Свържи се с нас

Новини

Социалният проект „ЗАвръщането“ бе представен в Габрово (Галерия)

Published

on

Първото събитие, в рамките на областната кампания “ЗАвръщането“ се проведе, снощи в Габрово. Кампанията „ЗАвръщането“ е социален проект. Основната ѝ цел е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област – обезлюдяването в следствие на демографската криза и отрицателния механичен прираст.

Това ще се осъществи чрез поредица от дейности, които да ангажират широката общественост и институциите. Предвидено е още изготвянето на онлайн наръчник, който ще бъде публикуван на страницата на Областна администрация- Габрово. В него ще бъде поместена полезна информация за желаещите да се установят в населените места на територията на областта, бе съобщено по време на събитието.

Областният управител Кристина Сидорова поясни, че идеята на кампанията е да се представи регионът ни като прекрасно място за живот, за сбъдване на мечти, където си заслужава да съградиш дом.

„Това показват с разказите си Боряна Димитрова, Мария Кръстева и Искра Хотнишка. Те споделят защо са решили да се заселят в област Габрово, както и за трудностите, които са срещнали при преместването си. Това е причината и да съберем представители на различните институции, които да спомогнат за улесняване на процесите по преместване и адаптация“, каза в приветствието си областният управител.

В продължение на час и половина гостите се запознаха с историите на трите млади дами, избрали област Габрово за свой дом. Боряна Димитрова определи себе си като “новотревненка“. Тя сподели, че живее в Трявна вече 1 година със съпруга и двете им деца. Няма корени в града, но я привлича спокойствието на малкото населено място. Занимава се с маркетинг и предприемачесто, а преди да се премести в габровска област повече от 10 години е живяла в чужбина – Дания и Чехия.

„Трявна е малък град, но има богат културен живот. Образованието също е добро и предлага достатъчно възможности на децата. Не сме живели никога преди в Трявна, но ни привлече“, разказа Боряна и допълни, че в административно отношение не са срещнали никакви трудности при преместването си.

Мария Кръстева живее в Плачковци, откъде е съпругът ѝ. Тя е родом от Плевен, а близо 15 години е живяла в София. По-късно заминава за САЩ, но носталгията по близките я завръща в България и заживява със семейството си в Плачковци.

„Идеята детето ни да излиза навън на въздух, да имаме досег с природата ни допадна, а дистанционната работа направи по-лесно преместването ни. Едно от най-големите предимства на живота ни тук е сплотената общност, която може да се види само в малкия град“, допълни Мария.

Искра Хотнишка е габровка, по професия е логопед и психолог. Живее 3 години в Испания, а после още 12 в София. Преди три години заедно с мъжа до себе си и двете им дъщери решават да заживеят в севлиевското село Сенник.

„Започнах да се занимавам с градинарство, намерих си работа, дори отворих частна практика. Не съжалявам за избора си, не ни липсва животът в чужбина и в София. Вярвам, че човек може да намери реализация и всичко необходимо, за да сбъдне мечтите си, тук, в Габровско“, сподели Искра.

По време на събитието бяха отличени и 18 даровити деца от региона, взели участие в ученическия конкурс за текст и рисунка на тема “ЗАвръщането“. Те получиха грамоти и награди, които им бяха връчени от областния управител Кристина Сидорова и зам.-областния управител Андрей Николов.

Пред всички присъстващи прозвучаха и творби на утвърдени писатели от област Габрово, свързани с темите за дома и завръщането.

8-годишната Сияна Христова рецитира „Родна стряха“ на Ран Босилек, а актьорът и директор на Драматичен театър “Рачо Стоянов“ Петко Койчев представи „Завръща“ на Атанас Смирнов.

Койчев с усмивка на лицето сподели, че от този месец с гордост вече се нарича габровец, тъй като е закупил имот в покрайнините на Габрово, в село Съботковци. “От 12 години съм в Габрово, но съм пловдивчанин. Дойдох заради работата, а по-късно природата, чистият въздух, хората и общността, до които се докоснах в Габровско, ме накараха да остана“, разказа още актьорът.

Финал на вечерта постави изпълнението на талантливата народна певица Пресиана Христова. Екипът на Областна администрация- Габрово благодари на Музея на хумора и сатирата, РЕМО “Етър“, „Тетрадката“, Исторически музей- Дряново и Националния музей на образованието, които любезно ни предоставиха част от наградите за даровитите ученици, които се наредиха на призовите места в областния конкурс “ЗАвръщането“.

Признателност бе изказана и към „Сиентия Груп“, които подпомогнаха екипа на Областна администрация – Габрово при реализирането на събитието.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Три години затвор мъж, нападнал и ограбил непълнолетен на ул.“Радецка“

Published

on

Три години затвор за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив,  по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово. По повдигнатото обвинение мъж, с инициали А.И., бе признат за виновен, с влязъл в сила съдебен акт за това, че около 23.25 часа на 12 юли м.г. на ул.“Радецка“ в Габрово, при условията на опасен рецидив, отнел мъжка чантичка с намиращите се в нея банкноти и монети, на обща стойност 55 лева, от владението на непълнолетно момче, без негово съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, издърпвайки я от рамото и врата му.

Причинените от деянието имуществени вреди са били възстановени на пострадалия в хода на наказателното производство.          

За посоченото престъпление, квалифицирано по  чл. 199, ал. 1, т. 4, във вр. с чл. 198, ал. 1, във вр. с чл. 29 ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК, на А.И. бе наложено наказание в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален строг режим.         

По отношение на осъдения А.И. вече е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и съдебният акт е приведен в изпълнение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предстоящи информационни събития на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Във връзка с изпълнение на Административен договор № РД 50-78/22.03.2023 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ за изпълнение на „Проект за разработване на Стратегия за ВОМР за програмен период 2023-2027 г. за територията на Местна инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, Местна инициативна група „Дряново-Трявна-в сърцето на Балкана“ и Община Трявна кани всички заинтересовани лица на следните информационни събития, които ще се проведат през м. юни и м. юли 2023 год.:

 • 05.06.2023 г. – Информационна Конференция в гр. Трявна, зала „Дръзновение“, НЧ „Пенчо Славейков“, 11:00 ч.
 • 06.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Плачковци – Зала на Кметство Плачковци; 10:30 ч.
 • 13.06.2023 г. – Информационна среща/семинар в гр. Трявна – Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.
 • 04.07.2023 г. – Обучение на местни лидери и заинтересовани страни гр. Трявна -Ритуална зала на Община Трявна, 10:30 ч.

Информационни срещи ще бъдат проведени и в Дряново на 06.06.2023 год. и на 12.06.2023 год. от 10:30 ч. в Ритуалната зала на общината.

По време на събитията заинтересованите лица ще се запознаят със следното:

 • Прилагане на подхода „Водено от общността местно развитие“ (ВОМР) – Какво представлява и от кога се прилага
 • Как се отразява на местната общност и какви са ползите от прилагане на подхода;
 • От кого се прилага и на какъв принцип;
 • На какви условия да отговаря стратегията;
 • Допустимост и финансови параметри;
 • Изпълнение, чрез многофондово финансиране;
 • И други.

Допълнителна информация за проекта и за включване в събитията и обученията може да намерите на сайта на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ на адрес: www.mig-dryanovo-tryavna.eu.

В приложените документи ще откриете пълната програма и дневния ред на информационните събития в Трявна и Плачковци:

Програма 05.06.2023 Трявна

Програма 06.06.2023 Плачковци

Програма 13.06.2023 Трявна

Зареди още

Крими

Японец загина при катастрофа с мотор на околовръстното на Габрово

Published

on

Моторист загина при пътнотранспортно произшествие, станало вчера на околовръстния път на Габрово.

Трагичният инцидент е настъпил около 12.10 часа, в участъка между пътния възел в кв. Хаджицонев мост и тунела над квартал Велчевци.

Катастрофата се е случила между лек автомобил “Опел Корса“ и мотоциклет „БМВ“. В резултат на сблъсъка им пострадал водачът на мотоциклета – 63-годишен японски гражданин.

Веднага след настъпване на произшествието бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактури на двете ръце и левия крак, където за съжаление по-късно мъжът издъхнал.

Механизмът и причините за произшествието са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица