Свържи се с нас

Култура

Театърът подарява билети за „Цар лъв“ в Лондон и още награди на Коледния си фестивал

Published

on

За поредна година в началото на очаквания от мнозина месец декември Драматичен театър „Рачо Стоянов“ подготвя специален празник за своите зрители. През 2022 г. Коледният фестивал започва на 6 декември, ще продължи 6 вечери и ще приключи в неделя на 11 декември.

Всяка фестивална вечер предлага различно театрално преживяване и освен този личен подарък, който всеки може да си осигури, театърът отново организира на томбола с награди, в която могат да участват всички зрители и гости на Габрово, закупили билети за спектаклите от програмата на фестивала.

Голямата награда е самолетни и театрални билети за двама за посещение на мюзикъла „Цар Лъв“ от програмата театър Lyceum  в Лондон. Настаняването за две вечери също е осигурено. Пътуването ще бъде осъществено до средата на м. юни 2023 г.

Част останалите изненади за зрителите са: Златен билет за всички премиери на ДТ – Габрово за 2023 година; Ваучери за пазаруване, на стойност 50 лв; Книги от Пощенска кутия за приказки.

Печелившите ще бъдат изтеглени след края на последния спектакъл от програмата на фестивала на 11 декември. Пълен списък на наградите и условия за участие в томболата можете да намерите тук.

Програмата на Коледния фестивал започва със спектакъла „Свекърва“. Тя ще се развихри на сцената на театъра на 6 декември. Тази вечна семейна комедия с хумор и страст ще осигури една забавна и отморяваща вечер за зрителите.

На 7 декември семейната тематика продължава и то отново в комедиен план с гостуващия спектакъл „Отчаяни съпрузи“. Актьорите Бойко Кръстанов, Даниел Пеев и Явор Бахаров се изправят във формата на стендъп комедията, за да споделят историите на трима приятели – единият тъкмо е бил зарязан с писмо, вторият си е намерил нова приятелка, а третият е със своята от 10 години.

На 8 декември две семейства се събират на „Вечеря с приятели“. С чаша тъга и порция смях Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и Кристина Янева ще сервират въпроса как да продължим живота си, ако ежедневието е надделяло над чувствата.

Вечерта на 9 декември ще се превърне в празничната „Дванайсета нощ“. Една от най-приказните Шекспирови комедии, посветена на младите и любовните трепети, които вълнуват сърцата, пристига във въздействащата интерпретация на Хасковската трупа.

На 10 декември отново е време за любов. Искра Радева, Георги Кадурин, Теодор Елмазов, Мариана Миланова искрено ще внесат топлина и романтика в декемврийската вечер с комедията „Телефонна любов“ на Нийл Саймън.

Коледният фестивал завършва на 11 декември с изненадващ вариант на приказката „Снежанка и седемте джуджета”. Само че „Една голяма и седем малки“ е спектакъл за възрастни, който с помощта на клоунадата и комедията преобръща познатото.

Изберете заглавие от разнообразната програма и една приятна театрална вечер може да ви донесе награда от фестивалната томбола.

Програмата за декември включва още спектакъла „Войната на Микеланджело“ на 19 декември. Празничното настроение ще бъде подсилвано от следните коледни събития:

  • Коледен концерт на МДТ „К. Кисимов“ –- Велико Търново – 20 декември от 19:00;
  • „История с аромат на Коледа“ – коледен театрално-музикален спектакъл на артистите от Габровския театър – 21 декември от 19:00;
  • „Коледна бъркотия“ – семеен спектакъл с участието на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци на децата – 22 декември от 18:30

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица