Свържи се с нас

Икономика

Калин Маринов: С 200 млн. лв бизнесът може да изгради собствени ВЕИ системи

Published

on

„До 15 май 2023 г. българските компании ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ от 75 000 лв до 1 млн. лева за изграждане на собствени ВЕИ инсталации, в комбинация с батерии за съхранение на енергия“. Това обясни заместник-директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Калин Маринов в предаване в местния радиоефир.

Процедурата „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергията в предприятията“ беше отворена в средата на февруари от Министерството на иновациите и растежа. Тя е част от Националния план за възстановяване и устойчивост, като бюджетът ѝ е 200 млн лв.

Заместник-директорът на ГД ЕФК подчерта, че кандидатстването по мярката е изцяло електронно в системата ИСУН 2020 (https://bit.ly/3xlmh1t). Предприятията ще трябва да изготвят идеен или технически проект съвместно с лицензиран проектант. В документите трябва да се посочат още потребностите на производствата от електроенергия, както и къде ще бъдат изградени новите ВЕИ системи. Имотите и сградите, за които са предвидени инсталациите, трябва да са изцяло собственост на съответните фирми.

„Те ще могат да изграждат мощности до два пъти над присъединения капацитет, но не повече от 1 MW. Токът, който ще произвеждат, ще е единствено за собствено потребление. С мярката отиваме една идея по-напред и сме дали възможност на дружествата да съхраняват излишъка и да го разпределят за часовете с по-малко слънчева светлина“, каза още Калин Маринов.

Той посочи, че обхватът на процедурата е разширен и се очаква сериозен интерес. Могат да се възползват микро, малки и средни предприятия, както и дружества с до 3000 служители.

Допустими за финансиране са почти всички сектори, включително „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети“, „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, по-голямата част от „Преработваща промишленост“ и др.

Фирмите трябва да са регистрирани преди края на 2019 г. Съфинансирането ще бъде до 50%, като най-голям процент е предвиден за малките и средните дружества. С до 15% по-малко безвъзмездни средства ще получат част от компаниите от Югозападния регион, тъй като той е най-добре развит икономически, обясни Маринов.

Припомняме, че това е трета отворена мярка за бизнеса от Програмата за икономическа трансформация по ПВУ. Първите две, за Технологична модернизация на фирмите и за ИКТ решения и киберсигурност, приключиха с огромен интерес от страна на предприятията с над 10 200 кандидати.

На 30.12.2022 г. МИР публикува първите 953 одобрени проектни предложения на фирми в България по НПВУ, които ще получат близо 260 млн. лв. за технологичната си модернизация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси работник

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица