Свържи се с нас

Икономика

Калин Маринов: С 200 млн. лв бизнесът може да изгради собствени ВЕИ системи

Published

on

„До 15 май 2023 г. българските компании ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ от 75 000 лв до 1 млн. лева за изграждане на собствени ВЕИ инсталации, в комбинация с батерии за съхранение на енергия“. Това обясни заместник-директорът на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Калин Маринов в предаване в местния радиоефир.

Процедурата „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергията в предприятията“ беше отворена в средата на февруари от Министерството на иновациите и растежа. Тя е част от Националния план за възстановяване и устойчивост, като бюджетът ѝ е 200 млн лв.

Заместник-директорът на ГД ЕФК подчерта, че кандидатстването по мярката е изцяло електронно в системата ИСУН 2020 (https://bit.ly/3xlmh1t). Предприятията ще трябва да изготвят идеен или технически проект съвместно с лицензиран проектант. В документите трябва да се посочат още потребностите на производствата от електроенергия, както и къде ще бъдат изградени новите ВЕИ системи. Имотите и сградите, за които са предвидени инсталациите, трябва да са изцяло собственост на съответните фирми.

„Те ще могат да изграждат мощности до два пъти над присъединения капацитет, но не повече от 1 MW. Токът, който ще произвеждат, ще е единствено за собствено потребление. С мярката отиваме една идея по-напред и сме дали възможност на дружествата да съхраняват излишъка и да го разпределят за часовете с по-малко слънчева светлина“, каза още Калин Маринов.

Той посочи, че обхватът на процедурата е разширен и се очаква сериозен интерес. Могат да се възползват микро, малки и средни предприятия, както и дружества с до 3000 служители.

Допустими за финансиране са почти всички сектори, включително „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети“, „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, по-голямата част от „Преработваща промишленост“ и др.

Фирмите трябва да са регистрирани преди края на 2019 г. Съфинансирането ще бъде до 50%, като най-голям процент е предвиден за малките и средните дружества. С до 15% по-малко безвъзмездни средства ще получат част от компаниите от Югозападния регион, тъй като той е най-добре развит икономически, обясни Маринов.

Припомняме, че това е трета отворена мярка за бизнеса от Програмата за икономическа трансформация по ПВУ. Първите две, за Технологична модернизация на фирмите и за ИКТ решения и киберсигурност, приключиха с огромен интерес от страна на предприятията с над 10 200 кандидати.

На 30.12.2022 г. МИР публикува първите 953 одобрени проектни предложения на фирми в България по НПВУ, които ще получат близо 260 млн. лв. за технологичната си модернизация.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

„Подемкран“ АД търси работници

Published

on

Фирма Подемкран АД, – утвърден лидер в производството на кранови компоненти, търси за своето производствено предприятие следните длъжности:

 1. Борвергист
 2. Фрезист
 3. Монтажник
 4. Оператори на ЦПУ машини
 5. Стругар универсален струг
 6. Сервизен техник
 7. Механик
 8. Складов работник ел. табла
 9. Заварчик

При интерес, моля изпратете вашата автобиография на имейл: office@podem.bg или на място в Дружеството.

За допълнителна информация тел: +359 888 866 032.

Зареди още

Икономика

„Профикс“ търси монтажник / градинар на поливни системи

Published

on

Фирма „Профикс“ ЕООД търси да назначи монтажник/градинар за изграждане на нови и поддържане на съществуващи поливни системи в Габрово. Работата е свързана и с пътуване до обекти в други населени места в региона.

Основни задължения:

 • Познаване на различните фитинги, предназначението и начините им за монтиране и експлоатация
 • Полагане на PE/PPR тръби
 • Монтиране на разпръсквачи, дюзи, водни помпи, разширителни съдове и други, свързани с работата части и стоки.

Основни изисквания към кандидатите:

 • Добри технически познания
 • Амбиция за развитие и проактивност
 • Професионален опит в сферата не е задължителен, но се счита за предимство.
  * При липсата на опит в областта „Профикс“ ЕООД осигурява обучение в реална работна среда и специализирани обучителни курсове.
 • Шофьорска книжка, кат. В се счита за предимство.

„Профикс“ предлага:

 • Работа в млад и амбициозен екип от професионалисти
 • Сигурно, редовно и мотивиращо възнаграждение
 • Възможност за професионално израстване
 • Системни бонуси
 • Осигуровки

Ако имате интерес към обявеното работно място, можете да се свържете с „Профикс“ ЕООД“ на телефон: +359 878 368 777 – Ивайло Стефанов, за да ви бъде насрочено интервю.

Зареди още

Икономика

Започни работа в „Арсенал“ АД – Казанлък

Published

on

Започни работа
в „Арсенал“ АД – Казанлък

 • Средна работна заплата над 2 000 лева, допълнителни стимули, социални придобивки;
 • От 1 април 2023 г. средната работна заплата в Завод 3 и Завод 4 на дружеството става 2 250-2300 лева. За всички новопостъпили в тези заводи се въвеждат допълнителни финансови стимули. Изплащат се средства за наем на квартира за назначени от други области на страната.

Позициите, за които „Арсенал“ АД търси работници и специалисти,
са публикувани на фирмения сайт: www.arsenal-bg.com/jobs
Тел.: 0882987799; 0882987754; 0431/57747

За социалните придобивки и финансовите стимули четете на: www.zakazanlak.bg

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица