Свържи се с нас

Новини

Преди 110 години пада непревземаемата Одринска крепост

Published

on

Балканската война, започнала на 5 октомври 1912 г, бележи връхната точка в усилията на младата Българска държава да отхвърли наложеното с Берлинския договор от 1878 г. разделение на българска нация и да постигне така мечтаното национално обединение.

Решаващо за изхода на Балканската война (1912-1913 г.) се оказва превземането на Одринската крепост – считана за една от най-силните по това време в Югоизточна Европа.

Илюстрована пощенска картичка със снимка на скорострелна батарея на позицията при Шарапколу, на изток от Одрин, по време на Балканската война, [1913]

В навечерието на войната, Одрин е вилаетски център с население над 80 000 души, от които турците са по-малко от половината. След началото на войната в града се стичат много бежанци и така при започването на обсадата там има около 170 000 души, заедно с гарнизона.

Крепостта е блокирана в началото на военните действия, през окт. 1912 г. от 2-ра армия, командвана от ген.-лейтенант Никола Иванов. На 29 окт. 1912 г. поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършват разузнавателен полет над Одрин и бомбардират жп-гара Караагач.

Илюстрована пощенска картичка със снимка на скорострелна батарея на позицията при Шарапколу, на изток от Одрин, по време на Балканската война, [1913]

На 12 ноември 1912 г. доброволката милосърдна сестра Райна Касабова полита на самолет, пилотиран от подпоручик Калинов, тя хвърля позиви на турски език над Одрин. Останалата под обсада крепост поддържа в Турция надежда за обрат във войната и затова нейното превземане става абсолютно необходимо.

Обсадата е разделена на 4 сектора: Източен под командването на ген. Георги Вазов като на бойците тук се пада основната тежест, Южен, Северозападен и Западен. Планира се крепостта да бъде превзета с открит щурм и 2-ра армия е усилена с войска и обсадна артилерия.

В началото на щурма за действие са готови 126 000 българи и 47 000 сърби. На 11 март командващия 2-ра армия заповядва нападението срещу крепостта да започне с артилерийски обстрел.

Снимка на български войници, сред които Илия Кавалов – учител от Габрово, пред гробовете на свои другари в местността Сазия дере край Одрин през Балканската война

Призори на 12 март, пехотата се вдига към позициите на турския противник. Той отстъпва към Айваз баба. 23-ти Шипченски полк настъпва и предприема атака без да дочака командите, прерязва телените ограждения и с мощно „Ура” нахлува в окопите на Предната линия на Източния сектор от обсадата.

След кръпопролитен ръкопашен бой, турците бягат към Главната укрепена линия, преследвани от воините от Шипченския полк.

Снимка на Петър Часовникаров с Кръстан Кръстанов от Пирдоп и Илия Юруков от Панагюрище, пред кабинета на Шукри Паша в Одрин след превземането на града от българската армия по време на Балканските войни (1912-1913 г.), 25 март 1913 г.

Ето какво си спомня габровецът Нено Керков, участник в събитията: ”… Страшен беше напорът на българския войник, страшно беше неговото мощно „Ура!”, а още по-страшен беше неговия нож. Ножът решаваше изходът на всяко сражение. Ножът, последен реши и падането на тази първокласна крепост – Одрин! Този нож в ръката на българския войник стана исторически, неговият блясък стана синоним на зловещо предупреждение на смъртта, а турците никога не дочакваха удара му. Обезумели от страх, който се предаваше светкавично от човек на човек, те бягаха като стадо овце, хвърляйки и оръжия, и раници и дрехи. – Напред. На нож. Ура! Такова „Ура” историята на войните не познава. От него ти настръхват косите, мравки полазват по гърба ти, очите ти стават големи-големи, аха ще изкочат от орбитите и.. не виждаш вече нищо пред себе си, а само бягаш. Панически страх. …”

Отлично се справят с поставените им задачи и другите полкове: 10 Родопски пехотен, 32 Загорски пехотен, 29 Ямболски пехотен, 57 и 58 пехотни. Българската артилерия подкрепя атаката на пехотата.

В нощта на 12 срещу 13 март е предприета нова атака в Източния сектор. Тя се предхожда от огъня на българската артилерия, след чийто ураганен обстрел се вдига българската пехота. Превзет е фортът Айджийолу. Това е началото на пробива на Главния укрепен пояс на Одринската крепост.

Илюстрована пощенска картичка със снимка на войници на бойната линия [при Одрин] по време на Балканската война, 1913 г.

Един след друг падат укрепленията Айвазбаба, Таштабия, Кестенлик, Куручешме и др. На 13 март 1913 г. сутринта, след около 8-часов щурм всички укрепления на Източния сектор са овладени. Комендантът на крепостта Шукри паша праща парламентьори.

В 9 часа Конния отряд, командван от полк. Генко Мархолев влиза с взвод кавалеристи в Одрин и пленява Шукри паша. Той предава сабята си на командващия 2-ра армия ген. Иванов с думите: ”Храбростта на българската армия е безподобна……на вашата армия никаква крепост не може да противостои..”

По същото време кандидат подофицер Михо Георгиев от Елховското село Добрич забива върху джамията „Султан Селим” българския трибагреник.

*Източник: Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Костадинов: Референдум за запазване на българския лев ще има

Published

on

„На път сме да направим най-големия пробив от 30 год. насам. България е на път да каже НЕ на няколко велики сили за еврозоната.“, каза пред журналисти в БТА председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Той добави, че с изтичането на единадесетата седмица от началото на подписката за провеждане на референдум за запазване на българския лев са събрани 501 хиляди подписа.

„За последната непълна седмица, тоест вместо за седем, за шест дни, са събрани 34 хиляди подписа. Имаме още 12 дни до края на подписката, защото срокът ни изтича на 10 април. Ние, разбира се, няма да чакаме до последния възможен момент, за да не се окаже по някаква случайна причина, че Народното събрание точно в този ден няма да работи – току виж някой се обадил като в бургаските, софийските и варненските училища и кажат, че има сигнал за бомба и няма да ни приемат в деловодството. Така че ще отидем може би два или три дена преди това. Разбира се, ще ви пуснем съобщения, за да можете да видите момента, в който внасяме цялата документация.“, коментира още Костадинов пред представителите на медиите.

От „Възраждане‘ още казаха, че информацията продължава да се обработва, подписите продължават да пристигат и че са сигурни, че с тези темпове на събиране на подписи от порядъка вече на 30-40 хиляди на седмица и с пристигащите подписи всеки ден от страната и чужбина вероятно подписката ще нарасне от порядъка на около 550 хиляди горна граница.

„При всички положения сме уверени към настоящия момент, че референдум ще има, защото успоредно със събирането на подписите, ние вече и ги въвеждаме в електронен вариант, тъй като такова е изискването на закона. Към настоящия момент процентът на подписите, които не отговарят на изискванията, тоест или нямат пълно ЕГН, или нямат пълен адрес, е по-малко от 10 процента – колебае се между 8 и 10 процента. Което означава, че от тези 501 хиляди подписа, валидните до момента са 450 – над необходимата граница от 400 хиляди подписа, за да стане референдумът задължителен. Така че референдум ще има – кога ще бъде той вече зависи единствено и само от волята на президента, защото той е човекът, който решава.“, коментира още Костадинов.

Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината на изборите на 2 април 2023 г.! Избери свободата! Възраждане е с номер 3 в бюлетината! Купуването и продаването на гласове е престъпление!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Възраждане“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Възраждане“ е под номер 3 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Култура

Лазарки ще пресъздадат обичая на Чаршията в Трявна

Published

on

Лазаровден спокойно може да се нарече най-хубавият, най-красивият и най-нежният пролетен празник в българския народен календар. Отбелязва се съботата преди Великден и се свързва с любовно-женитбения ритуал при младите, неомъжени девойки. Участват момичета над 16 години, които облечени в традиционни български носии, обикалят полето, къщите, играят и наричат за здраве и берекет на стопаните.

Тази година празнуваме Лазаровден на 8 април, събота, като за втора поредна такава Община Трявна ще пресъздаде обичая на чаршията във възрожденския ни град. Инициативата се реализира съвместно с „Училището за лазарки“ на Музей „Етър“ – Габрово и се провежда в Трявна със съдействието на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна, НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна и НЧ „Съединение 1933“ – с. Кисийците.

Участие в празника ще вземат 15 гиздави девойки от СУ „Петко Р. Славейков“, които пременени в красиви народни носии ще огласят старинната чаршия в Трявна в ранните зори на 8 април. Момичетата ще бъдат водени от кумицата на групата, 16-годишната Василена Николова, чието венче миналата година бе първо във водите на р. Тревненска.

Обичаят ще започне точно в 09.30 часа, в двора на Музей „Даскалова къща“, където лазарките ще започнат да изплитат своите венчета от върбови клонки и да вплитат в тях нежни пролетни цветя, както традицията повелява.

С песни и танци девойките ще поздравят стопаните в лицето на ръководството и екипа на СМРЗИ – Трявна, след което ще се отправят по старинната улица и към останалите възрожденски дюкянчета, работилници и търговски обекти.

Символиката на празника, тревненските лазарки ще пресъздадат и при стопаните на гостилница „Балабановата къща“; Възрожденско кафене на пясък; магазин за бижута и аксесоари „Габи“; магазин „Етно Дюкянъ“; магазин за парфюмерия и козметика „Escape“; магазин „Шареното копче“; магазин за сувенири при Драго и Искра; Дърворезбарска работилница „Тревненско слънце“ и магазин за сувенири „Далия“, които от своя страна ще ги дарят с яйца, козунаци, плодове и най-различни дарове в знак на благодарност.

И тази година, обичаят ще завърши на Кивгирения мост в Трявна, откъдето момичетата смело ще хвърлят своите венчета в реката, за да разберат коя ще се омъжи първа сред тях.

Тревненските лазарки ще се включат в пресъздаването на обичая и в Габрово, който ще се проведе от 12.30 ч. на чаршията в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“. Заповядайте и станате част от магията на най-красивият и нежен пролетен празник Лазаровден!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Откриват автобусна линия от Габрово до Пловдив и обратно

Published

on

Областната транспортна комисия проведе редовно заседание под председателството на заместник – областния управител Андрей Николов. В заседанието бяха обсъдени предложения на общините Габрово и Севлиево. Комисията подкрепи единодушно това на Община Габрово за разкриване на директна автобусна линия Габрово-Пловдив-Габрово от Републиканската транспортна схема от квотата на община Габрово.

Същата линия вече е преминала съгласувателна процедура от кмета на Община Пловдив и областния управител на област Пловдив.

В разписанието е предвидено автобусите да тръгват в 06.30 часа от Габрово и да пристигат в Пловдив в 09.00 часа. От Пловдив часът на отпътуване е 17.30, като се очаква пътниците да са в Габрово в 20.00 часа.

Следваща стъпка, за да бъде разкрита линията, е тя да бъде утвърдена от Министъра на транспорта и съобщенията, като за целта областният управител на Габрово ще изпрати мотивирано предложение до Министерството.

По настоящем няма директна линия по това направление, а пътникопотокът се поема от преминаващи автобуси по маршрут Горна Оряховица-Пловдив. Обсъдено бе и предложението за промяна на маршрутното разписание на линията Севлиево-Априлци, подадено от Община Севлиево, като същото бе прието с пълно единодушие.

Промяната предвижда първият автобус от Севлиево до Априлци да тръгва в 08.50 часа, а не както досега в 07.20 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица