Свържи се с нас

Култура

Празник на смеха подготвят самодейците от НЧ „Будителите 2017“ в Габрово

Published

on

„Светът е оцелял, защото се е смял” – това мото превежда габровци в критични моменти. Знаем причините, заради които последните години бяха трудни за любителското изкуство.При някои състави се стигна до колапс. С възможностите на Програмата за възстановяване и развитие на организациите в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура”, художествените състави и школите по изкуства на Народно читалище „Будителите 2017” се връщат не просто в репетиционните зали, а на сцената, с мащабен проект, чието изпълнение започна. А габровският хумор е наследството, към което самодейци и читалищни дейци се обръщат с широка усмивка и продължават напред.

Проектът с мото, крилатата фраза на Радой Ралин:„Светът е оцелял, защото се е смял”, предвижда чрез различни творчески подходи и разнообразни по същество творчески и културни изяви, да утвърди хумора, който за жителите на Габрово е движеща сила. Да разкрие хумора в песните, танците и обичаите на предците и в същото време да представи съвременното хумористично творчество.

Габрово има славата на „столица на хумора“ и дава сцена на хумористичното изкуство. И този път общината ще предостави територия на смеха и иронията в любителското творчество в неговото многообразие и пълнота. Проектът предвижда провеждането на концерт-спектакъл на читалищните състави в поне 4 градски квартала и малки населени места. Какъв по-добър шанс за насърчаване на общуването и сближаване на артистите с тяхната публика! Но и за популяризиране дейността на читалищните форми и привличането на нови участници в тях.

Не по-маловажна задача, която преследва читалищната общност в случая, е привличане интереса на публиката към сградата, предоставена наскоро на читалището и към откритото пространство пред нея. Бившето училище „Николай Палаузов” постепенно изпълва с глъч и звуци опустелите до скоро класни стаи и сега пред вратите им застават ученици в различна възраст, готови да усвоят нови знания и умения и да развият таланти. Събитията, инициирани от читалището от края на миналата година, постепенно превръщат тази точка от бившия Шести участък в алтернативна сцена за изява. Мястото е част от историческия център на града, свързан със занаятчийските и образователни традиции на населението и инициативата на НЧ „Будителите 2017” ще помогне за превръщането му в творчески квартал и нов център на културния живот. Провеждането на концерт- спектакъл „Смехът е оцелял защото се е смял” в двора на читалището ще се стреми към формата Празник на смеха, съпътстван от виц-маратон и открита сцена за сладкодумни разказвачи на истории.

Освен това проектът подпомага утвърждаването на съвременни форми в изкуствата и залага на инициативи, които представят алтернативни форми на любителското изкуство. Една от тях, Фестивалът на светлината, чието първо издание се състоя миналото лято, ще продължи да се провежда, за да отговори на интереса на младите хора, които са сред целевата група в работата на читалището.

Проектът предвижда подкрепа за съставите и за ръководителите им с цел укрепване и възстановяване, в продължение на една година, общ концерт с участници на възраст от 9 до 65 год, популяризиране новия дом на читалището и утвърждаването му като културен център на открито, алтернативно място за култура, което привлича по-голяма общност, като същевременно избягва струпването на много хора в затворени помещения и зали. Търси се ефекта от привличане на аудитория, която обичайно остава апатична към културни продукти. Концерт-спектакълът „Светът е оцелял, защото се е смял” ще преследва интереса на младежите, които да бъдат привлечени чрез различни форми в нетипична среда.

Предвижда се откъс от концерта да бъде представен на Националния събор на читалищата в град Бяла ‘2023г. Съборът се посещава от читалища в цялата страна и от представители на Министерството на културата. Така ефектът от проекта ще бъде популяризиран на национално ниво и ще послужи за пример на другите. Развитието на проекта предвижда и национален Фестивал на хумористичната песен в двора на читалището, което би допълнило по чудесен начин своеобразния празник на смеха, заложен в концепцията на проекта.

Публикацията е по проект „Светът е оцелял, защото се е смял” по Програма за възстановяване и развитие на организациите в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура”.

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Култура

Четири нови издания на НЦ „Музейно училище“ излязоха от печат

Published

on

Излязоха от печат четири нови издания на Национален център „Музейно училище”. Те са част от дейностите на Национален музей на образованието, заложени в проект по Националната програма на МОН „България – образователни маршрути” 2023/2024 г. (модул „Културните и научните институции като образователна среда”).

Идеята на Центъра е с изданията да се акцентира върху 200- годишнината от появата на „Буквар с различни поучения“ на д-р Петър Берон, 230-годишнината от рождението на изтъкнатия педагог Неофит Рилски и 235-годишнината от рождението на Васил Априлов – благодетел на първото новобългарско светско училище – Габровското.

Музейните тетрадки „Старото школо разказва“ (трето допълнено издание) и „Рибното букварче стана ми другарче” са за ученици от III – VII клас. Те съдържат теоретична част, упражнения, тестове, игрословици и кръстословици. Могат да бъдат използвани от учителите като помагала в учебния процес и от учениците за самоподготовка и надграждане на знанията извън училищната среда.

Илюстрациите в тях са на оригинали и културни ценности от фонда на НМО. Решенията на задачите в тетрадките са публикувани на сайта на НЦ „Музейно училище” – nmo-shkolo.com Илюстрованите музейни брошури „Неофит Рилски” и „Васил Априлов” са предназначени за ученици от всички степени на училищното образование.

С тазгодишните, изданията на Национален център „Музейно училище” са вече петнадесет на брой. Освен на ученици, които участват в уроци по национални програми на МОН, при възможност те ще бъдат предоставени и на българските училища в чужбина. Целта е да се стимулира интереса на учениците към българската идентичност, култура, традиции и литературно наследство.

НЦ „Музейно училище” е инициатива на Националния музей на образованието и Регионалното управление на образованието – Габрово и за шеста поредна година подпомага диалога Музей – Училище за по- ефективното използване на националното културно наследство в образователния процес.

Зареди още

Култура

Десети национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“ в Кметовци

Published

on

На 20 юли, в габровско село Кметовци ще се проведе десетият Национален фолклорен събор „Андъка пее и танцува“.

Съборът ще започне в 10.30 часа с тържествено откриване, последвано от представяне на фолклорни групи от цялата страна, което ще продължи до 18.00 часа.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат гайдарят Стефан Янев, който ще зарадва публиката с изпълненията си от 19.00 часа, и популярната фолклорна изпълнителка Пепи Христозова, чийто концерт ще започне в 20.30 часа.

Вечерта ще завърши с огнено шоу в 22.00 часа, което обещава да бъде вълнуващ завършек на празничния ден.

Събитието е организирано от НЧ „Зора-1929“ с. Харачери, ТК „Боженци“, НЧ „Нов живот-1906“ и Кметско наместничество с. Кметовци.

Всички любители на българския фолклор са поканени да се присъединят към празника и да се насладят на автентичната музика и танци. Заповядайте да изживеете магията на българския фолклор в Кметовци!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица