Свържи се с нас

Новини

Прерязаха лентата на обновената база 2 на ДГ „Дъга“ в село Яворец

Published

on

Обновената база 2 на ДГ „Дъга“ в с. Яворец“ отвори врати за своите малки посетители, съобщиха от Община Габрово. С официална церемония базата беше открита от заместник – кмета Невена Минева, директора на детската градина Красимира Колева и началника на РУО – Габрово Георги Маринов, в присъствието на областния и заместник – областния управител, председателя на Общински съвет – Габрово, заместник – кмета по архитектура и строителство, кмета на с. Яворец, директори и учители, представители на местната общност.

Обновяването на градината е по проект на Министерството на образованието и науката, на обща стойност 530 100 лева. Заместник – кметът по образование Невена Минева приветства гостите на церемонията и сподели, че изпълнената инвестиция е още един реализиран стремеж на Община Габрово да отговори на променените потребности на жителите на населените места извън града за отглеждане, възпитание, социализация и обучение на децата и осигуряване на достъп до предучилищно образование в по-голяма близост до местоживеенето на всички деца.

Тя благодари на представителите на МОН за финансирането и на Общински съвет – Габрово, който подкрепи целодневната организация на обучение и разкриването на две групи като така работа ще може да бъде осъществена съобразно възрастта на децата.

„Вярвам, че обновената база ще отговори на потребностите на много хора, които все повече търсят природосъобразна, балансирана и екологична среда за децата си. Убедена съм, че добрият пример ще зарази и много други. Пожелавам на добър час на учителите и нека децата тук се забавляват, да усвояват с лекота новите знания и умения и най – важното нека се учат на добро отношение един към друг и към природата около тях.“ – каза още Невена Минева.

„Вярвам, че много скоро ще можем да се похвалим с още една група и още деца, които да се радват на направената за тях инвестиция“ – подчерта директорът на ДГ „Дъга“.

Поздравления за направеното отправи и началникът на РУО – Габрово Георги Маринов, а областният управител Кристина Сидорова сподели, че всички детски градини в малките населени места на областта трябва да изглеждат по този начин.

Водосвет за здраве беше отслужен от архиерейския наместник отец Руслан, а за да остане следа от този ден за поколенията – бяха засадени и две борчета, които да растат под грижите на децата и да се извисяват нависоко, както техните достижения.

Много подаръци и изненади получиха малчуганите в днешния празничен за тях ден, а те от своя страна поздравиха гостите с кратка програма. Дейностите, които са изпълнени са: реконструкция на сградата – покриване и водоотвеждане, железарски работи, подмяна на дограми, мазилки, топлоизолации и хидроизолации, бояджийски работи, полагане на подови настилки, облицовки, нови инсталации – ЕЛ, ВиК, ОВ, комунални връзки, обновяване на дворното пространство и две детски площадки.

Направена е доставка и монтаж на мебели и оборудване за двете групи и за помещенията на педагогическия и непедагогическия персонал: занимални, спални, коридори, кухненски блок, учителска стая, сервизни помещения, медицински кабинет и др.; осигуряване на дидактически материали, постелен инвентар и спортни пособия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Занималня за вашето дете SmartyЛЯТО 2024!

Published

on

Лято 2024 е почти тук и с него идва най-очакваната целодневна занималня SmartyЛЯТО. Програмата е предназначена за деца от 1 до 4 клас и ще стартира на 1-ви юли, като ще продължи до края на лятото. Заниманията ще се провеждат всеки ден от 08.00 до 17.00 часа.

Какво предлага SmartyЛЯТО за вашите деца?

📖 Четене и читателски дневник Децата ще имат възможността да четат задължителната литература и да попълват читателски дневник, развивайки своите четивни умения и любов към книгите.

📖 Бързо четене Интензивните занимания с курс „Бързо четене“ ще помогнат на децата да усъвършенстват уменията си за бързо и ефективно четене.

🧮 Ментална аритметика с Абакус Чрез запознаване с Абакус и основите на менталната аритметика, децата ще придобият ценни математически умения и ще развият концентрацията си.

💶 Финансова грамотност Децата ще се запознаят с основните финансови понятия и ще научат как да управляват семейния бюджет.

Развитие на когнитивни умения Заниманията ще са насочени към подобряване на концентрацията и паметта, както и към развитието на въображението, логиката и пространственото мислене.

Игри на открито Редовните игри на открито ще осигурят активност и забавление за децата през цялото лято.

Посещения и беседи в габровските музеи Организираме интересни посещения и беседи в габровските музеи, които ще обогатят знанията на децата за културата и историята.

Опция за обяд и следобедна закуска Осигуряваме опция за обяд и следобедна закуска, с внимание към здравословното хранене на вашите деца през деня.

Не пропускайте тази възможност!

Местата са ограничени, затова побързайте да запишете вашето дете за SmartyЛЯТОСвържете се с Детски образователен център SmartyKids – Габрово за повече информация и записване на телефон: 0897 970 400.

Осигурете на вашето дете едно незабравимо и образователно лято със SmartyЛЯТО!

Зареди още

Новини

Оскверниха паметника на Рачо Ковача в центъра на Габрово

Published

on

*Снимки: Радослав Първанов Фотография.

Паметникът на основателя на Габрово, който се намира в корито на река „Янтра“ в центъра на областния град, е осквернен от неизвестни към този момент лица. За извършеното посегателство информира Радослав Първанов, кореспондент на БТА.

Върху главата на паметника на Рачо Ковача има поставени бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях се показва метална лъжица. Освен това в дясното ухо на статуята се вижда натъпкана угарка от цигара, а главата на бронзовата композиция е залята с неизвестна течност.

Пред БТА от Община Габрово заявиха, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на града, а предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача ще бъдат премахнати. От Областната дирекция на МВР – Габрово също посочват, че са информирани за деянието и тече проверка.

Паметникът на Рачо Ковача е уникален за България, тъй като е единственият паметник, построен в река. Той е издигнат върху скалата „Грамадата“ срещу моста „Игото“.

Рачо Ковача е основателят на Габрово, като според легендата от габъровото дърво над неговата работилница произлиза името на града.

Рачо Ковача, по произход от Боженци, се премества в Габрово, където първоначално подковава конете на керванджиите и ремонтира каруците им. С времето създава семейство и по неговия пример се преселват и други.

Паметникът на Рачо Ковача, изработен от бронз от скулптора Любомир Далчев, изобразява здрав мъж, държащ в едната си ръка ковашки чук, а в другата клещи, хванали парче метал върху наковалня.

По случай Деня на Габрово, паметникът бива преобличан в традиционна българска носия.

Габровци, прословути с Габровския карнавал на хумора, шеговито твърдят, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху канара в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника.

Зареди още

Новини

Градското по плуване в ПМГ – Габрово се превърна в незабравим празник

Published

on

На закрития плувен басейн на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово се проведе градско състезание по плуване, обединяващо състезатели от всички възрастови групи. Спортното съоръжение посрещна публиката и 45 участници, които заявиха желание да се състезават в различните дисциплини.

Мероприятието бе организирано и финансирано от КПППС „Синкевица“ – Габрово и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Откриването на състезанието беше извършено от представителя на ръководството на спортния клуб, г-н Теодор Марков.

Спортният празник премина при отлична организация, като състезателите бяха разпределени по пол и възраст в пет групи. За много от младите плувци това бе първото им състезание, което направи събитието още по-запомнящо се.

В група А (родени 2016 г. и след това) на 25 м свободен стил, при момичетата златният медал спечели Веселина Александрова, а сребърният София Недялкова. При момчетата, Самуил Петров се класира на първо място, следван от Калоян Донев и Михаил Андреев.

Група В (родени 2014 – 2015 г.) също се състезаваха на 25 м свободен стил. При момичетата, Мартина Ковачева спечели златото, Виктория Петкова среброто, а София Борисова бронза. При момчетата, златният медал бе спечелен от Александър Петков, сребърния от Кенет Петров и бронзовия от Самуил Чолаков.

На 50 м свободен стил се състезаваха участниците от група С (родени 2012 – 2013 г.). При момчетата победител стана Ивайло Пенчев, следван от Борис Джонжоров и Симеон Иванов. При момичетата, Тея Илиева завоюва златото, а Катерина Христова и Александра Петкова взеха съответно сребърния и бронзовия медал.

Група Е (родени 2009 г. и преди това) също се състезаваха на 50 м свободен стил. При мъжете, Александър Кунев спечели златният медал в остра конкуренция с Георги Пенчев, който взе сребърното отличие, а бронзът отиде при Христо Илиев. При жените, Кристи-Яна Тозева завоюва първото място.

В дисциплината 100 м свободен стил стартираха участниците от група D (родени 2010 – 2011 г.). При юношите, Момчил Баев се отличи със златен медал, Мартин Марков със сребърен, а Кристиян Кънев с бронзов. При девойките, Виктория Венелинова убедително спечели златото, а Анна Христова и Михаела Александрова разпределиха съответно сребърния и бронзовия медал.

Всички участници в състезанието получиха грамоти за своето участие, а медалистите бяха наградени с удоволствие от родителите на победителите. Събитието остави много положителни емоции и доказа, че спортът обединява и вдъхновява младите таланти в Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица