Свържи се с нас

Новини

Започна обновяването на Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово

Published

on

Започна обновяването на Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово. На 25 ноември 2022 г. се състоя информационно събитие за представяне на проект „Развитие на културната инфраструктура в община Габрово чрез обновление и модернизация на Дом на културата „Емануил Манолов“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

На начално пресконференция, състояла се в Ритуалната зала на Община Габрово, бяха представени целите, видовете дейности, тяхното изпълнение и очакваните резултати от реализацията на проекта.

Пред местната обществености, журналисти и заинтересовани лица кметът на Габрово Таня Христова говори за целите на проекта, подчертавайки, че сградата е символ на града не само като архитектура – тя носи спомена за неговото духовно развитие вече шест десетилетия и изборът да бъде един от обектите, включени в „развитието на културната инфраструктура“, е подкрепен от състоялите се обществени дискусии.

Основният ремонт и модернизацията на сградата ще разкрият нови възможности за подобряване на условията за дейности в Дома и достъпа до културен живот. Обновлението, съчетано с добър културен мениджмънт, ще бъде и предпоставка за генериране на допълнителни собствени приходи и финансова устойчивост.

Кметът благодари на екипа на проекта и участниците в информационното събитие. По думите ѝ емблематичната сграда, дело на арх. Карл Кандулков, заслужава особеното внимание и критичния поглед на габровци. Таня Христова подчерта, че проектът се осъществява благодарение на европейската солидарност.

Общата му стойност е 6 503 207.96 лв. Безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие е 3 716 877.02 лв. Ползва се кредитен ресурс от финансов инструмент в размер на 2 249 908.90 лв. и собствено финансиране – 536 422.04 лв. Разходите включват строителни работи, закупуване на оборудване и обзавеждане, авторски и строителен надзор, административно управление.

Изпълнител на строително-монтажните работи е „АВ Билд“ ЕООД, а срокът за тяхната реализация е 26 месеца – от 30 септември 2021 г. до 30 ноември 2023 г.

Ръководителят на проекта Десислава Колева направи представяне на видовете дейности, очакваните резултати и очакваните ползи.

Съгласно изискванията за пожарна безопасност и европейските норми за комфорт и удобство в зрителна зала се променя разстоянието между местата и съответно бройката. От 750 досега, те ще бъдат намалени до 567.

Променя се начинът на движение на въздуха за по-ефективно затопляне и вентилиране на залата, и сценичната част. Ще бъдат подменени съоръженията в котелното помещение за комбинирано отопление на нафта и газ.

В санитарните помещения ще бъде извършена рехабилитация на ВиК инсталациите и всички санитарни възли. Ще се изградят тоалетни за посетители в сутерена и ще бъдат възстановени 7 санитарни помещения в партера.

Електрически инсталации ще бъдат подменени, както и осветителната, заземителната, мълниезащитна и пожароизвестителната системи.

По отношение на енергийната ефективност на Дома на културата стана ясно, че ще бъде извършена подмяна на старата дограма, ще бъде положена вътрешна топлоизолация и ще бъдат ремонтирани покривът и фасадите.

Околни пространства до емблематичната сграда ще бъдат реконструирани, както и прилежащите пространства, предвиден е и ремонт на плочника и терасите.

Достъпността в сградата ще бъде подобрен. Предвидено е изграждане на рампа пред главния вход на сградата. Освен това ще бъде монтирана платформа за достъп до основните нива.

Ръководителят на проекта поясни още, че обществена поръчка не е проведена единствено за доставката на оборудването и обзавеждането. Тя ще включва: ново оборудване на гримьорните в западното крило; доставка на тапицирани столове за залата, балкона и лоджиите, обновяване на декорите; професионална озвучителна и осветителна система; мултимедия; озвучаване за репетиционни зали и фоайе; система от камери за запис и стрийминг; усилватели; микрофони; прожектори и др.

Ще се обнови и технологичното оборудване: осветление; горна и долна сценична механизация; техническо обслужване и планов ремонт; сценични съоръжения; сценично облекло от плат с машинна противопожарна обработка.

За сложността и значимостта на обекта кратък коментар направи Александър Василев, управител на фирмата изпълнител „АВ Билд“ ЕООД. „Проектът е изключително интересен, сложен и много важен както за габровци, така е за дружеството. Към момента строителните дейности вървят по график. Работим предимно в административната част, която е доста голяма. Две трети от дограмите са подменени. Покривът е развален и направен до фаза хидроизолация. Покривната ламарина се монтира. Изцяло се подменят инсталациите – електро, ВиК, отоплителна, вентилационна. Отоплението ще бъде чрез газови котли, което трябва да доведе до икономия на средства в бъдеще. Обърнато е изключително внимание на енергийната ефективност. Дограмата се подменя с алуминиева – термомост, троен стъклопакет. Топлоизолират се външните стени. Настилките в основните и представителните части се подменят, както и в офис сградата. Ще бъде направен цялостен ремонт на фасадата, който ще започне през пролетта. Обектът ще може да бъде реализиран с голямото съдействие на Община Габрово, тъй като ситуацията за строителния сектор в момента е сложна“, подчерта Василев.

В тази връзка кметът Таня Христова припомни че през месец октомври т. г. Общинският съвет в Габрово одобри да бъде осигурен допълнителен финансов ресурс, в размер на 1 557 776.63 лв. като собствен принос по проекта от целевата субсидия на централния бюджет за капиталови разходи през 2022 и 2023 г.

Арх. Орлин Кандулков – син на арх. Карл Кандулков и ръководител на дружеството „Архи-Реста-05“, което изпълнява авторския надзор, коментира, че натрупаните през годините проблеми на сградата се решават сега, благодарение на европейската солидарност.

„Многото проблеми, коментира арх. Кандулков, произтичат от времето и отношението на общинските ръководства към сградата през годините. Досега почти нищо не е правено и обновявано в нея – трудно е да се реши всичко наведнъж. По-лесно щеше да е през годините да се обновява частично и да не се стига до един такъв основен ремонт, при който сградата едва ли не ще прекъсне своята дейност. Чест прави на сегашното ръководство, че се зае с тази непосилна задача. Очаквам да се реализира в голяма степен заложеното в проекта. Много работи отпаднаха предвид някои ценови ограничения. Имахме желание да се разшири авансцената, за да свирят по-големи оркестри. Може би някой ден и това ще стане. Проблемите, които сега се решават, са настъпили от неподдържане и от нормативната уредба, която се променя, говоря за пожарната безопасност. Това е едно перо, което ангажира значителна финансова част. Всичко върви по план. Сроковете са кратки, но хората дават пари и искат да се работи на високи обороти. С възстановяване на отоплението, на фасадата и на околната среда сградата ще добие такъв вид, какъвто е заложен от проектанта арх. Карл Кандулков.“

След конферентната част участниците в информационното събитие посетиха обекта, където кметът Таня Христова и управителят на „АВ Билд“ ЕООД Александър Василев дадоха символичен старт на дейностите.

Изпълнителят запозна присъстващите с всички извършени досега строителни и ремонтни дейности в сградата.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG16RFOP001-1.016-0004-С02 „Развитие на културната инфраструктура в община Габрово чрез обновление и модернизация на Дом на културата „Емануил Манолов“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.

Новини

Узана домакинства най-мащабното състезание по ориентиране у нас

Ориентировачи от цял свят идват за състезанието.

Published

on

Местността Узана, освен географски център на България, ще бъде и център на родното ориентиране до края на седмицата. Близо 1 000 участници от страната и чужбина пристигат за най-мащабното състезание у нас – Купа България, с което ще се отбележи и „70 години ориентиране в България“.

Тази година домакин на събитието е местният клуб „Узана“, с огромната подкрепа на Община Габрово и Българската федерация по ориентиране. 851 състезатели, сред които най-малкият само на 2 години, а най-възрастният – 90-годишен, от 75 клуба от страната и чужбина, в това число спортисти от Турция, Великобритания, Румъния, Италия, Норвегия, Украйна, Ирландия, Швеция, САЩ и Финландия ще вземат участие в мащабното спортно събитие.

Домакините от КСО „Узана“ ще се представят със 61 състезатели от всички възрасти. Сред тях е и седемкратната победителка в елитната група при дамите (Ж21) – Илиана Илиева, която от години със семейството си живее, работи и тренира в Норвегия. 21 са ориентировачите на дряновския клуб „Бачо Киро“, 4-ма на „Мазалат“ (Севлиево).

Четиридневният маратон започва утре в 13:30 часа със старт за Купа „Габрово“ по карта „Гърнето“, в който ще участват 360 състезатели. Надпреварата е със състезателен център база „Тота Венкова“. Класиралите се до трето място във всяка възрастова група ще бъдат наградени с медали, а отборното подреждане за купата ще бъде по точкова система, като КСО „Узана“ като организатор няма да участва в него.

В петък, събота и неделя ще се проведат надпреварите за Купа България със състезателен център Спортна база „Узана“. За участниците предстоят три отделни старта, а класирането за купата е по общо време от трите състезателни дни.

В петък от 11:00 е стартът на дълга дистанция, в събота със същия начален час е скъсената дълга дистанция, а в неделния ден от 10:30 ще има преследване. Победителите в първите два дни и състезателите, класирали се на първите три места в отделните възрастови групи в крайното подреждане за Купа България, ще бъдат наградени с купи, медали и материални награди.

Парични премии ще има за елитните групи на Мъже-21 и Жени-21. Специален приз на името на Апостола на габровското ориентиране Васил Шандурков е предвиден за победителя във възрастовата група М65.

*Източник: sport-gabrovo.com.

Зареди още

Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД набира работници

Published

on

Във връзка с изпълнението на обекти на Дружеството в община Габрово и област Габрово „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД търси да назначи:

1. Технически ръководители;
2. Геодезисти;
3. Лаборанти;
4. Машинисти пътно-строителни машини;
5. Шофьори, категория В и С+Е;
6. Пътни работници;
7. Работници полагане асфалтови настилки;
8. Арматуристи;
9. Кофражисти;

Кандидатите трябва да притежават:
– Подходящо образование и квалификация за съответната позиция;
– Трудов опит по същата или сродна специалност;
– Документ за правоспособност за управление на ПСМ /за машинистите на ПСМ/;
– Необходимата категория за правоуправление на МПС, удостоверение за професионална компетентност, карта за квалификация на водача и удостоверение за психологическа годност /за шофьорите/;
– Добро здравословно състояние;
– Желание за работа;

Компанията предлага:
– Постоянен трудов договор с първоначален изпитателен срок;
– Добро възнаграждение;
– Работно облекло;

Необходими документи за кандидатстване:
– Автобиография;
– Копие от диплома;
– Копие от документи за квалификация/правоспособност;

За контакти: тел.062/616-819.

Зареди още

Новини

Световен ден за борба с хепатита

„Време е за действие“

Published

on

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността. Мотото на Световния ден през 2024 г „Време е за действие“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

По инициатива на Министерството на здравеопазването, съвместно с регионалните здравни инспекции в периода от 29 юли до 2 август 2024 г. ще се проведе скринингова кампания за хепатит Б и хепатит С. Изследването е безплатно. Прави се в рамките на 15 – 20 минути с помощта на бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностия антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

За област Габрово тестването ще се осъществява от екип на РЗИ Габрово през периода 29.07.2024 г. – 02.08.2024 г. от 9.00 ч. до 13.00 ч., на адрес: гр. Габрово, ул. „Райчо Каролев” № 2. Участието е изцяло доброволно.

По време на кампанията ще се проведат беседи и ще се раздават здравно-образователни материали с цел повишаване информираността на населението за разпространението на хепатита в област Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица