Свържи се с нас

Новини

Прерязаха лентата на обновената база 2 на ДГ „Дъга“ в село Яворец

Published

on

Обновената база 2 на ДГ „Дъга“ в с. Яворец“ отвори врати за своите малки посетители, съобщиха от Община Габрово. С официална церемония базата беше открита от заместник – кмета Невена Минева, директора на детската градина Красимира Колева и началника на РУО – Габрово Георги Маринов, в присъствието на областния и заместник – областния управител, председателя на Общински съвет – Габрово, заместник – кмета по архитектура и строителство, кмета на с. Яворец, директори и учители, представители на местната общност.

Обновяването на градината е по проект на Министерството на образованието и науката, на обща стойност 530 100 лева. Заместник – кметът по образование Невена Минева приветства гостите на церемонията и сподели, че изпълнената инвестиция е още един реализиран стремеж на Община Габрово да отговори на променените потребности на жителите на населените места извън града за отглеждане, възпитание, социализация и обучение на децата и осигуряване на достъп до предучилищно образование в по-голяма близост до местоживеенето на всички деца.

Тя благодари на представителите на МОН за финансирането и на Общински съвет – Габрово, който подкрепи целодневната организация на обучение и разкриването на две групи като така работа ще може да бъде осъществена съобразно възрастта на децата.

„Вярвам, че обновената база ще отговори на потребностите на много хора, които все повече търсят природосъобразна, балансирана и екологична среда за децата си. Убедена съм, че добрият пример ще зарази и много други. Пожелавам на добър час на учителите и нека децата тук се забавляват, да усвояват с лекота новите знания и умения и най – важното нека се учат на добро отношение един към друг и към природата около тях.“ – каза още Невена Минева.

„Вярвам, че много скоро ще можем да се похвалим с още една група и още деца, които да се радват на направената за тях инвестиция“ – подчерта директорът на ДГ „Дъга“.

Поздравления за направеното отправи и началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, а областният управител Кристина Сидорова сподели, че всички детски градини в малките населени места на областта трябва да изглеждат по този начин.

Водосвет за здраве беше отслужен от архиерейския наместник отец Руслан, а за да остане следа от този ден за поколенията – бяха засадени и две борчета, които да растат под грижите на децата и да се извисяват нависоко, както техните достижения.

Много подаръци и изненади получиха малчуганите в днешния празничен за тях ден, а те от своя страна поздравиха гостите с кратка програма. Дейностите, които са изпълнени са: реконструкция на сградата – покриване и водоотвеждане, железарски работи, подмяна на дограми, мазилки, топлоизолации и хидроизолации, бояджийски работи, полагане на подови настилки, облицовки, нови инсталации – ЕЛ, ВиК, ОВ, комунални връзки, обновяване на дворното пространство и две детски площадки.

Направена е доставка и монтаж на мебели и оборудване за двете групи и за помещенията на педагогическия и непедагогическия персонал: занимални, спални, коридори, кухненски блок, учителска стая, сервизни помещения, медицински кабинет и др.; осигуряване на дидактически материали, постелен инвентар и спортни пособия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица