Свържи се с нас

Новини

„Възраждане“: Приемането на еврото сега е чиста проба самоубийство

Published

on

*Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Българският политически елит се опитва да ни вкара в еврозоната без да има
широк обществен дебат.

Ще използваме всички средства, за да предотвратим влизането в еврозоната, посочи Даниел Петров, водач на листата на ПП „Възраждане“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово.

Народното събрание възложи на правителството да ускори процеса за приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. За това ние от Възраждане започнахме подписка за иницииране на референдум, на който народа ни да каже, искаме ли да приемем еврото като единна парична единица, или не.  

Позицията ни е ясна- България трябва да не влиза по възможност в еврозоната, предвид обаче, че сме задължени от договора в Маастрих и поетите международни ангажименти, ние имаме право да отложим това влизане с какъвто срок преценим. От тази гледна точка нашата позиция е да отложим влизането в еврозоната за максимално дълъг срок, още повече че в момента се намираме в разгаряща се все повече енергийна и икономическа криза, която най-вероятно ще се развие през 2023 година, и да влизаме в еврозоната, да правим такава голяма стъпка по отношение на нашата парична политика точно в този момент, както пожела мнозинството в парламента, изглежда като чиста проба самоубийство във финансов аспект.

Смятаме, че трябва да запазим българския лев като национална валута. Има изключително много причини за това. Дори тези, които смятат и са на позиция, че България трябва да бъде в еврозоната, ако бяха достатъчно прагматични и разумни, би трябвало да се съгласят, че моментът не е точно, когато светът се намира на прага на следващата световна криза. По отношение на самото евро причините да не желаем да влезем в еврозоната са прекалено много. На първо място, че ползи няма. Казват, че ще влезем в „Клуба на богатите“, но никой не казва, че тези държави са си били богати и преди това. Статистиката, включително и последният анализ на БНБ за ефектите от въвеждането на еврото в България, сочат, че няма икономика, която да се е развила по-добре след влизането в еврозоната, няма увеличаване на Брутния вътрешен продукт, няма увеличаване на доходите, общо взето няма никакви ползи от влизането в еврозоната по направление икономика. По отношение на рисковете обаче, както и в анализа на БНБ, са записани изключително много неща- очакват асиметрични шокове за нашата икономика, очакват паричната политика на Европейската централна банка да бъде в по-голямата част от времето в ущърб на българската икономика, защото няма как да отговорят на нуждите на всички европейски икономики в еврозоната едновременно, съответно България ще остане в периферията. Това е записано и в документите, които уреждат отношенията вътре в еврозоната. България няма да бъде пълноправен член. Еврозоната е на три скорости- има три групи държави, а България ще влезе в третата група държави, това означава, че България ще има участие във взимането на решения в два пъти по- малко случаи, отколкото да кажем Германия. Отделно е записано в анализа на БНБ, че решенията по отношение на еврозоната се взимат така, че да удовлетворяват цялата съвкупност от интереси на еврозоната, а България е една много малка частица от гледна точка на статистиката. Т.е. ние губим- това не е просто да сменим една хартийка с друга, не става въпрос дали ще се разплащаме в лев или в евро, става въпрос, че ние даваме на някой друг да печата парите ни, да казва какво да се случва с парите ни, да определя паричната ни политика- губим изцяло финансовия си суверенитет, безвъзвратно, защото няма механизъм за излизане от еврозоната, и в същото време този някой в прав текст ни казва, че няма да се съобразява с нашите интереси. При положение, че няма да станем по-богати, икономиката ни няма да се развие, няма абсолютно никакви ползи.“

Голямата част от българските политици искат това да се случи, защото в момента сме във валутен борд, който не им позволява да теглят кредити, той действа като усмирителна риза. Точно заради това България през последните 20 години има много дисциплинирана фискална политика и нашият дълг спрямо Брутния вътрешен продукт е в топ 3 на Европа. България е една от най-стабилните финансово държави в Европа, заради това че сме във валутен борд. С влизането в еврозоната това напълно се променя, защото Европейската централна банка има политика на практика да печата пари и да ги раздава под формата на кредити и дълг към държавите и на практика им казва „харчете колкото искате и както искате, ние ще печатаме пари и ще ви раздаваме дълг“. И нашите политици искат да влезем в този „гръцки сценарий“ сега, защото е много удобно да имаме 10-15 млрд. дефицит всяка година в бюджета, да раздават за популизъм и пиар помощи наляво и надясно, да увеличат харчовете в разходната част на бюджета не чрез оптимизация на разходите, а чрез теглене на дълг и след това да се тупат в гърдите колко мислят за народа. В същото време обаче ще водят страната към „гръцки сценарий“, защото след 10-15 години може да се събудим и да имаме на практика фалирала икономика, държава и фискална система, което означава да заробим всички бъдещи поколения да плащат нашите дългове само и единствено заради някаква малка частица корумпиран политически елит, който в момента гледа собствените си интереси. Натискът идва от Европейската централна банка и Европейската комисия- те искат да влезем в еврозоната, но искат да изглежда така, че България желае да влезе в еврозоната и ние имаме една малка клика политици, които заради собственото си потенциално кариерно развитие в някоя европейска институция са готови да продадат нашия дългосрочен фискален, финансов, паричен суверенитет и интерес.“

„В анализа на БНБ директно се казва, че докато общата инфлация може би няма да е чак толкова висока, за стоките от първа необходимост- храните и често потребяваните стоки, инфлацията за първите три години може да достигне до 45% според статистиката. Това е върху тази инфлация от около 30%, която вече имаме върху храните. Опитват се да ни обяснят, че това няма да се случи, само че това вече се е случило в други държави. В момента Литва, Латвия и Естония, които са последните държави, които влязоха в еврозоната, имат най-високата средна инфлация- надминаваща 25%, а за храни и най-често потребяваните стоки инфлацията отива на 30, 40, 50%. Българският политически елит се опитва да ни вкара в еврозоната без да има широк обществен дебат и ние неведнъж призовахме всички, включително управителя на БНБ Димитър Радев, министри- сегашни и бивши, различни експерти да излезем на публичен дебат. Аргументите, които ние имаме, са много и всичките са икономически и политически, базирани на факти, а аргументите в полза на еврозоната, които чувам, са чиста проба опорни точки, зад които не стои нищо. Има анализ от 137 страници на 37 експерти на БНБ, които много обективно са описали всички тези рискове.“

„Опитахме да разговаряме с всички парламентарно представени партии, но никой няма интерес за провеждане на референдум. Разговаряхме с управителя на БНБ, който брутално ни излъга. Общо взето целият ни политически елит, освен „Възраждане“, иска да извърши това национално предателство. В момента провеждаме събирането на подписка за провеждането на референдум по темата, защото такъв задължително трябва да има. Българският народ няма право да се изкаже дали да влезем в еврозоната, защото това вече е решено с международен договор, но имаме възможност да се изкажем кога това да се случи и с колко да го отложим. Точно за този въпрос смятаме, че българският народ трябва да бъде питан. Към момента имаме събрани над 400 000 подписа, и това е към осмата седмица, като имаме на разположение още четири. Освен това сме готови на протести и на всякакви средства, с които да предотвратим влизането в еврозоната, защото там има влизане, но няма излизане. Общо взето звучи като капан.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Възраждане“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Възраждане“ е под номер 3 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица