Свържи се с нас

Култура

Денят на самодееца събра поколения сърца, туптящи в един ритъм!

Published

on

Денят на самодееца и любителското художествено творчество – 1 март, събра поколения танцьори, музиканти, певци, театрали, фотографи, творци на изкуството и читалищни деятели – сърца, туптящи в един ритъм. Срещата възобнови една отдавнашна забравена традиция по идея на колектива на Народно читалище „Развитие-1870”.

Празникът, в чест на хората, които безкористно и всеотдайно се посвещават на каузата за запазване на родните традиции, култура и дух, е уникален, типично български и горда емблема на храма на българщината в Севлиево.

Тъй както уникално е читалището като институция, която още от създаването си, е духовно огнище с мисия за съхраняване и развитие на традиционните ценности на нацията.

И вече 153 години читалище „Развитие” е символ и пътеводител – искрата, която запалва любов към културата и знанието. То е туптящото сърце и душата на общността, люлката на първите творчески самодейни колективи и новите културни ценности.

Храм на таланта и всеки вид изкуство, създавано и разпространявано от самодейците, призвани да възраждат, пазят и предават родните традиции, корени, паметта и духа български, показвайки най-красивото лице на родолюбието. Празничната вечер откри с поздравление председателят на читалището Данаил Лалев.

„Преклонение пред вашия труд, всеотдайност и сърцатост, самодейци! Щастлив съм, че успяваме да запазим тази традиция за среща на поколенията. Честит празник на таланта, на любовта към творчеството! Бъдете здрави! Желая Ви успехи и творческо дълголетие! Пазете българския дух! Нека пребъде читалището – нашата най-българска светиня и пътеводител!”, нарече той и вдигна наздравица.

Изви се кръшно традиционно Севлиевско хоро, краката затропаха игриво, а ръцете запляскаха в ритъма на музиката. Заредиха се надигравания, надпявания, разкази и спомени за лудите млади години, наздравици и веселие от сърце и душа.

С емблематичната патриотична песен „Моя страна, моя България” в изпълнение на талантливия театрал Денислав Богданов, хванати в кръг – символ на единство и безкрайност, самодейците посрещнаха 3 март – Националния празник на България. И показаха, че няма млади, няма стари, живи са традициите и днес. И не е случайно – един път заразен с искрицата на самодейността, оставаш в неин плен до края на дните си…

Автор: Десислава Димитрова, секретар на НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево
Снимки – Минчо Тодоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Четири златни медала спечелиха пианистите от МК „Весела“

Published

on

Това е щастливата новина за четирите млади музикални таланта от Габрово и техния преподавател по пиано Весела Пенева. През изминалите два почивни дни, пианистките Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./ и Ай Хасегава /14 год./ представиха отлично своите музикални програми като участници в 10-я Международен конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново.

Авторитетното жури, в състав проф. д-р Борислава Танева, проф. д-р Александър Василенко и проф. д-р Томислав Байнов, оцени изпълненията на четирите момичета от Музикален клуб „Весела” между 90 и 100 точки.

Благодарение на постигнатия висок бал, младите пианистки се окичиха със златни медали, спечелвайки Първи места в своите възрастови групи. Радостно е, че на своите дебютни конкурсни изяви Кристина Стефанова и Мира Русинова заявяват смело своите музикални способности и се присъединяват към успехите на вече доказалите се Невин Халил и Ай Хасегава.

В деня преди конкурса, на тържествената церемония, организирана от Община Габрово, сред най-успешните деца, вписани в книгата „Дарования и постижения”, бяха и 8 млади таланта от Музикален клуб „Весела”, с призови места в международни музикални състезания.

Невин Халил /7 год./, Кристина Стефанова, /9 год./, Мира Русинова /13 год./, Ай Хасегава, Лорен Николова /10 г/ Делиа Георгиева /11 г/ Полина Флориду /15 г/ и Адриана Кънева /16 г/ получиха своите удостоверения, както и личните поздравления на кмета на Габрово Таня Христова.

Зареди още

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица