Свържи се с нас

Крими

МВР-Габрово е първенец в страната по разкрити престъпления за наркотици

Published

on

Директорът на Областната дирекция МВР-Габрово старши комисар Цветомир Цонков извърши годишен анализ на дейността на структурите в областната дирекцията. Отчетът бе представен вчера, 27 февруари, пред министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместниците му – Венцислав Катинов и Моника Димитрова-Бийчър. Присъстваха областният управител Кристина Сидерова, административните ръководители на Окръжна и Районна прокуратура, кметовете на четирите общини в областта.

При престъпленията, свързани с наркотични вещества, намалението е с 8,33% – 99 за 2022 г срещу 108 за 2021 г. С наркотици са били задържани 131 лица. Процентът на разкриваемост при този вид престъпления е 95,96 и е най – висок за страната. Иззети са били 253,34 гр амфетамин, 328,32 гр метамфетамин, 61081,5 гр марихуана, 446 растения марихуана с 58,488 кг листна маса, 1,17 гр екстази и 2 гр хероин, 75 литра и 6 кг прекурсори. От всички задържани лица, 18 са жени, а 19 са непълнолетни.

Министър Демерджиев акцентира върху основните усилия на МВР, насочени към обезпечаването на честни парламентарни избори, опазването на обществения ред, сигурността и спокойствието на гражданите. Вътрешният министър акцентира и върху една от основните мисии на служителите – работа, насочена в помощ на хората и тяхната сигурност.

Регистрираните през миналата година криминални престъпления са 981, а 1 076 е бил техният броя през сравнителния период. Установени са били извършителите на 744 от регистрираните през периода престъпления, през сравнителния период са били 717.

През 2022 г са били извършени 2 убийства и 1 опит. Работата по едното убийство продължава.

Развратните действия са 4 /7/ като всички са били разкрити. Нанесените телесни повреди са 26 /40/, като на 18 от тях са били установени извършителите.

При кражбите увеличението е с 11,88%. При домовите кражби увеличението е с 34,48%, а на селскостопанска продукция с 40,00%.

Значително намаление има при кражбите от магазини и при тези от офиси и на кражби на вещи и части от МПС – с 31.58%

През 2022 г. на територията на Габровска област са регистрирани 6 грабежа, като през 2021 г. те са били 5, увеличението е с 20,00%. Установени са били извършителите на 5 престъпления от този вид.

Намаление с 38,89% има при извършените измами на територията на областта. Регистрирани са 11, а през 2021 г броят им е бил 18. На 8 случаи от регистрираните през годината са установени лицата, въвели в заблуждение потърпевшите. Разкрити са и още 2 измами, регистрирани в предишен период.

Извършените палежи са 12 с процент на разкриваемост от 33,33%, толкова са били палежите и в сравнителния период. Престъпленията по транспорта са 219 /233/. С 22,73% е намалението при посегателствата спрямо МПС /17 броя за 2022 г, срещу 22 за 2021 г/., намаление с 27,87% има при други действия спрямо МПС – 44 /61/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Изборна търговия: Арести при спецакция на полицията в региона!

Published

on

На 27 март, на територията на област Габрово се проведе специализирана полицейска операция против престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътна безопасност.

В акцията участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, Българска агенция по безопасност на храните, НАП Габрово.

В хода на планираните мероприятия са били проверени общо 450 граждани, 381 автомобила, 27 лица с криминални прояви, 20 сборища на криминално проявени лица, 10 заложни къщи, 24 търговски обекта, 13 питейни заведения, 22 пункта за изкупуване на черни и цветни метали и 9 автоморги.

Съставени са били 98 акта за установяване на административни нарушения. Регистрираните по време на операция престъпления са 12, като образуваните досъдебни производства са 6. Три са задържаните лица.

Операцията е проведена по заповед на главния секретар на МВР, във връзка с разпореждането на министъра на вътрешните работи за активни действия по един от основните приоритети на МВР – повишаване на сигурността в населените места и по-ефективно противодействие на престъпността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за тежката катастрофа на бул.“Хемус“

Published

on

Под ръководството на Окръжната прокуратура в Габрово се води разследване за пътнотранспортното произшествие, възникнало в резултат на удар на лек автомобил в крайпътно дърво, при което в петък вечер настъпи смъртта на 19-годишен водач.

Досъдебното производство е започнало оглед на местопроизшествието и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. „в“ във вр. с чл.342 ал.1 от НК за това, че около 20.30 часа на бул. „Хемус“ в Габрово, при управление на лек автомобил „БМВ“, са нарушени правилата за движение по пътищата и предизвикано пътнотранспортно произшествие.

При него автомобилът се удари в крайпътно дърво, в резултат на което водачът на автомобила почина на място.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областната дирекция на МВР – Габрово. Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

По непотвърдена информация от източници на „Габрово Нюз“, километражът на „БМВ“-то е блокирал при скорост от около 130 км/ч, която е близо 3 пъти по-висока от разрешената в участъка и градски условия. Според опитни шофьори, неразумно високата скорост, в комбинация с особеностите на пътя, са довели до трагедията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Над 93 % осъдителни присъди и санкционни решения по дела в съда

Published

on

Прокуратурите от Габровски съдебен район отчетоха дейността си за 2022 година. На събранието, ръководено от окръжния прокурор Тихомир Петков, присъстваха Зорница Таскова – прокурор в отдел „Съдебен“ при Върховна касационна прокуратура, Йорданка Чанкова – прокурор в отдел „Административен“ при Върховна касационна прокуратура, Таня Недкова – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново, Антоанета Чакърова – прокурор в Апелативна прокуратура – В. Търново, административните ръководители на Окръжен съд – Габрово и Административен съд – Габрово, ръководителите на местните структури на МВР, ДАНС, С“БОП“, главният разследващ полицай, прокурорите и следователите от съдебния район.

Анализирани бяха резултатите от дейността на функциониращите две прокуратури на територията на съдебния район: Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово с териториалните ѝ отделения в Севлиево, Трявна и Дряново.

През 2022 г. прокуратурите от съдебния район са наблюдавали общо 2 721 досъдебни производства, от тях 64 % са били образувани през годината, което е положителен показател за срочността на разследването.

Приключени са били 1 189 досъдебни производства, всички в законовите срокове. Продължава да е висок делът на  досъдебните производства, разследвани и решени до 8 месеца, които са близо 72 % от общия брой на прекратените и внесени в съда досъдебни производства.

От провежданите досъдебни производства най-голяма част касаят престъпления по Глава V от НК „Престъпления против собствеността“ – 48 %, като от тях най-голям дял заемат кражбите – 81 % , и престъпленията по Глава XI от НК „Общоопасни престъпления“ – 41 %, сред които близо 25 % са деянията, свързани с наркотични вещества. Констатира се увеличение в броя на престъпленията против собствеността със 7,44 %, намаление в броя на престъпленията против личността и на общоопасните престъпления с около 8 %.

Налице е намаление с 40 % на престъпленията по транспорта с причинена смърт, извършени по непредпазливост и тревожно увеличение с 300 % на деянията по транспорта с причинени телесни увреждания по непредпазливост.

В резултат на екипната работа и взаимодействието на наблюдаващите прокурори и разследващите органи са отчетените най-високи резултати на средния процент разкриваемост сред прокуратурите от района на Апелативна прокуратура – В. Търново и най-висок за ОД МВР – Габрово сред дирекциите в страната.

През 2022 г е отчетен невисок брой на постановените оправдателни присъди и върнати от съда дела по внесените в съда прокурорски актове. Всички те са били обект на анализ с цел избягване на пропуски.

През отчетния период не са постановени оправдателни присъди по дела със значим обществен интерес. Съдилищата в Габровски съдебен район са постановили общо 408 осъдителни и санкционни решения. Отчетен е висок относителен дял /93.36%/ на влезлите в сила осъдителни и санкционни съдебни актове спрямо решените през 2022 г. дела, образувани по внесени прокурорски актове в съда.

Прокурор Таскова и прокурор Чанкова, както и апелативният прокурор г- жа Недкова отчетоха добрите резултати от дейността на прокуратурите в Габровски съдебен район през 2022 г. и им пожелаха да ги запазят и през 2023 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица