Свържи се с нас

Икономика

Последно за година заседание на Тристранния съвет за сътрудничество

Published

on

Областният съвет по тристранно сътрудничество проведе последното си заседание за годината, председателствано от областния управител Кристина Сидорова. В дневния ред бяха включени за обсъждане две теми – „Състояние на пазара на труда в Габровска област и по общини през първите 9 месеца на 2022г.“ и „Наети лица и средна работна заплата в Габровска област за второ и трето тримесечие на 2022г. “.

Информация в числа по двете точки представиха Янка Кулинска, директор на Дирекция „Бюро по труда“- Габрово и Георги Цветков, началник на Отдел “Статистически изследвания – Габрово”.

По данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Габрово за второто тримесечие на 2022 г. намаляват с 0.2 хил., или с 0.6%, спрямо края на март 2022 г., като достигат 39.3 хиляди.

Тенденцията продължава и през третото тримесечие, когато наетите лица намаляват с 0.1 хил., или с 0.2%, като достигат 39.2 хил. Спрямо края на второто тримесечие на 2022г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности: „Операции с недвижими имоти“, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ и „Професионални дейности и научни изследвания“.

В края на септември 2022г. в сравнение със същия период на 2021г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.3 хил., или с 0.9% През второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата в област Габрово e 1 502 лв. и нараства спрямо първото тримесечие на 2022 г. с 9,6%.

През третото тримесечие средната месечна работна заплата в област Габрово намалява до 1471 лв. с 2.1 %. Ръстът на средната работна заплата за третото тримесечие на годишна база е 14.3%, посочи началникът на статистиката в Габрово, като допълни, че областта се нарежда на седмо място в страната по размер на средната месечна работна заплата.

По отношение на трудовата мобилност Цветков разясни, че от над 39 хил. наети лица повече от 8 хил. пътуват до друг град, за да работят. Равнището на безработицата в област Габрово към 30.09.2022г. е 3.15%, което е с 0.08% по-високо от същия период на 2021г. В община Габрово за деветмесечието са регистрирани 1449 безработни лица, в община Севлиево лицата са 676, в община Трявна-277, а в община Дряново- 249.

Постъпилите на работа за същият период в област Габрово са общо 1845, като 1389 от тях са на първичен пазар на труда и 456 на субсидирана заетост. Най-много са постъпилите на работа в община Габрово- 898 лица, като 616 от тях са на първичен пазар на труда, а 282-ма на субсидирана заетост. В община Севлиево постъпилите на работа лица са 498, от които само 72-ма са на субсидирана заетост. В община Трявна са започнали работа 225 лица- 200 на първичен пазар на труда и 25 лица на субсидирана заетост. В община Дряново са устроени 194 лица, от които 147 са на първичния пазар на труда, а 47 на субсидирана заетост.

Броят на обявените работни места в Дирекция “Бюро по труда“ в областта за деветмесечието са 1806, като 1239 от тях са на първичния пазар на труда. По отношение на програмата “Солидарност“ за украинските граждани с предоставена временна закрила Янка Кулинска посочи, че сключените договори в Габровска област са 3.

По време на заседанието бяха обсъдени още промените, настъпили на пазара на труда, и предизвикателствата, с които се справят работодателите и работниците. Направено бе предложение за преговори за премахване на ограниченията за субсидирана трудова заетост за лицата, които продължават образованието си в задочна, дистанционна или вечерна форма на обучение.

По този начин ще се стимулира включването на младежите в пазара на труда и ще се запълнят част от незаетите работни места.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Представиха възможностите за подпомагане за ВЕИ в предприятия и домакинства

Published

on

Областният управител на Габрово Кристина Сидорова и Камара на строителите ОП-Габрово организираха среща с експерти от Министерството на иновациите и растежа за предстоящите схеми за подпомагане на предприятията и на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници.

„Една от мисиите на областния управител е да съдейства за добрия диалог и координация между бизнеса и държавата. Благодаря на Министерството на иновациите и растежа,че откликнаха на поканата ни и за доброто сътрудничество. Оставаме отворени за организирането и провеждането подобни разяснителни срещи за програми и проекти в бъдещето“, каза Кристина Сидорова.

По време на срещата бяха представени две процедури- „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията” и „Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата”.

Акцент бе поставен върху първата, която се явява една от малкото процедури, по която фирмите от Сектор Строителство са допустими и като бенефициенти, и като изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Интер Пауър“ изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и централи

Published

on

Интер Пауър“ ООД проектира, изгражда, оборудва и поддържа фотоволтаични паркове и електроцентрали за бита и бизнеса. Габровската компания дава гаранция на производителността и монтажа до 25 години.

Съдейства при узаконяване и кандидатстване по европейски програми, идеен проект и изчисления за възвращаемост на инвестицията. Осигурява инсталация и настройка от сертифицирани специалисти, с квалификация за монтаж на фотоволтаични електроцентрали.

„Интер Пауър“ ООД, в партньорството с водещата компания V-TAC, вече предлага на своите клиенти цялостно портфолио от решения и елементи за изграждане, инсталиране и поддръжка на фотоволтаични паркове и централи.

Гамата включва фотоволтаични комплекти, соларни панели, соларни инвертори, решения за съхранение на енергия и аксесоари, като всички те са разработени, за да отговорят на уникалните нужди на клиентите.

Възползвайте се от количества на склад с експресна доставка в цяла България, както и от корпоративни отстъпки за дистрибутори и клиенти на едро.

За контакти, телефон: +359893556772 или на адрес в Габрово, ул.“Орловска“ 51 (срещу сградата на ОДМВР – Габрово) или направете своето запитване на: https://www.inter-power.shop/zapitvane.

Зареди още

Икономика

Да „прецакаш“ брокера?

Published

on

Измина една динамична година, изпратихме я с благодарност, много доволни клиенти и партньори. В тази връзка искам на кратко да ви запозная с моите разсъждения:

Покупко-продажбата на имот е действие на една синхронизирана система от продавач, купувач, брокер, общински служби, институции, доставчици на услуги, адвокати и нотариус. Система, в която ние, брокерите /агенциите за недвижими имоти/ заемаме важно място. Професионалният брокер оправдава доверието на клиента. Всеки се обръща към АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ с искане да му се реши проблема по най-добрия начин. И така ръка за ръка, ние всички останали от работещата системата на ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ година след година решаваме казуси: продаваме; купуваме; отдаваме под наем имотите – на вас, нашите клиенти! Наблюденията са, че сделките стават все по- сложни и изискващи ПРОФЕСИОНАЛНИ умения. Опитът, който имат брокерите в АГЕНЦИЯ ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ е незаменим!

Четейки всичко това съм сигурна как вече има някой несъгласен! Ще кажете: „Наемам си един адвокат и си решавам проблема…“!?! Не знам защо има една погрешна нагласа…Да, една сделка няма как да се случи без компетентен юрист /те също са част от веригата/, но за да има сделка, да стигнем до тяхната компетенция, някой трябва да събере страните, да договори условията.

Често пъти както се казва в една българска поговорка „Евтин на брашното, скъп на триците“, за да се икономисат таксите на АГЕНЦИЯТА ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ , която обикновено е 3% се опитват сами да продават или купуват. Появиха се Фейсбук групи, страници, сайтове за имоти – „без посредник“. Та там четем и гледаме коментари на любители! Кой каквото чул, разбрал, видял, „ проучил“ си определя цена на имота и си я търси и си вярва, защото един приятел е продал за толкова, а друг си е купил за толкова, а моят имот е много по-хубав! Съответно коментари: „Това цена за целият блок ли е”?

Та така, това са несериозни занимания със сериозни дела! Няма лошо, сигурно има и добри сделки / без КОМИСИОННА/, но колко ли има и загубили много повече от икономисаните 3% ?

Във времето напред ще се опитам без да злепоставям хора да ви разкажа за сделки с „ПРЕЦАКАНИ“ клиенти, а изводите ще оставя на вас! Такова нещо има ли? – „ И вълкът сит, и агнето цяло“ – В рамките на годишната ни кампания „ ПОКУПКА или НАЕМ“ ще ви запознаваме с особеностите на ГАБРОВСКИЯ ПАЗАР ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ. Ще се опитаме да ви бъдем полезни как най-добре да инвестирате парите и времето си! . . .

Таня Дикова
Гарант Недвижими имоти

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица