Свържи се с нас

Икономика

Последно за година заседание на Тристранния съвет за сътрудничество

Published

on

Областният съвет по тристранно сътрудничество проведе последното си заседание за годината, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В дневния ред бяха включени за обсъждане две теми – „Състояние на пазара на труда в Габровска област и по общини през първите 9 месеца на 2022г.“ и „Наети лица и средна работна заплата в Габровска област за второ и трето тримесечие на 2022г. “.

Информация в числа по двете точки представиха Янка Кулинска, директор на Дирекция „Бюро по труда“- Габрово и Георги Цветков, началник на Отдел “Статистически изследвания – Габрово”.

По данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово за второто тримесечие на 2022 г. намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%, спрямо края на март 2022 г., като достигат 39.3 хиляди.

Тенденцията продължава и през третото тримесечие, когато наетите лица намаляват с 0.1 хил., или с 0.2%, като достигат 39.2 хил. Спрямо края на второто тримесечие на 2022г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности: „Операции с недвижими имоти“, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“.

В края на септември 2022г. в сравнение със същия период на 2021г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.3 хил., или с 0.9% През второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата в област Габрово e 1 502 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2022 г. с 9,6%.

През третото тримесечие средната месечна работна заплата в област Габрово намалява до 1471 лв. с 2.1 %. Ръстът на средната работна заплата за третото тримесечие на годишна база е 14.3%, посочи началникът на статистиката в Габрово, като допълни, че областта се нарежда на седмо място в страната по размер на средната месечна работна заплата.

По отношение на трудовата мобилност Цветков разясни, че от над 39 хил. наети лица повече от 8 хил. пътуват до друг град, за да работят. Равнището на безработицата в област Габрово към 30.09.2022г. е 3.15%, което е с 0.08% по-високо от същия период на 2021г. В община Габрово за деветмесечието са регистрирани 1449 безработни лица, в община Севлиево лицата са 676, в община Трявна-277, а в община Дряново- 249.

Постъпилите на работа за същият период в област Габрово са общо 1845, като 1389 от тях са на първичен пазар на труда и 456 на субсидирана заетост. Най-много са постъпилите на работа в община Габрово- 898 лица, като 616 от тях са на първичен пазар на труда, а 282-ма на субсидирана заетост. В община Севлиево постъпилите на работа лица са 498, от които само 72-ма са на субсидирана заетост. В община Трявна са започнали работа 225 лица- 200 на първичен пазар на труда и 25 лица на субсидирана заетост. В община Дряново са устроени 194 лица, от които 147 са на първичния пазар на труда, а 47 на субсидирана заетост.

Броят на обявените работни места в Дирекция “Бюро по труда“ в областта за деветмесечието са 1806, като 1239 от тях са на първичния пазар на труда. По отношение на програмата “Солидарност“ за украинските граждани с предоставена временна закрила Янка Кулинска посочи, че сключените договори в Габровска област са 3.

По време на заседанието бяха обсъдени още промените, настъпили на пазара на труда, и предизвикателствата, с които се справят работодателите и работниците. Направено бе предложение за преговори за премахване на ограниченията за субсидирана трудова заетост за лицата, които продължават образованието си в задочна, дистанционна или вечерна форма на обучение.

По този начин ще се стимулира включването на младежите в пазара на труда и ще се запълнят част от незаетите работни места.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица