Свържи се с нас

Новини

Нова поливна система, подпорна стена и паркова алея в Трявна

Published

on

Кметът на община Трявна Силвия Кръстева даде подробно интервю за вестник „Тревненска седмица“, в което запозна читателите с ремонтните дейности, извършващи се и към момента в района на „Етнографския комплекс“ в града. Същите включват изграждане на нова поливна система, паркова алея, свързваща централната улица „Ангел Кънчев“ с кооперативния пазар и подпорна стена по поречието на река Тревненска. Какви са точно те четете в следващия материал.

  1. Въпрос: От известно време в парковото пространство на Етнографския комплекс в Трявна се извършват ремонтни дейности какво касаят те?

Г-жа Силвия Кръстева: „Да, точно така, от известно време насам извършваме ремонтни дейности по облагородяването на парковото пространство в района на Етнографския комплекс в Трявна. Работим по изработването на нова поливна система, за да изградим съответно добро затревяване на площта там, като идеята е да обхванем цялото парково пространство с допълнителни тръбни разводки. Системата ще е автоматизирана и ще е оборудвана със сензор за дъжд, за да няма излишен разход на вода при лошо време. Живот и здраве, ще я въведем в експлоатация напролет. Паралелно с това извършваме и ремонтни дейности по изграждане на подпорна стена по поречието на р. Тревненска и обособяването на паркова алея, свързваща кооперативния пазар, Етнографския комплекс и ул. „Ангел Кънчев“ в града.“

  1. Въпрос: Какви дейности предвиждат тези ремонти, откъде и на каква стойност е тяхното финансиране?

Г-жа Силвия Кръстева: „Изграждането на поливната система е на стойност 19 хиляди лева, които са отпуснати от Капиталовата програма на Община Трявна, а изграждането на подпорната стена с пешеходната алея е финансирана с Постановление на Министерски съвет още през 2020 година на обща стойност 800 хиляди лв. с ДДС. За да започнат дейностите, обаче, бе необходимо преработване на проекта и съответно съгласуване, както и изпълняване на процедура по Закона за обществените поръчки.“

  1. Въпрос: Единият от реализираните ремонти, а именно за поливната система е финализиран, кога обаче се очаква да приключи другият в рамките на парка?

Г-жа Силвия Кръстева: „Ремонтът на поливната система не е финализиран, тъй като все още има дейности по неговото приключване. Предвид наближаващия зимен сезон и очакваното влошаване на метеорологичните условия вече сме провели разговори с фирмата-изпълнител за по-бързото и разбира се качествено приключване на ремонтните дейности по изграждането на подпорната стена със свързващата паркова алея.“

  1. Въпрос: Нееднократно сте споменавали, че поливната система в т.нар. „скейт парк“ е неизползваема, какво бе извършено като ремонт в тази насока и какви са очакванията на администрацията за в бъдеще?

Г-жа Силвия Кръстева: „Поливната система в комплекса е изпълнена, така както е била заложена в проекта, но не обхващаше всички зони и съответно не беше възможна да се озелени. Това се получава така, тъй като предвидените тогава разпръскватели са недостатъчно на брой, а системата е ръчно управляема за напояване сектор по сектор. Това е видно от всички нас още от самото експлоатиране на комплекса. Вярвам, че с изграждането на новата поливна система и дейностите, които извършваме в тази насока, ще постигнем така желания резултат за красиво и зелено парково пространство в Етнографския комплекс в Трявна.“

  1. Въпрос: Предвижда ли се озеленяване, с цел облагородяване на парковата среда?

Г-жа Силвия Кръстева: „Разбира се, както вече споменах, след приключване на ремонтните дейности, парковото пространство ще се затреви и ще имаме една облагородена визия на Етнографския комплекс.“

  1. Въпрос: През изминалия пролетно – летен сезон неведнъж бе коментирано и това, че в този парк косенето не се извършва навреме, след направените промени и възможността на новата поливна система да поддържа растителността в добър вид, ще се наблегне ли и на косенето?

Г-жа Силвия Кръстева: „Етнографският комплекс, както и останалите тревни пространства в Централната градска част и жилищните квартали на града, не са оставени без да се косят и поддържат през пролетно-летния сезон на годината. За съжаление, в комплекса нямаше достатъчно затревяване за косене, но вярвам, че напролет с въвеждането в експлоатация на новата поливна система нещата ще се подобрят и растителността ще придобие наистина един по-добър вид.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица