Свържи се с нас

Новини

Ученици разработиха есета с впечатленията си от мобилност по програмата Еразъм+

Published

on

В рамките на проекта ученици разработиха есета за впечатленията си от
мобилността и значението на програма Еразъм+ за бъдещата професионална кариера

Моят Еразъм – прозорец към света
Димитър Станиславов Събев – 12 „г“ клас в Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово.

Какво е животът без мечти и очаквания? Мечтите и тяхната реализация осмислят
съществуването ни. Те са нашият стимул да се развиваме, да израстваме, да създаваме
нещо стойностно за себе си и за другите.

Участието в програмата „Еразъм”+ беше една такава мечта, която за голяма моя радост
постигнах чрез пътуването и престоя си в Германия. Как се чувствах, какво постигнах и с
какво ме обогати пребиваването ми в Лайпциг, Дрезден и Хале – време през което бях
далече от уютното пространство на дома, извън обсега на познатото Програмата „Еразъм+” отвори пред мене врата към света, зад която ме чакаха нови запознанства с хора от цяла Европа, познания за живота, за професионалните умения и достойнства, за моралните ценности – всичко онова, от което имах нужда и към придобиването на което се стремях.

Практиката, която прекарах в Vitalis Gut Wehlitz в Шкойдиц през 2022 г., несъмнено ми
даде възможност да придобия по-голяма увереност в комуникацията на немски и
английски език, работа в екип и дисциплина.

Научих се да имам обш език с хора от цял свят, тъй като работих с възрастни от Германия, Испания , Швеция, Хърватия и много други страни без значение кой от къде е, всеки помагаше и разчиташе на другия. Добронамереност, толерантност и такт определяха отношенията между нас и сочиха каква трябва да бъде трудовата атмосфера, за да носи удовлетворение и успех.

Впечатляващите ред и чистота в работните помещения ни учеха каква трябва да бъде
работната среда, за да се поддържа качество и високо ниво на труд. Бързината в процеса на кулинарна обработка и готвене по никакъв начин не наруши този порядък. Всеки един от нас беше сякаш част от добре смазан механизъм, който не само работеше ритмично и безотказно, но и даваше качествена и естетическа продукция.

А посещенията на градове като Лайпциг, Дрезден и Хале ме обогатиха духовно, защото ми дадоха възможност да се докосна до културата на една друга страна, да се запозная с
произведения на изкуството и с архитектурни шедьоври, които бяха непознати за мен.
Най-високата сграда в Лйпциг, университетът, катедралите предизвикват с величието си
удивление. Видяхме паметника на най-значимия сред бароковите композитори Йохан
Себастиан Бах, но и банките, показващи статута на държавата.

Особено силно ме впечатли Дрезден, родното място на Ерих Кестнер – красивият град на Елба, в която културата и изкуството са навсякъде – дворецът Цвингер, музеи като
Албертинум; Терасата на Брю, Фрауенкирхе.

„Еразъм+” ме обогати духовно, остави незабравими спомени в душата ми и в
емоционалния ми свят. Но това, което ще определи бъдещето ми, е, че създаде у мен
критерии за успешна професионална работа, създаде чувство за отговорност и
подчиненост на общата дисциплина като фактори за постигане на успех.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не
представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на
авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която
може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Икономика

Камарата на строителите в България се срещна с местната власт в Габрово

Published

on

Камарата на строителите в България проведе среща с местната власт в Габрово и с областния управител Мария Башева – Венкова. Това е петата поред дискусия на организацията с представители на местната власт в България за мандат 2023 г. – 2027 г.

„Изпитвам уважение към всеки един от Вас заради труда, който полагате, заради трудностите, с които ежедневно се борите, заради усилията, които влагате във Вашата работа, както и за рисковете, които поемате. Строителната професия е свързана с много несигурност, но това, което изградите, не само променя инфраструктурата, но оставя и следа в историята. “, каза в приветствието си Мария Башева – Венкова.

Събитието бе организирано от Областното представителство на КСБ в Габрово и вестник „Строител“, който е инициатор и медиен партньор на инициативата. Домакини на проявата бяха председателят на ОП на КСБ-Габрово, Пламен Петров и кметът на общината Таня Христова.

В срещата участваха още председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор на Камарата арх. Иван Несторов, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. Строител, инж. Виктор Шарков, председател на УС на НКСВ и представители на фирмите-членове на КСБ от областта.

Участниците в дискусията обсъдиха важни за строителния бранш въпроси, а кметът на Габрово Таня Христова представи параметрите на бюджета на общината за 2024 г. и инвестиционната програма, която ще се изпълнява през тази година.

Зареди още

Новини

ЦСОП – Габрово участва в проект за повишаване компетенциите на учителите си

Published

on

От 9 до 19 април 2023 година ЦСОП – Габрово участва в мобилността по проект „Еразъм +” № 2022-1-BG01-KA122-VET-000079288 – „Повишаване компетенциите на учителите в Център за специална образователна подкрепа” – Габрово в гр. Бавено, Италия.

Програмата бе съобразена с целите на проекта: повишаване компетенциите на персонала за работа с ученици със СОП; разработване на учебни програми за работа с деца със СОП; повишаване на езиковите компетенции на персонала и учениците за работа в междукултурна среда; повишаване на институционалния капацитет на ЦСОП – Габрово за работа със заинтеросовани среди в България и чужбина.

„В периода на посещението разгледахме и изследвахме дървесните видове в областта. Взехме участие в среща, организирана от родители на деца със синдром на ДАУН от Асоциация Агба.

Партньор по проекта е Асоциация Luce – Италия, с председател г- жа Лучия Велева.

Посетихме автентична италианска пицария с дървени маси, столове, плотове и цветни стени а кеценти, саздаващи неповторим уют. Срещнахме се с кмета на община Кастелето. Посетихме дърводелска работилница в град Кастелето.

Запознахме с технологията за производство и реставрация на дървени капаци за прозорци.

Разгледахме характерната за островите Боромео растителност, архитектурен стил и интериорен дизайн. Уникалният микроклимат на езерото Маджоре е благоприятен фактор за развитието на субтропична растителност.

Посетихме дневен център за деца със СОП. Запознахме с дейността и проектите, по които работят. Интерес представлява ателието за декорация на дървесни материали. Проведохме среща с кмета на град Арона.

В края на нашето пребиваване в гр. Бавено г-жа Лучия Велева организира изпит-беседа за всички колеги. Бяха задавани въпроси, свързани с местата, които посетихме и резултатът бе връчването на сертификати на всеки един от нас.

Срещнахме със сдружение „Баскинг” от Кастелето и наблюдавахме тренировка по Баскинг.

Пожелахме си това да бъде първо, но не последно обучение по проект „Еразъм +”. Положителният опит и знания, които натрупахме при посещението ни в Италия споделихме с колегите, които не бяха с нас и се надяваме да популяризираме чрез работата си.

Организацията и обучението, бяха организирани според очакванията ни. Те ни дават нови възможности за работа с деца със СОП, които с удоволствие ще използваме в работата си“, сподели Диана Захариева, директор ЦСОП  – Габрово

Зареди още

Крими

Полицията предупреждава: Зачестяват опитите за телефонни измами!

Oпити за телефонни измами! Бъдете бдителни! ОДМВР-Габрово призовава гражданите по никакъв повод да не дават пари на непознати.

Published

on

През изминалия ден – 19 февруари, в севлиевската полиция са постъпили няколко сигнала, касаещи опити за телефонни измами. Реализирана е и една измама, при която възрастна жена е предала пари на непознат мъж.

Сигнал за опит за телефонна измама е получен и през днешния ден. Жители на Севлиево са сигнализирали в районното управление, че непознати лица са се свързали с тях по стационарните им телефони като им съобщили, че техни близки са претърпели пътен инцидент и е необходима определена сума.

От полицията апелират гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат заблуждение с цел получаване на пари.

Схемите на телефонните измамници са разнообразни.

От полицията отново припомнят:
В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането!
Не предоставяйте лични данни на свои близки по телефона!
Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!
Ако все пак имате съмнение, че се обажда близък човек, първо да опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането.

Предупредете вашите възрастни родители, близки или съседи да бъдат предпазливи и да не се доверяват на обаждания от страна на непознати. При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, сигнализирайте на ЕЕН 112 или потърсете помощ в най-близкото районно управление.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица