Свържи се с нас

Новини

Съветниците не дадоха съгласие да се сушат твърди горива в ТЕЦ-а

Published

on

Местният парламент подкрепи изразеното от кмета на Габрово отрицателно становище относно Инвестиционно предложение от „Грийн газ“ ЕООД за „Изграждане на инсталация за сушене на твърди горива на територията на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

В становището са посочени редица неясноти по отношение на съществени технически параметри от предложението, които са от изключителна важност и касаят прогнозни годишни количества на входящ/изходящ материал, времето през което ще се извършва сушенето (целогодишно или в отоплителния сезон), потребителите на изсушеният продукт, типът на транспортните ленти и др.

Не са посочени изчерпателно горивата, които ще бъдат сушени, поради което не става ясно дали се имат предвид само въглищата от Маришкия басейн, които са с високо пепелно съдържание – 45% и висока влажност 60%, и дали няма да се използват и други, като например, „модифицирани горива, получени от отпадъци (RDF) или твърди горива с друг произход.

В инвестиционното предложение не са посочени мерки за входящ контрол, гарантиращи, че в предвидената за изграждане инсталация няма да се извършва третиране (сушене) на отпадъци по смисъла на Закона за управление на отпадъците, включително с последващо изгаряне в горивната инсталация на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

В становището на кмета се съдържат още редица основателни съображения за наличието на риск от отрицателно въздействие върху хората и тяхното здраве, независимо че в Инвестиционното предложение е посочено, че се очаква „незначителна промяна на очакваните концентрации на замърсители в приземния слой на атмосферата“.

В допълнение, според Общинния съвет, всяко Инвестиционно намерение следва да бъде съобразено с местните стратегически документи и поетите ангажименти за опазване на околната среда и съхраняване на човешкото здраве.

Габрово е член на Конвента на кметовете от 2013 г. ( с Решение № 129/25.07.2013 г. на Общински Съвет – Габрово) и е един от 100-те града, включени в мисията на Европейската комисия за постигане на климатична неутралност до 2030 г. Кандидатурата на Габрово за участие в Мисията на 100-те климатично неутрални и умни градове е подкрепена от Общински съвет – Габрово (с Решение №5 от 27.01.2022 г.). С участието си в Мисията, Габрово се ангажира да ограничи емисиите парникови газове чрез трансформация във всички сектори и повишена информираност на гражданите за климатичните промени и адаптацията към тях.

През 2022 г. е приет План за действие за устойчива енергия и климат на община Габрово до 2030 г. (с Решение № 16/24.02.2022 г. на Общински съвет – Габрово). В плана са представени мерки за смекчаване и адаптация към климатичните промени, и намаляване на емисиите на парникови газове с 40 % до 2030 г., спрямо нивата от 2008 г.Една от основните мерки е ограничаване на употребата на високоемисионни твърди горива.

През 2022 г. е приет и План за интегрирано развитие на Община Габрово 2021 – 2027г. ( с Решение № 96/30.06.2022 г. на Общински Съвет – Габрово). Той определя няколко приоритета за развитие на територията, първият от които е „Околна среда, климат и енергия, устойчиво развитие“. Към този приоритет в документа са заложени няколко ключови за опазване на околната среда мерки, сред които „Стимулиране използването на отопление, което не е базирано на твърди горива, увеличено използване на възобновяеми енергийни източници“. Във връзка със всички изложени съображения и в защита на обществения интерес, със свое решение Общински съвет Габрово се подкрепи изразеното отрицателно становище по Инвестиционно предложение от „ГРИЙН ГАЗ“ ЕООД и задължи председателя на местния парламент да изпрати това решение на РИОСВ – Велико Търново, за предприемане на действия по компетентност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица