Свържи се с нас

Култура

Още десет дни, за да отличите своето „Събитие в областта на културата”

Published

on

Първите номинации за конкурса „Събитие на годината в областта на културата – Габрово” – 2022 вече пристигнаха на електронната поща на читалище „Будителите 2017” или във Фейсбук.

Няколко предложения постъпиха за концерта на Детския фолклорен ансамбъл „Габровче”, посветен на юбилея на неговия рководител Лъчезар Захариев. Още един концерт, този, с който Народно читалище „Габрово 2002” отбеляза своята 20-годишнина, също е грабнал сърцата на габровци и той е една от първите номинации.

Постъпи предложение за отличаване инициативата на Община Габрово и „Студио Комплект“, София –„10 дни култура в Шести участък“. А приносът на Драматичен театър „Рачо Стоянов” към културната палитра на града е отбелязан с предложение „три в едно” – наградата да отде в трупата на театъра за реализацията на Международния фестивал на монодрамата „Соло Акт“ 2022, 2-7 април; „Театър в парка“, 3-12 юли и Коледен театрален фестивал, 6-11 декември.

Заслужено е номинирана Външната експозиция на Националния музей на образованието „200 години от рождението на д-р Никола Василиади – благодетел на техническото образование в Габрово”, както и първият в Габрово Фестивал на светлината, реализиран от НЧ”Будителите”.

Отбелязан е и приносът на НЧ „Зора 1872” в кв. Новата Махала за издаването на втората книга с автор Колю Янков „Гергьовденско увеселение в махала „Шести участък”. Не е подминато и още едно явление на литературния небосклон на Габрово и това е Откъслечният роман/с/ на Велизар Велчев „Краят на книгата”.

Може би все още в списъка отсъства Вашето събитие? Обърнете се към спомените си, разровете се в емоциите и попитайте сърцето си, и направете своето предложение до 19 февруари.

Припомняме, че възможностите за гласуване са чрез – мейла buditelite@mail.bg или buditelite2017@abv.bgq – във Фейсбук на страниците на Народно Читалище „Будителите 2017“ и „Клуб на будителите“ Габрово. – На входа на сградата на читалището на ул. „Николай Палаузов” № 3 /бившето Помощно училище/ – откъм Соколови къщи ще бъде поставена кутия за тези от вас, които НЕ предпочитат онлайн гласуването.

Предложения за събития могат да правят авторите, участниците, зрителите, организаторите или спонсорите на събитията от изминалата 2022 година. За събитие на годината ще гласуваме в периода 20.02 до 20.03.2023 г.

Номинацията, събрала най-много от гласовете на журито и публиката, ще бъде отличена като събитие на Габрово в областта на културата за 2022-ра година. Наградата ще бъде връчена на церемония в края на м. март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица