Свържи се с нас

Новини

Областната кампания „ЗАвръщането“ преминава към нов етап

Published

on

Кампанията „ЗАвръщането“ стартира по инициатива на областния управител Кристина Сидорова и заместник – областния управител Андрей Николов. Началото ѝ бе поставено в края на 2022 година с ученически конкурс за рисунка и текст под същото мото.

През 2023 година кампанията продължава със срещи с хора, избрали да съградят своя дом и да сбъдват мечтите си в областта, както и с различните институции, с които гражданите взаимодействат при преместване.

Предвидено е още изготвянето на онлайн наръчник, който ще бъде публикуван на страницата на Областна администрация- Габрово. В него ще бъде поместена полезна информация за желаещите да се установят в населените места на територията на областта.

Кампанията „ЗАвръщането“ е социален проект. Основната ѝ цел е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза и отрицателния механичен прираст. Това ще се осъществи чрез поредица от дейности, които да ангажират широката общественост и институциите.

В рамките на проекта ще бъдат представени вдъхновяващи истории на жители на областта, които след живот в чужбина или други части на страната са предпочели да заселят в някоя от четирите общини в Габровско.

Първата среща ще е на 8 февруари от 17.30 часа в ресторант „Сопрано“. Предвидени са разкази на различни хора с различни съдби, обединени от съзнателния избор да припознаят област Габрово за свой дом. В срещата ще участват и представители на институциите в областта.

Специални гости на събитието ще бъдат победителите от ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, които ще получат своите награди и грамоти. За всички класирани на първо място са предвидени едногодишни карти за посещение на два от знаковите музейни обекти в областта- Музея на хумора и сатирата и РЕМО „Етър“.

Общо 14 са отличените с призови места ученици. Четирима ще получат поощрителни награди. Част от многобройните рисунки,които участваха в творческата надпревара, ще бъдат представени в самостоятелна изложба, която показва красотата на област Габрово през детския поглед Организаторите на кампанията се стремят да разширяват обхвата ѝ, като в идните месеци ще бъде изготвен подробен наръчник, който да улесни новите жители на областта, като им предостави изчерпателна информация за различните структури в четирите общини и насоки за необходимите документи, които се изготвят при преместване.

Ще бъде включена и информация за културния живот в различните части на областта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица