Свържи се с нас

Новини

„Детското полицейско управление“ посрещна четвъртия си випуск

Published

on

Ученици от ОУ Христо Ботев“ – Севлиево са новите доброволци в националния проект „Детско полицейско управление“.

В началото на месец декември Катерина Иванова, инспектор в „Детска педагогическа стая“, официално даде старт на проекта. Националният проект се реализира от 2016 г. в цялата страна.

Целта му е ранна превенция на подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации.

Идеята е децата, забавлявайки се, да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си, да се справят в трудни ситуации с различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата.

В програмата през учебната 2022/2023 година са предвидени часове по безопасно поведение на пътя, курс по лична защита, оказване на първа долекарска помощ, социални умения, здраве, етика и право, събиране, изземане и изследване на следи.

Лектори ще бъдат служителите от „Пътна полиция“, „Охрана на обществения ред“, експерти от „Научно – техническата лаборатория“ и „Български червен кръст“. В края на миналата седмица полицейски инспектор Иван Иванов и полицай Виктория Иванова проведоха първото занятие в 4а клас в ОУ Христо Ботев“ гр. Севлиево.

Те запознаха малчуганите с дейността на полицията. Поясниха на децата как да разпознаят полицая, каква е униформата, отличителните знаци (шапка, светлоотразителна жилетка); част от помощните средства, които използват в ежедневната си работа (белезници, палка, каска, защитен шлем, бронежилетка, радиостанция).

Лекцията бе онагледена с презентация и помощни средства /палка, белезници, стоп-палка, жилетки/.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Фюриън Капитански стана шампион на България по ускорен шахмат

Published

on

8-годишният състезател на Шахматен клуб „Орловец 1997“ – Габрово Фюриън Капитански, с треньор международен майстор Йордан Иванов, стана шампион на България по ускорен шахмат, във възрастовата група до 8 години.

Фюриън не допусна нито една загуба. Той постигна 6 от 7 възможни точки – 5 победи и 2 ремита.

Така Фюриън Капитански се нареди първи във възрастовата група на 8-годишните сред 29 деца и заслужено грабна купата, златния медал и заслужи титлата шампион на България.

Още един състезател на ШК „Орловец 1997“ записа първо място. Това е 16-годишният Денислав Иванов спечели първо място и парична награда, във възрастовата група на 16-годишните в 18-тия Открит турнир по шахмат в Ловеч.

В битка с опитни шахматисти Денислав постигна 2 победи и три равенства, и с 3,5 точки се нареди първи сред 16-годишните и 34-ти от 66 шахматисти от всички възрасти.

Зареди още

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица