Свържи се с нас

Новини

Община Трявна отличи 32 млади художници от „Моята Вълшебна Коледа“

Published

on

Неминуемо, всяка година, Коледно-новогодишните празници се превръщат в още един приятен повод за изява на талантливите деца. Твърдението бе доказано и този път, с участието им в поредното издание на превърналия се вече в традиция коледен конкурс за най-красива рисунка и най-оригинална картичка на Община Трявна и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни „Моята Вълшебна Коледа“ 2022.

Надпреварата успя да събере близо 200 броя рисунки и картички, представящи творчеството на над 100 млади участници от детски и учебни заведения на територията на Община Трявна.

Отличени бяха 32 млади художници, които бяха наградени на официална церемония в Ритуалната зала на общинска администрация в навечерието на Рождество Христово. Авторските творби бяха разглеждани и оценявани от компетентно жури, с председател арх. Константин Брънеков, който подчерта, че изборът за първите места е бил изключително труден.

Награждаването бе уважено и от кмет на Община Трявна Силвия Кръстева, която заедно с общинския съветник отличи най-добрите сред най-добрите с предметни награди, осигурени от МКБППМН и грамоти, изработени от „PS-Print“.

Ето и пълният списък на всички наградени деца и ученици в коледния конкурс на Община Трявна и МКБППМН „Моята Вълшебна Коледа“ 2022:

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА  11 – 14 г.

РИСУНКА                                                      

ІІІ награда                                                          

ПЛАМЕНА ВИТКОВА

ІІ награда                                                           

ПАРАСКЕВА  ГАНЧЕВА

І награда                                                            

ЕКАТЕРИНА  МАРИНОВА

КАРТИЧКА

ІІІ награда                                                          

ВАСИЛ  ПОПОВ

ІІ награда                                                           

СТЕФАНИ  АНТОНОВА

І награда                                                            

ДЕЯН  БОРИСОВ

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА  7 – 10 год.

РИСУНКА           

Поощрителни

НИКОЛЕТА  ДРАГОМИРОВА

ІІІ награда                                                        

МАРИЕЛА  СТОЯНОВА

МОНИКА ЦАНЕВА

ІІ награда             

СИМОНА  ДИМИТРОВА

РАЯ  ВАСИЛЕВА                                             

І награда                                                            

ИВЕЛИНА ИВАНОВА

КАРТИЧКА 

Поощрителни   

АДРИАН  ВЕНИАМИНОВ 

ЛИНА  КЪНЧЕВА         

КРИСТИЯНА  ДЕМИРЕВА                      

ІІІ награда   

МИЛКО  СТАНЧЕВ

СИЛВИАНА ПОПОВА                                                   

ІІ награда 

РОУЗИ   ВАСИЛЕВА

ЦВЕТЕЛИНА  ЛЮБОМИРОВА                                                  

І награда   

НИКОЛЕТА  ДРАГОМИРОВА

РАЯ  ЖЕЛЯЗКОВА    

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА  „ПРЕДУЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА“

РИСУНКА                                                                                 

Поощрителни

ВИЛИСЛАВА  ДРАГАНОВСКА

МАКСИМ  БАТАКЛИЕВ

ІІІ награда       

ИВАН  ИВАНОВ

ХРИСИЯН  ЯНКОВ

КРИСТИЯН  ИВАНОВ

МАРТИН АЛЕКСИЕВ                                                

ІІ награда      

КРИСИЯ  КИРИЛОВА      

І награда                                                            

ИВЕЛИНА  ДРАГАНОВА                                                  

КАРТИЧКА

Две групови награди на :

  1. Детска градина „Светлина“
  2. Детска градина „Калина“                                                                      

НАГРАДА НА МКБППМН  –  ГЕОРГИ  ТОДОРОВ – 6 год. 

НАГРАДА ЗА НАЙ МЛАД УЧАСТНИК – ХРИСТИЯНА  МЕХМЕДОВА – 5 год.

Грамоти за участие получават и петима възпитаници от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Сотиря за участие в детския коледен конкурс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица