Свържи се с нас

Култура

Празник на смеха подготвят самодейците от НЧ „Будителите 2017“ в Габрово

Published

on

„Светът е оцелял, защото се е смял” – това мото превежда габровци в критични моменти. Знаем причините, заради които последните години бяха трудни за любителското изкуство.При някои състави се стигна до колапс. С възможностите на Програмата за възстановяване и развитие на организациите в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура”, художествените състави и школите по изкуства на Народно читалище „Будителите 2017” се връщат не просто в репетиционните зали, а на сцената, с мащабен проект, чието изпълнение започна. А габровският хумор е наследството, към което самодейци и читалищни дейци се обръщат с широка усмивка и продължават напред.

Проектът с мото, крилатата фраза на Радой Ралин:„Светът е оцелял, защото се е смял”, предвижда чрез различни творчески подходи и разнообразни по същество творчески и културни изяви, да утвърди хумора, който за жителите на Габрово е движеща сила. Да разкрие хумора в песните, танците и обичаите на предците и в същото време да представи съвременното хумористично творчество.

Габрово има славата на „столица на хумора“ и дава сцена на хумористичното изкуство. И този път общината ще предостави територия на смеха и иронията в любителското творчество в неговото многообразие и пълнота. Проектът предвижда провеждането на концерт-спектакъл на читалищните състави в поне 4 градски квартала и малки населени места. Какъв по-добър шанс за насърчаване на общуването и сближаване на артистите с тяхната публика! Но и за популяризиране дейността на читалищните форми и привличането на нови участници в тях.

Не по-маловажна задача, която преследва читалищната общност в случая, е привличане интереса на публиката към сградата, предоставена наскоро на читалището и към откритото пространство пред нея. Бившето училище „Николай Палаузов” постепенно изпълва с глъч и звуци опустелите до скоро класни стаи и сега пред вратите им застават ученици в различна възраст, готови да усвоят нови знания и умения и да развият таланти. Събитията, инициирани от читалището от края на миналата година, постепенно превръщат тази точка от бившия Шести участък в алтернативна сцена за изява. Мястото е част от историческия център на града, свързан със занаятчийските и образователни традиции на населението и инициативата на НЧ „Будителите 2017” ще помогне за превръщането му в творчески квартал и нов център на културния живот. Провеждането на концерт- спектакъл „Смехът е оцелял защото се е смял” в двора на читалището ще се стреми към формата Празник на смеха, съпътстван от виц-маратон и открита сцена за сладкодумни разказвачи на истории.

Освен това проектът подпомага утвърждаването на съвременни форми в изкуствата и залага на инициативи, които представят алтернативни форми на любителското изкуство. Една от тях, Фестивалът на светлината, чието първо издание се състоя миналото лято, ще продължи да се провежда, за да отговори на интереса на младите хора, които са сред целевата група в работата на читалището.

Проектът предвижда подкрепа за съставите и за ръководителите им с цел укрепване и възстановяване, в продължение на една година, общ концерт с участници на възраст от 9 до 65 год, популяризиране новия дом на читалището и утвърждаването му като културен център на открито, алтернативно място за култура, което привлича по-голяма общност, като същевременно избягва струпването на много хора в затворени помещения и зали. Търси се ефекта от привличане на аудитория, която обичайно остава апатична към културни продукти. Концерт-спектакълът „Светът е оцелял, защото се е смял” ще преследва интереса на младежите, които да бъдат привлечени чрез различни форми в нетипична среда.

Предвижда се откъс от концерта да бъде представен на Националния събор на читалищата в град Бяла ‘2023г. Съборът се посещава от читалища в цялата страна и от представители на Министерството на културата. Така ефектът от проекта ще бъде популяризиран на национално ниво и ще послужи за пример на другите. Развитието на проекта предвижда и национален Фестивал на хумористичната песен в двора на читалището, което би допълнило по чудесен начин своеобразния празник на смеха, заложен в концепцията на проекта.

Публикацията е по проект „Светът е оцелял, защото се е смял” по Програма за възстановяване и развитие на организациите в областта на любителското творчество на Национален фонд „Култура”.

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица