Свържи се с нас

Култура

Самостоятелна изложба на Петранка Новосад в Икономовата къща

Published

on

Петранка Новосад ще представи своя самостоятелна изложба на 9 март, четвъртък, от 17.30 часа в Икономовата къща. Експозицията е под наслов „Пролетта и цветята в живота на жената”. Картините са живопис, рисувани са през последните три години върху платно и върху естествена кожа.

Петранка Новосад е родена през 1944 година в гр. Павликени. Завършва средното си образование в СПТУ ”Бачо Киро” гр. Павликени. През лятото на 1962 година се запознава със съпруга си Йосиф. Приета е в Учителски институт гр.Плевен. На 9 декември 1962 година сключва брак с Йосиф и продължава образованието си. Имат дъщеря Даниела и син Йосиф, внуци – Пламен, Марина, Йосиф и Петя, и правнуци Даниел, Мария и Пламена, Емануил и Никол.

Петранка Новосад е работила като учителка в Павликени в училище „Бачо Киро” и в Техникум по механизация на селското стопанство, четири години в Месокомбинат „Родопа” гр. Велико Търново, в Планов отдел, четири години в Окръжен съвет отдел „Просвета” като отговорен счетоводител „Лагери”. Амбицира се да се преквалифицира и завършва задочно Икономика. През 1975 година започва работа в РПК гр.Велико Търново, където работи 18 години. До деня, в който заедно с Йосиф полагат основите на фирма „Чех”.

През 2012 година предава поста си на икономически директор на внука си Пламен, за да се отдаде изцяло на любимото си хоби – рисуване и писане на книги.

От 2000 година до момента е представила картините си в 22 самостоятелни изложби в Дряново, Велико Търново, Левски, Плевен, Горна Оряховица, Килифарево и Павликени, в три пленера по дървопластика и живопис и в десетки съвместни изложби с други художници от Павликени, Левски и Горна Оряховица. Написала е роман в три тома „Сага за Чеха”, книгата „Интрига”- разкази, краеведската книга „Павликени, градът в който сме родени” , „Окото на дявола”-разкази, „Откраднато спокойствие”-разкази, преиздала е книгата на великия футболист Кирил Ракаров „С червената франелка”. Издала е и стихосбирките „Всеки има своята звезда”, „Не засявам почва, а жарава”, „Маршрутите на времето”, Капчици роса”, „Не си отивай”, „Зазоряване” и „Палитра”.

През целия си житейски път търси истината в своята звезда. Пепа не e просто и само отдадена на изкуството и на семейството си човек, тя е мерило за изисканост и благородство не само в професионалния си, но и в личния си живот. Рамо до рамо със Йосиф отгледаха и дадоха образование на децата си, създадоха Фабриката за колбаси и Мандра „Чех” с много труд и безсънни нощи.

През 2006 година Петранка Новосад е номинирана за бизнес дама на 2005 година за България, а през 2015 г удостоена за почетен гражданин на град Павликени. Член е на международния клуб на жените „Зонта”. За благотворителната си дейност многократно е получавала грамоти от Община Дряново, Община Велико Търново, Регионалния исторически музей във Велико Търново и Община Павликени.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица