят младите спортисти и какъв е техният потенциал. Очаква се да станем свидетели на много голове, шоу за публиката, интересни награди и най-вече усмивки.

Турнирът ще се проведе на 22 и 23 април на спортен комплекс „Христо Ботев“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица