Свържи се с нас

Любопитно

От януари съм нов човек… или новогодишните обещания, имащи алтернатива

Published

on

Източник: Shutterstock

Кой не е започвал годината с обещания към себе си? И кой не ги е нарушавал още през януари? Специалистите подчертават, че най-лесният начин да се провалим в ограниченията, които си налагаме, е като сме твърде крайни. Един от начините да спрем или редуцираме навиците, с които искаме да се сбогуваме е да го направим плавно – първо да намерим алтернативите около нас и след това да продължим към крайната цел. Ето няколко идеи, с които да си помогнете по пътя към постигането на новогодишните си цели.

Край на захарта

Източник: unsplash.bg

Връзката със сладкото е връзка, която трудно се скъсва. Понякога имаме повод за празник, който отбелязваме с любим сладкиш, друг ден просто искаме да се наградим с шоколад за добре свършената работа, а има и моменти, в които искаме да стоплим душата си с чаша гореща сладка напитка. Да се разделим с навика да похапваме нещо захарно е изключително трудно. Хубавата новина е, че алтернативите на захарта, която слагаме във всички сладкиши, вече се продават в големите търговски вериги. Агаве, еритритол, стевия, кленов сироп, сироп от фурми са само някои от най-широко разпространените алтернативи на захарта, които могат да ви помогнат да скъсате с лошия навик и да поемете в по-малко вредна посока през новата година.

Край на алкохола

Източник: unsplash.bg

Опияняващите напитки са друга точка от листа ни с неща, на които често искаме да кажем „Чао!“. Но не успяваме така лесно. Специалистите съветват да не отвръщаме поглед категорично от любимите ни коктейли или вкусове, а да потърсим в широкото море на предлагане алтернативите, които да са по-малко вредни и все пак да задоволят вкусовете ни. Големите магазини за вино и други спиртни напитки вече имат отделени щандове с алтернативи без алкохол. На тях можете да откриете вино, шампанско, текила, бира, джин и други напитки без градус.

Край на цигарите

Един от вредните навици, с които трудно се сбогуваме, но винаги си обещаваме, че ще го оставим в миналото, е пушенето. Добрата новина за всички пълнолетни пушачи са бездимните алтернативи, които могат да бъдат открити на пазара. При тези устройства е елиминирано горенето и е заменено с технология за нагряване. Така се премахва цигареният дим. Отделя се аерозол, който не се пропива в дамаските на дома ни, дрехите и косата ни. Подарете си устройство за нагряване, например IQOS, което, макар и не без риск, е по-малко вредна алтернатива в сравнение с продължително пушене. Бранда може да откриете онлайн или физически на различни места в търговската верига, както и в специалните бранд бутици.

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Българската литература nakratko“ на Иво Сиромахов гостува в Габрово

Published

on

Как може един учител да задържи вниманието на учениците в час по литература? С упорство и изобретателност – като буквално играе произведенията и биографиите на авторите!

Заповядайте да видите как се случва това и да се посмеете на премиерата на „Българската литература NAKRATKO“, на 21 февруари от 19.00 часа в зала „Възраждане“ в Габрово.

Авторът на постановката Иво Сиромахов разказва за абсурдната ситуация в българското образование и нелепостите, с които се сблъскват ученици и учители. Режисьор на творбата е Златомир Молдовански, художник-сценограф Ивелина Минева, а музикалното оформление е дело на D-Trax.

Премиерата в Габрово се случва благодарение на Продуцентска къща „Ажур Пико“.

На сцената на зала „Възраждане“ публиката ще види в ролята на трима изтерзани, но усърдни учители, Мария Игнатова – за която това е дебют на театрална сцена, Ненчо Илчев и Антоан Петров.

Изправени пред предизвикателството да преподадат българската литература атрактивно и модерно, така че да бъде разбрана от съвременните ученици, те избират забавен подход. Всеотдайно разиграват конфликтите между Иван Вазов и Пенчо Славейков, Йовков и Елин Пелин, любовния триъгълник между Яворов, Лора и Мина и правят инсценировки на моменти от „Под игото“, „На браздата“, „По жицата“.

Постигат ли целта си? Заповядайте да разберете сами! Заповядайте да гледате премиерата, която ще разсмее всеки от сърце, улавяйки точно с горчива ирония моменти от битието на българското образование.

Билети за представлението Ви очакват във фото „Спринт“, на централната ул. „Радецка“ №24-26 в Габрово. За повече информация и резервации: тел. 0894 654 920 – Даниела Метева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Държавният архив показа как се е празнувал Трифон Зарезан

Published

on

Днес, 1 февруари, празнуваме Трифон Зарезан. Държавен архив – Габрово показа как се е отбелязвал празникът в миналото, публикувайки снимки и припомняйки ни какво повелява обичаят.

Традицията повелява жените да омесят пресен хляб, да сготвят кокошка, пълнена с ориз или булгур. Извършва се ритуална резитба на лозята, с която се поставя началото на земеделската година.

Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли.

Един от тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

Представените снимки са от отбелязването на празника в с. Бериево, Севлиевско, през 1966 г. и се съхраняват в Държавен архив – Габрово, фонд № 817 „Окръжен център за фотопропаганда и фотооблсужване – Габрово”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица