Свържи се с нас

Култура

Театърът подарява билети за „Цар лъв“ в Лондон и още награди на Коледния си фестивал

Published

on

За поредна година в началото на очаквания от мнозина месец декември Драматичен театър „Рачо Стоянов“ подготвя специален празник за своите зрители. През 2022 г. Коледният фестивал започва на 6 декември, ще продължи 6 вечери и ще приключи в неделя на 11 декември.

Всяка фестивална вечер предлага различно театрално преживяване и освен този личен подарък, който всеки може да си осигури, театърът отново организира на томбола с награди, в която могат да участват всички зрители и гости на Габрово, закупили билети за спектаклите от програмата на фестивала.

Голямата награда е самолетни и театрални билети за двама за посещение на мюзикъла „Цар Лъв“ от програмата театър Lyceum  в Лондон. Настаняването за две вечери също е осигурено. Пътуването ще бъде осъществено до средата на м. юни 2023 г.

Част останалите изненади за зрителите са: Златен билет за всички премиери на ДТ – Габрово за 2023 година; Ваучери за пазаруване, на стойност 50 лв; Книги от Пощенска кутия за приказки.

Печелившите ще бъдат изтеглени след края на последния спектакъл от програмата на фестивала на 11 декември. Пълен списък на наградите и условия за участие в томболата можете да намерите тук.

Програмата на Коледния фестивал започва със спектакъла „Свекърва“. Тя ще се развихри на сцената на театъра на 6 декември. Тази вечна семейна комедия с хумор и страст ще осигури една забавна и отморяваща вечер за зрителите.

На 7 декември семейната тематика продължава и то отново в комедиен план с гостуващия спектакъл „Отчаяни съпрузи“. Актьорите Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров се изправят във формата на стендъп комедията, за да споделят историите на трима приятели – единият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.

На 8 декември две семейства се събират на „Вечеря с приятели“. С чаша тъга и порция смях Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и Кристина Янева ще сервират въпроса как да продължим живота си, ако ежедневието е надделяло над чувствата.

Вечерта на 9 декември ще се превърне в празничната „Дванайсета нощ“. Една от най-приказните Шекспирови комедии, посветена на младите и любовните трепети, които вълнуват сърцата, пристига във въздействащата интерпретация на Хасковската трупа.

На 10 декември отново е време за любов. Искра Радева, Георги Кадурин, Теодор Елмазов, Мариана Миланова искрено ще внесат топлина и романтика в декемврийската вечер с комедията „Телефонна любов“ на Нийл Саймън.

Коледният фестивал завършва на 11 декември с изненадващ вариант на приказката „Снежанка и седемте джуджета”. Само че „Една голяма и седем малки“ е спектакъл за възрастни, който с помощта на клоунадата и комедията преобръща познатото.

Изберете заглавие от разнообразната програма и една приятна театрална вечер може да ви донесе награда от фестивалната томбола.

Програмата за декември включва още спектакъла „Войната на Микеланджело“ на 19 декември. Празничното настроение ще бъде подсилвано от следните коледни събития:

  • Коледен концерт на МДТ „К. Кисимов“ –- Велико Търново – 20 декември от 19:00;
  • „История с аромат на Коледа“ – коледен театрално-музикален спектакъл на артистите от Габровския театър – 21 декември от 19:00;
  • „Коледна бъркотия“ – семеен спектакъл с участието на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци на децата – 22 декември от 18:30

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица