Свържи се с нас

Новини

60 години ПГМ „Ген. Иван Бъчваров“

Published

on

Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора.

Честването на всеки юбилей е вълнуващо преживяване, защото това е празник на много поколения, оставили светла следа в летописа на училището. И не случайно празниците идват, за да оценим изминатия път, да си спомним с добра дума онези, които оставиха тук не само труда си, но и част от сърцето си, за да бъде здраво и дълголетно съграденото.

60-годишната история на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ е тясно свързана с емблематични фигури и личности. През своите шест десетилетия нашето училище успя да обедини много хора – учители, ученици, родителите им, съмишленици и съратници. С енергията на младостта то върви уверено напред, в непрекъснат диалог с времето. 60 години на съзидание, достойнство и заслужено самочувствие!

Стъпка по стъпка, ден след ден, година след година, училището се превърна в една от емблемите на града ни. С качественото обучение, с добре поддържаната и периодично обновявана материална база и, преди всичко, с възпитанието в нравствени ценности, то се превърна в убежище на търсещи, знаещи и успяващи личности. Нека помним, че всички поколения – минали и настоящи, пишат историята на ПГМЕТ и го превръщат в училище със съвременна европейска визия!

Има училища с по-дълга история, но ние знаем, че както човешкият живот не се измерва само с годините, а с дирята, която оставя, така и едно училище не се оценява по броя на десетилетията, а по забележителните резултати и заслуги за града и региона ни.

Днес ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ е училище с утвърдено име и доказан авторитет. Училище, сочено за успешен модел на българското образование, съчетало добрите практики от миналото с непрекъснатата модернизация и прилагане на иновативни методи на обучение. Отличителни знаци в работата на училището са кандидатстването и дейностите по различни европейски проекти. Младите хора имат уникалната възможност, пътувайки да усъвършенстват знанията и уменията си, да се докосват до чужди култури и постижения.

Училището е невероятно място, където се преплитат детство и зрелост, младост и романтика, наука и изкуство, мечти и реален живот. Тук се смесват радост и сълзи, срещи и раздели, поражения и успехи. Випуск след випуск идват и си отиват. Първите вече са изпратили тук своите внуци, други защитават доброто му име с успешна реализация в живота. Обединява ги онази неизменна и непоклатима любов, която се пази дълбоко в душата и сърцето – любовта към училището, уважението и преклонението към неуморния труд на поколения учители, дали и даващи всичко от себе си за изграждането на достойни млади хора.

Въпреки неизбежните разлики между миналото, настоящото и бъдещото поколение ученици, всички те са обединени от онова нещо, позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази, и носи само в сърцето – обичта към своето училище. То е техен втори дом, то е свиден спомен, настояща грижа, място, където се раждат приятелства за цял живот и никнат криле за полет и осъществяване на мечти. Хубаво е, когато пораснали бивши ученици водят децата си, за да ги запишат в „своето“ училище. Но двойно по-радостно е, когато бивши ученици идват в родното си училище вече като учители. Така училището не остарява!

По-важни дати в историята на училището: – 23 септември 1962 – Първите редовни учебни занятия започват в стара административна сграда на ЗИП „Ненко Илиев“ – гр.Севлиево. – 1 септемри 1966 – Училището прераства в Средно професионално-техническо училище по машиностроене. – 5 януари 1967 – Направена е първата копка на учебния корпус. Със заповед №520/11.IV.1967 училището приема за патрон ген.Иван Бъчваров. – 20 май 1987 – За постигнати много добри резултати в учебно-възпитателата работа е връчен орден „Кирил и Методий“ – I степен. – 6 юли 1992 – Училището се преобразува от СПТУ по машиностроене в Техникум по механоелектротехника. – 7 април 2003 – Със заповед № РД – 09 – 332/07.04.2003 Техникумът по механоелектротехника се преименува в Професионална гимназия по механоелектротехника. – 14 октомври 2022 – Училището е удостоено с „Почетен знак – Севлиево“ с Решение на Общински съвет.

Осъществява се прием по следните професии и специалности в VIII клас: „Техник на компютърни системи”, специалност „Компютърна техника и технологии”; „Машинен техник”, специалност „Машини с ЦПУ”; „Техник на електронна техника”, специалност „Промишлена електроника” и „Електротехник”, специалност „Електрoобзавеждане на производството”.

През последните години професионалната гимназия успешно популяризира и затвърждава на позициите на дуалното образование в страната с цел изграждане на устойчива система на професионално училищно образование, в която професионалното обучение е тясно свързано с нуждите на бизнеса.

Училището разработва и реализира многобройни проекти по национални и опреативни програми. Реализирало е 15 проекта по европейската програма „ЕРАЗЪМ+“. Има новоизграден STEM център по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Учениците учат по нов и съвременен начин като съчетават обучението в различни области на познанието с експериментални дейности. В ПГМЕТ „Ген.Иван Бъчваров“ е създадена благоприятна, насърчаваща и подкрепяща среда за учениците и учителите и в партньорство с родителите и институциите, с което училището се утвърждава като предпочитано място за обучение и възпитание на подрастващите от града и общината.

Празничната годишнина оцвети училищните дни през целия месец ноември. Над 200 ученици и учители от професионалната ни гимназия взеха участие в светлинен спектакъл, случил се в училищния двор. В тъмнината те изписаха с телефоните си „60 ПГМЕТ“. Наш приятел от гр.Велико Търново сложи хубав край на представлението със свое огнено шоу. Ефектният клип може да се види на фейсбук страницата на училището.

15.11.2022 г. ученици от ПГМЕТ имаха възможност да се срещнат със севливската поетеса Христина Борисова. Срещата беше под надслов „Споделени прочити“. Представяйки най-новите си творби от стихосбирката „Щастието съществува“ Христина Борисова проведе разговор с учениците, избрали пътя на словото, а те разкриха пред нея своите първи поетични стъпки и трепети. За Ивана, Денислава, Даниела, Алев и Петър това беше един истински миг на щастие. А успешният състезател Никола Дипчиков, многократен републикански шампион по джудо и самбо и вицесветовен шампион по бойно самбо, випуск 2002, се срещна с възпитаниците на ПГМЕТ, за да поговорят за трудностите, волята и за успеха.

Във връзка с честванията на 60 години от основаването на училището организирахме работна среща, на която поканихме педагогически специалисти от всички образователни институции в община Севлиево, за да им представим добри практики, придобити по време на национални и европейски програми и проекти. Демонстрирахме пред тях работа с различни платформи и продукти: Padlet, Mentimeter, Kahoot, Смарт Тест и zSpase®работна станция със стереоскопичен 3D дисплей с възможности за виртуална и добавена реалност за обучение на STEM дисциплини.

На 21 ноември фоайето на нашата Професионална гимназия бе завладявано от традиционния кулинарен конкурс. Сладки изкушения, празнични погачи, кулинарно майсторство, тематични торти развълнуваха ученици, учители, родители.

Международна изложба под надслов „My school” събра ученици от нашите партньорски училища Agrupamento de Escolas de Faria, град Барселос, Португалия, Escola Secundaria Francisco de Honda, град Гемараеш, Португалия, Szkola Podstawowa nr 3 im Janusza Kusocinskiego w Legionowie, град Легионово, Полша и Zakladni a Materska skola v Zelci, село Желци, Република Чехия. Училището се изпълни с багри, музика и забавни филмчета, пренесохме се в училищата на нашите партньори и се докоснахме до атмосферата в техните класни стаи. Иницаитивата се реализира по идея на клуб „Млад екскурзовод“.

Членовете на клуб „Съхрани Българското“ към ПГМЕТ Ген. „Иван Бъчваров“ представиха живота и делото на ген. Иван Бъчваров. Наред с биографичните данни на нашия патрон, бяха представени и исторически факти за училището ни. Дългоочакван спортен сблъсък между учители и ученици се проведе за поредна година във физкултурния салон. Ученици и учители в спортсменска надпревара показаха хъс, енергичност и отборен дух. В междучилищно състезание „Сблъсък на интелекти“ се срещнаха отборите на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ и ПТГ „Д-р Никола Василиади“ гр. Габрово. Учениците премериха знания и умения по история, литература, география, а най-зрелищен бе последния кръг, в който отборите демонстрираха умения по професиите „Техник на компютърни системи“ – асемблирайки компютър, „Електротехник“ – свързавайки посвледователно електрическа схема, „Техник на електронна техника“ – изработвайки електронна платка и „Машинен техник“ – изчертавайки проекция на детайл с AutoCAD. Важна бе не победата, а създадените контакти, споделените емоции, екипността. На 24.11.2022 се проведоха различни събития по повод „Ден на английския език“. Началото бе дадено с картинки на забележителности от Обединеното Кралство, които ученици и учители си залепиха на дрехите.

В голямото междучасие пяхме на английски, представихме интересни факти на езика на Шекспир и зададохме гатанки на английски език на нашите съученици с награда вкусни бонбони. След часовете се проведе състезанието по професии „Кой е най-добър“. Четири отбора от по пет състезатели от осми до дванадесети клас от професии – „Техник на компютърни системи“, „Машинен техник“, „Електротехник“ и „Техник на електронна техника“ изпълняваха забавни задачи на английски език. Отборите трябваше да работят върху седем задачи след решаването, на които залепяха по една буква до написването на – ПГМЕТ 60. Проверихме знанията им за частите на тялото, страните и националностите, забележителностите в Европа, средствата за комуникация и природни явления. Отборите получиха сладки медали и награди, осигурени от нашето побратимено училище в град Легионово, Полша. В чест на празника Десислава Нанкова от XI a и Яна Димитрова от XII а обновиха STEM зоната с рисунки и така техните творби заживяха свой живот по училищните коридори. В парк „Казармите“ се проведе традиционната празнична муждуучилищна щафета с участието на отбори от различни възрастови групи от всички образователни институции на територията на община Севлиево. Вълнуваща и незабравима бе срещата с учители и служители, работили в ПГМЕТ през годините. Усмивки, приятели, спомени, вълнения, много емоции, сълзи на радост и тъга ни върнаха в началото, при основаването на нашата гимназия. В чест на годишнината ученици от клуб „Екология“ посадиха дръвчета, дарени от „Гален“ ООД и Държавно горско стопанство – Севлиево. Едно талантливо момче от нашето училище, Сава Стефанов от XI a e фотограф спотър. Помогнахме му да организира изложба на малка част от стотиците снимки, направени от него на прелитащи самолети над Севлиево на височина 10 000 – 12 000 m. Сава е участвал и в телевизионни предавания заради интересното си хоби. 28 ноември – Денят на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ бе тържествен, официален, празничен. Поздравления за юбилея на ПГМЕТ поднесоха народният представител г-н Богомил Петков, областен управител на Област Габрово – г-жа Кристина Сидорова, кметът на Община Севлиев – д-р Иван Иванов, представители на „Идеал Стандарт- Видима“ АД, Ротари клуб – Севлиево, ТУ – Габрово, ръководните екипи на училищата от област Габрово. Тържествено бяха поднесени венци пред паметника и паметната плоча на училищния патрон, ген. Иван Бъчваров, а празникът продължи с тържествен концерт. Поздравителни адреси по повод юбилейната годишнина получихме от г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, проф. Сашо Пенов, министър на образованието и науката, и д.ик.н. Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Финалът на официалните чествания бе поставен с тържествено заседание на Училищния ученически съвет под мотото „Отново заедно за ПГМЕТ“. Поколения бъчваровци отново прекрачиха прага на училището като успешни професионалисти в различни области, за да предадат духа и емоцията на младите хора. Ще дойде нова учебна година. Ще звънне училищният звънец. Дворът ще се изпълни с млади сърца. Ще летят десетилетия. И няма да има край това. Нека носим винаги родното училище в сърцата си! Нека възпитаниците да запазят вечно жив стремежа си към знания и да ги овладяват със самочувствие и радост, защото това училище предлага отлични условия за учебна и възпитателна работа, в него преподават квалифицирани преподаватели със съзнание за своята мисия да възпитават свободни и отговорни хора. На многая лета, ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Габровка отпразнува 102 години

Published

on

Габровката Цанка Мамулева отпразнува 102-я си рожден ден. На 27 януари тя бе лично поздравена от заместник – кмета на Габрово Мария Йозова, която ѝ пожела здраве и да е все така позитивна и усмихната.

Възрастната дама посрещна рождения си ден в добро здраве и заобиколена от много близки и приятели, съобщиха от Община Гарбово.

Мария Йозова ѝ пожела още да продължава да се наслаждава на любимите си хобита, едно от които е четенето, да е пълна къщата й с радост и с добри хора.

„За много щастливи, здрави и изпълнени със смисъл години!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица