Свържи се с нас

Икономика

Синдикат „Защита“: Как с минимална заплата от 780 лв ще настигнем Европа?

Published

on

Започват всенародни празненства!

След дълги пазарлъци като на селски пазар между казионните синдикати, работодателски организации, служебно правителство и парламент, чудото се случи!

От 01.01.2023г. минималната работна заплата за страната става в размер на фамозните 780 лв.!

Разбира се, този невероятен успех бе извоюван след бурни протести на казионни синдикати, подкрепени от БСП и ПП. И въпреки неистовата съпротива от страна работодателските организации, че това драстично увеличение на минималната работна заплата за страната ще доведе до масови фалити на предприятия, вихреща се сива икономика, загуба на работни места. Нищо от това не се случва, защото през последните години непрекъснато се трупат свръхпечалби, безработицата е сведена до минимум. И напротив – увеличението на минималната работна заплата няма да доведе до нарастване на сивия сектор, а ще накара работодателите да осигуряват върху по-високо възнаграждение.

В продължение на няколко месеца цирка беше пълен. Казионни синдикати и профсъюзни партии настояваха за увеличение на минималната заплата на 850 лв. Точка на спора сложи служебното правителство, което без да се съобразява с никой определи минимална работна заплата от 780 лв.

Сега е момента да попитаме всички тези синдикалисти и политици, които щедро ни обещаваха европейски доходи как с минимална заплата от 780лв. ще настигнем Европа? Не трябваше ли да вземем пример от Румъния, с която вървим ръка за ръка, където макар и да е най-ниска в Европейския съюз минималната заплата е в размер на 1200 български лева.

Това е минимумът, който трябва да бъде отстояван в България в момента! И е крайно време да излезем да изразим исканията си на улицата!

Може би на фона на всичко случващо се най-трагикомично изглежда поведението на партиите на Нинова и на Промяната, които категорично настояваха за 850 лв. минимална работна заплата и сега изпаднаха в ужас, че това не се е случило. Явно, точно на тези другари трябва да им напомним, че до преди няколко месеца бяха на власт и вместо сега да изпадат в истерия трябваше още от 01.04.2022 г. да увеличат минималната работна заплата на 850 лв.

Не само че не я увеличиха, но изпуснаха спекулата да се развихри безконтролно, която доведе до невиждана от години инфлация, която доведе до обедняване на българина и намаляване на покупателната способност. Затова и паднаха от власт.

Тук искаме да припомним и на двете политически парти, защото явно паметта им е доста къса, че многократно с писма и проведени срещи и с тогавашния министър на труда и социалната политика Гьоков и с вицепремиера и министър на икономиката Нинова, още в м.януари 2022г. сме поискали минималната работна заплата за страната да бъде 850лв. Но те тогава категорично отказваха и ни препращаха към финансовия министър Василев. Интересно защо не направиха това увеличение от през пролетта, когато приеха бюджета за 2022г.?!

Именно с този си див популизъм отвратиха хората, паднаха от власт, и избирателната активност стигна жалките 30%.

Пак същите артисти – и в злополучната тристранка и в парламента допуснаха минималната пенсия в страна в размер на 467лв, да бъде по-ниска от приетия праг на бедност – 504лв.

Тези „герои“ само хвърлят прах в очите на хората, че уж правят нещо, но всъщност цените на стоки и услуги продължават спекулативно да растат, а българина все повече обеднява.

За сега остава да се радваме на тези 780 лв, които много трудно може да бъдат похарчени!

Все пак управляващите решиха великодушно да ни подхвърлят по някоя троха, за което трябва да им бъдем изключително признателни!

Поради тази причина трябва да започне всенародното веселие в чест на щедростта на управляващите, и накрая да люшнем едно Дунавско хоро, както го правеше Тато!

Време е да спрем да вярваме на тези лъжливи политици, да запретнем ръкави, да излезем и да заявим категорично исканията си на улицата, щом не ни чуват! Време е народа да изтрезнее от лъжите и празниците, защото нехайството към собственото ни настояще и бъдеще ще ни доведе само до пълна мизерия!

Както е казано – съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се!

Позиция на национален синдикат „Защита“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

ПТГ-Габрово участва в Международния панаир на виртуалните предприятия

Published

on

Учители и ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово участваха в десетия Международен панаир на виртуалните предприятия по покана на партнорското училище „Економска школа“ в Пирот, Сърбия.

Ученици от 10, 11 и 12 клас, специалност „Икономика и мениджмънт”, и старши учителите Петя Пълевска и Венцислав Станев, представиха училищната компания ”SCHOOL – ARTS” ООД.

На предоставения щанд на панаира се извършваха виртуални продажби на тениски с българска шевица, уроци по български народни танци.

Учениците и учителите от габровската гимназия имаха възможността да се запознаят с добрите практики на виртуалните предприятия, прилагани в сръбски професионални гимназии.

По време на заключителната част от панаира бяха връчени грамоти на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов” – Габрово и на всеки участник.

В свободното време бе организирана културна програма, включваща посещение на забележителности в Пирот.

Икономска школа и Млекарска школа от Пирот „върнаха“ визитата на габровската професионална гимназия, като посетиха Габрово по време на празника и емблематичния карнавал, в който участваха заедно с местните ученици и учители.

Зареди още

Икономика

Студенти от Габрово подкрепят устойчивостта на бизнеса чрез креативни решения

Published

on

На 25.04.2024 г. РИЦ „Амбициозно Габрово“ организира втора работна среща CRE8®, с участието на студенти от Технически университет – Габрово и ученици от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово и Национална Априловска гимназия, в рамките на европейски проект „Алианс на регионални иновационни екосистеми, базирани на интелигентни стратегии за устойчива специализация“ (https://aries4.eu).

Събитието се основава на шведския модел CRE8® Workshop, разработен от университета Карлстад, Швеция. Идеята е бизнесът да повиши своята интелигентност и устойчивост, като се възползва от творческия потенциал на младите хора.

В рамките на 3 часа учениците, разделени на 4 отбора на случаен принцип, трябваше да намерят решение на проблем, формулиран от компанията Sentestate Technologies, която разработва иновативни решения за мониторинг на околната среда.

Мисията на компанията е да ускори прехода на света към устойчивост чрез увеличаване на знанията на обществото за околната среда чрез технологиите. Предизвикателството, представено на младите хора, беше „Как можем да увеличим ангажираността на общността с проблемите на качеството на въздуха?“.

Решенията, които екипите представиха в рамките на 5 минути чрез „pitching метода“ бяха изключително интересни – от социална платформа и мобилни приложения до използване на инфлуенсъри в TikTok.

Четиричленното жури, включващо представители на компании и членове на екипа на проекта, имаше много трудности при определянето на победител, тъй като всички екипи имаха иновативни идеи.

В крайната оценка надделяха екипното представяне и отговорите на зададените от журито въпроси. Отбор 1, в състав Ивайло Ламбуров (ПМГ – Габрово), Александър Стефанов (ПМГ – Габрово), Виктория Цанева (ПМГ – Габрово) и Венцислав Венков (ТУ-Габрово) спечелиха първото място, с решението си за създаване на социална платформа за здравословни живот на открито, включително мобилно приложение с възможност за отчитане на замърсяването на качеството на въздуха и насърчаване на потребителите на платформата чрез допълнителни функционалности да участват активно в процеса, идентифициране на проблеми и насърчаване на съответните регионални и национални институции да намерят решения.

Беше представена и иновативна стратегия за популяризиране на платформата чрез внедряване на QR кодове за директно отчитане на публични места.

„Това е платформа от хората за хората. Ако следим показателите на въздуха, ще знаем къде да ходим, къде да спортуваме, къде да живеем, дишайки по-чист въздух. Ако направим снимки на замърсяването, организираме кампании и информираме отговорните органи, цялата общност ще живее по-екологичен живот. Колкото по-активни сме, толкова по-голям ще бъде зеленият ни отпечатък върху платформата“, споделя екипът – победител.

Проект 101056369-Aries4-Erasmus-EDU-2021-PI-ALL-INNO.

Зареди още

Икономика

Фермерски пазар на Карнавала в Габрово пред Дечковата къща

Published

on

На 18 май в унисон с карнавала, Фермерски пазар „ОТ БГ” ще бъде разноцветен. От 10.00 до 19.00 часа на улица „Опълченска” (пред Дечковата къща) ще намерите ярки цветя, бяло и рубинено вино, шарени сладкиши и дребни сладки, бяло сиренце, жълт кашкавал, пъстри билки, био яйца и много, много истински мед. А нектарите и сладката? Те са чиста фантазия, радост за ценителите.

Във времето Фермерски пазар „ОТ БГ” доказа, че предлаганите на него стоки и продукти от български производители, са с високо качество и неповторим вкус. Всички те са плод на труда на български фермери и земеделци, които работят от сутрин до мрак, за да достигнат до Вашите трапези.

Честит празник, габровци! Заповядайте пред Дечковата къща на 18 май, за да подкрепите българските фермери и земеделци и напазарувайте качествени български продукти, с които да почерпите себе си и семействата си!па

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица